Δευτέρα, 03 Οκτωβρίου 2022 09:12

Οι ναυαγοσώστες σώζουν ζωές: Δεύτερη χρονιά χωρίς πνιγμούς στις ακτές της Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον

 

 

Με μηδενικούς πνιγμούς στις παραλίες του Δήμου Καλαμάτας έκλεισε η φετινή θερινή σεζόν, καθώς από τις αρχές Ιουνίου έως και τα τέλη Σεπτεμβρίου δεν σημειώθηκε κανένα τέτοιο περιστατικό από τη Δυτική Παραλία έως και τη Μικρή Μαντίνεια.

Το ενθαρρυντικό αυτό στατιστικό στοιχείο ήρθε ως συνέχεια του αντίστοιχου περσινού, γεγονός που προφανώς δεν οφείλεται στην τύχη και τις συγκυρίες, αλλά στις έγκυρες και σωτήριες επεμβάσεις των ναυαγοσωστών, οι οποίες από το Σάββατο δεν είναι διαθέσιμες λόγω της λήξης της σχετικής σύμβασης.

Όπως ανέφερε στην «Ε» ο ανάδοχος για την παροχή υπηρεσιών ναυαγοσωστικής κάλυψης των πολυσύχναστων ακτών του Δήμου Καλαμάτας Γιώργος Μιχαλιός, κατά τη διάρκεια των περασμένων μηνών υπήρξαν αρκετά περιστατικά, όπου οι ναυαγοσώστες χρειάστηκε να επέμβουν, ακόμα και με χρήση απινιδωτή.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τον 81χρονο λουόμενο στη Μικρή Μαντίνεια που έχασε τη ζωή του τον Αύγουστο, ο ίδιος διευκρίνισε πως κατέληξε από ανακοπή στην ακτή και όχι από πνιγμό, όπως μετέδωσαν ορισμένα Μέσα. «Όταν ο ναυαγοσώστης αντιλήφθηκε πως ο άνδρας στο νερό ήταν κουρασμένος και αδιάθετος, τον έβγαλε άμεσα από το νερό, τον τοποθέτησε σε μια καρέκλα και δυστυχώς αμέσως υπέστη ανακοπή» υπογράμμισε, υπενθυμίζοντας πως περιστατικά με άτομα μεγάλης ηλικίας δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στις πρώτες βοήθειες, καθώς γίνονται πολλές φορές σε κλάσματα του δευτερολέπτου.

ΟΙ ΔΥΟ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΛΟΥΟΜΕΝΩΝ

Αναφορικά με το αν οι λουόμενοι ήταν προσεκτικοί και υπάκουοι στην οριοθέτηση των παραλιών, ο Γιώργος Μιχαλιός έκανε λόγο για δύο κατηγορίες, για τους συνεργάσιμους λουόμενους οι οποίοι συμμορφώνονται με όλους τους κανόνες και διευκολύνουν τη δουλειά των ναυαγοσωστών, και για μια μειονότητα, η οποία δεν είναι καθόλου συνεργάσιμη κάνοντας την καθημερινότητα των ναυαγοσωστών δύσκολη. «Πρόκειται για συγκεκριμένα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας οι οποίοι επειδή είναι ντόπιοι θεωρούν ενδεχομένως πως οι κανόνες δεν ισχύουν γι’ αυτούς. Στην περίπτωση αυτή μονίμως κολυμπούν έξω από τις σημαδούρες, με μας να τους επισημαίνουμε πως βρίσκονται σε κίνδυνο, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα, καθώς διαπιστώνουμε πως πρόκειται πάντα για τα ίδια πρόσωπα σε κάθε μας παρέμβαση» εξήγησε, τονίζοντας πως λόγω της κατάστασης αυτής χρειάζεται να κινητοποιούν jet ski και σανίδες.

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ

Σε παραλίες που σφύζουν από κόσμο από νωρίς το πρωί έως το δειλινό, όπως η Ανατολική Παραλία, ένα διαχρονικό πρόβλημα είναι το ωράριο των ναυαγοσωστών, το οποίο είναι οκτάωρο, από τις 10 π.μ. έως τις 6 μ.μ., με αποτέλεσμα οι «κενές» ώρες χωρίς επίβλεψη να είναι ταυτόχρονα και άκρως επικίνδυνες. Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος πληροφόρησε πως υπήρξε περιστατικό το φετινό καλοκαίρι που έγινε πριν ξεκινήσει το ωράριο. «Στην Καλαμάτα το κλίμα τους θερινούς μήνες είναι πολύ γλυκό, με αποτέλεσμα την ώρα που σχολάμε, ειδικά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, οι παραλίες να κατακλύζονται. Δεδομένου πως το μεσημέρι κάνει ζέστη και οι περισσότεροι λουόμενοι δυσφορούν, επιλέγουν να έρθουν για μπάνιο το απόγευμα, κυρίως από τις 6 έως τις 8 που απουσιάζουμε, φτάνοντας σε σημείο να αισθανόμαστε άβολα που αποχωρούμε» υπογράμμισε, υπενθυμίζοντας πως ο κύριος ρόλος του επαγγέλματος αυτού είναι να προλαμβάνει περιστατικά. «Οι συμβουλές που δίνουμε στους λουόμενους και κατά κύριο λόγο σε ευπαθείς ομάδες, θεωρώ πως κάνουν το έργο μας τεράστιο» συμπλήρωσε.

ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΓΙΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΩΡΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΜΗΝΩΝ

Σε ερώτηση της “Ε” για το αν θα προκύψει νέα συζήτηση για επέκταση του ωραρίου των ναυαγοσωστών, ο Γιώργος Μιχαλιός επεσήμανε πως επιθυμία του ίδιου και των συνεργατών του είναι όχι μόνο να ανοίξουν οι ώρες, αλλά να επεκταθεί και η σεζόν. «Όπως βλέπουμε και έχουμε διαπιστώσει, το φθινόπωρο επιφυλάσσει στην Καλαμάτα ιδανικές καιρικές συνθήκες για μπάνιο, με αποτέλεσμα ειδικά τα Σαββατοκύριακα οι ακτές της να έχουν την τιμητική τους, ιδίως τις πρωινές ώρες από μεγάλες ηλικίες» σχολίασε, διερωτώμενος γιατί να μην υπάρχουν έστω δύο ναυαγοσώστες για τους χειμερινούς κολυμβητές, οι οποίοι στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα αυξάνονται συνεχώς. «Ιδίως στο ύψος του “Filoxenia” θα μπορούσε να υπάρχει ένας ναυαγοσώστης ο οποίος θα επιτηρεί τους κολυμβητές αυτούς» δήλωσε, λέγοντας πως το θέμα έχει τεθεί στο Δήμο.

ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ ΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΔΟΥΣΕΣ

Τέλος, αναφορικά με το ζήτημα που προέκυψε στις ελληνικές παραλίες στις αρχές του καλοκαιριού με τις μοβ μέδουσες, παρότι στη Μεσσηνία έγιναν αναφορές για την εμφάνισή τους, η Καλαμάτα φαίνεται πως αποτέλεσε… ασπίδα για τις ακτές της. «Δεν είχαμε τέτοιο πρόβλημα τη θερινή σεζόν, καθώς η εμφάνισή τους έγινε στην εξωτερική πλευρά της Μεσσηνίας. Μπορεί τον Αύγουστο να υπήρχαν κάποια μεμονωμένα περιστατικά, αλλά πάντα στα πλαίσια του φυσιολογικού» κατέληξε.