Τρίτη, 08 Οκτωβρίου 2013 07:48

Τα πρατήρια δεν πωλούν πετρέλαιο θέρμανσης

Τα πρατήρια δεν πωλούν πετρέλαιο θέρμανσης

Αποφασισμένοι να μη διαθέσουν φέτος πετρέλαιο θέρμανσης είναι οι βενζινοπώλες και στη Μεσσηνία, ζητώντας αφενός την κατάργηση του συστήματος "Ηφαιστος" και αφετέρου τη μείωση του συντελεστή του ειδικού φόρου κατανάλωσης. 

Το μέτρο που εφαρμόζεται δρα αρνητικά τόσο σε βάρος των πολιτών και του κλάδου, όσο και του ίδιου του κράτους, αφού μειώθηκε πέρυσι κατά 70% η κατανάλωση, επισημαίνει ο πρόεδρος των βενζινοπωλών Μεσσηνίας Γιώργος Καπερώνης, που κάνει λόγο για "μέτρο εξαθλίωσης, που εξαναγκάζει τον κόσμο να καίει... παντζούρια για να ζεσταθεί". 

Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης επρόκειτο να ξεκινήσει σε μία εβδομάδα, στις 15 Οκτωβρίου. Ομως χθες η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος (ΟΒΕ) και 44 ενώσεις ανακοίνωσαν την απόφασή τους για μη έναρξη της διάθεσής του. 

Ο κ. Καπερώνης παρατήρησε μιλώντας στην "Ε": "Ακόμα δε γνωρίζουμε πώς θα εφαρμοστεί η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης φέτος, μόλις μια βδομάδα πριν την έναρξη της διάθεσής του. Ας ληφθεί επιτέλους υπόψη ότι λόγω της εξίσωσης του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με του πετρελαίου κίνησης, μειώθηκε κατά 70% η κατανάλωση τον περσινό χειμώνα. Για να σταματήσει το φαινόμενο της εξαθλίωσης και να σταματήσει επιτέλους ο κόσμος να καίει... ξύλινα παντζούρια για να ζεσταθεί, πρέπει το πετρέλαιο θέρμανσης να γίνει προσιτό στον πολίτη". Παρατήρησε τέλος πως τα 600 λίτρα που δικαιολογούνται για την επιστροφή φόρου στην περιοχή μας, δεν αρκούν για να ζεσταθεί μια οικογένεια στη διάρκεια ενός χειμώνα. 

Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας και των 44 ενώσεων αναφέρει αναλυτικά: 

"Η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό ότι λίγες ημέρες πριν την έναρξη της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης παραμένουν άλυτα σοβαρά προβλήματα. Οι καταναλωτές δεν γνωρίζουν σε τι τιμή θα αγοράσουν, ποιοι θα πάρουν το επίδομα, πώς θα το πάρουν και πότε. Οι βενζινοπώλες δεν γνωρίζουν με ποιον τρόπο θα διακινηθεί το πετρέλαιο θέρμανσης. 

Θυμίζουμε την αδυναμία των καταναλωτών να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης πέρυσι λόγω της υπέρογκης τιμής, με αποτέλεσμα την κάθετη πτώση των πωλήσεων και, φυσικά, των δημοσίων εσόδων. Η ΟΒΕ ζητάει, για μια ακόμη φορά, την μείωση του συντελεστή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα επίπεδα του 2011. Υπενθυμίζουμε ότι ο ΕΦΚ σήμερα είναι αυξημένος σε σχέση με τον Απρίλιο του 2011 κατά 1.471,4%!

Σοβαρό πρόβλημα στη διάθεση πετρελαίου θέρμανσης παραμένει η μη κατάργηση του συστήματος "Ηφαιστος", το οποίο δεν έχει λόγο ύπαρξης μετά την εγκατάσταση των συστημάτων εισροών - εκροών τα οποία καταγράφουν κάθε κίνηση καυσίμου. Εξάλλου με την εμμονή της κυβέρνησης στην εξίσωση του ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης με αυτό του πετρελαίου κίνησης δεν τίθεται θέμα λαθρεμπορίου από το πετρέλαιο θέρμανσης και φυσικά το αρμόδιο υπουργείο πρέπει να στραφεί σε άλλου τύπου καύσιμο (ναυτιλιακό πετρέλαιο). Το πληροφοριακό σύστημα "Ηφαιστος", μετά και την απαξίωσή του από το υπουργείο Οικονομικών, το 2010, δυστυχώς κατέληξε να είναι ένας ανεξέλεγκτος μηχανισμός επιβολής εξοντωτικών προστίμων χωρίς κανένα ουσιαστικό λόγο.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες καταναλωτές και βενζινοπώλες οδηγούνται σε αδιέξοδο και ομηρία. Λόγω αυτών των συνθηκών η ΟΒΕ και 44 ενώσεις νομών που εκπροσωπεί, αποφάσισαν μαζί ότι δεν θα αγοράσουν και δεν θα διαθέσουν πετρέλαιο θέρμανσης. Πολύ φοβόμαστε ότι θα έχουμε επανάληψη του τραγικού περσινού χειμώνα". 

Κ.Δ.