Τρίτη, 21 Μαρτίου 2023 15:00

Κινητοποίηση κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού

Γράφτηκε από την

“Όχι στην παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του νερού. Να αποσυρθεί το απαράδεκτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης”, ζήτησαν οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑ Καλαμάτας που μετείχαν στη χθεσινή πανελλαδική απεργία των ΔΕΥΑ, σε συγκέντρωση μπροστά από το κτήριο της επιχείρησης, που λόγω της κινητοποίησης παρέμεινε κλειστή.

Η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας Σταυρούλα Στραβάκου παρατήρησε πως “η κυβέρνηση της ΝΔ φέρνει σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση ένα εγκληματικό νομοσχέδιο, που βαθαίνει την πορεία εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης του νερού. Το νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία Ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής ελέγχου των υδάτων και των αστικών αποβλήτων, με στόχο να επιταχύνει την εμπορευματοποίηση του νερού, την υιοθέτηση κανόνων τιμολόγησης, να βαθύνει η εμπορευματική λειτουργία των ΔΕΥΑ και να προχωρήσουν οι άμεσες ιδιωτικοποιήσεις”.

Ανέφερε ότι “δυστυχώς, έπρεπε να γίνει το δυστύχημα των Τεμπών για να γίνει ευρέως γνωστή η ύπαρξη των πολλών <ανεξάρτητων > αρχών και ο ρόλος τους στο ξεπούλημα της περιουσίας του ελληνικού λαού” και πρόσθεσε πως “η ιδιωτικοποίηση του νερού είχε καταστροφικές επιπτώσεις όπου εφαρμόστηκε ανά την υφήλιο. Οι συνέπειες για το λαό, για τις οικογένειες μας αλλά και τις μικρές επιχειρήσεις θα είναι μεγάλες, αφού από τη μια θα χρυσοπληρώνουμε την αύξηση της τιμής του νερού και από την άλλη η ποιότητα του νερού και οι επιπτώσεις του στη δημόσια υγεία θα βρίσκονται πάντα υπό τη δαμόκλεια σπάθη των επιχειρηματικών κερδών, που θυσιάζουν τα μέτρα υγείας και ασφάλειας στο βωμό του κόστους – κέρδους”.

Ακόμα, η πρόεδρος είπε ότι “το πολυνομοσχέδιο είναι κατάφωρη αντιδημοκρατική εκτροπή, επειδή καταπατά τις αποφάσεις του ΣτΕ, σύμφωνα με τις οποίες το Σύνταγμα δεν επιτρέπει την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, το ιδιωτικό Υπερταμείο δεν μπορεί να διαχειρίζεται τέτοιες υπηρεσίες, ο κύκλος των υπηρεσιών ύδρευσης - αποχέτευσης είναι ενιαίος, αδιάσπαστος, υπόκειται σε δημόσιο έλεγχο και το νερό δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται σαν εμπορικό προϊόν”.

Καταλήγοντας, ανέφερε πως “η ιδιωτικοποίηση κοινωνικών λειτουργιών και υποδομών είναι έγκλημα. Το νερό δεν είναι εμπόρευμα. Να μη γίνει το νερό σαν το ρεύμα ακριβό”.

* Τη συμπαράσταση του Νομαρχιακού Τμήματος Μεσσηνίας της ΑΔΕΔΥ στους εργαζόμενους των ΔΕΥΑ εξέφρασε ο πρόεδρός του Δημήτρης Φαββατάς. Ζήτησε την άμεση απόσυρση του πολυνομοσχεδίου και σημείωσε πως “πρέπει το νερό να είναι για τον λαό, να μην ιδιωτικοποιηθεί, όπως ιδιωτικοποιήθηκαν και άλλες παροχές κοινωνικών αγαθών στην χώρα μας και είδαμε τι ακρίβεια υπάρχει”.

* Τη στήριξη του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ ΕΦΚΑ Μεσσηνίας στον αγώνα των εργαζομένων στις ΔΕΥΑ εξέφρασε ο πρόεδρός του Παναγιώτης Κουφαλάκος, επισημαίνοντας ότι “η ιδιωτικοποίηση του νερού δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΚ, αλλά όλη την κοινωνία”.

* Το κλείσιμο των γραφείων της ΔΕΥΑΚ από το Σωματείο Εργαζομένων, λόγω της απεργίας, προκάλεσε την αντίδραση του διευθυντή της επιχείρησης Μιχάλη Βασιλειάδη που με 6 - 7 ακόμα εργαζόμενους προσήλθαν κανονικά το πρωί, για να εργαστούν. Ειδοποιήθηκε η Αστυνομία, κάποια στιγμή εμφανίστηκε περιπολικό, αλλά μετά από ολιγόλεπτη διακριτική παρουσία και αφού η επικεφαλής αστυνομικός συνομίλησε με τον κ. Βασιλειάδη, αποχώρησε.

Γ.Σ.