Σάββατο, 02 Μαρτίου 2024 08:31

Πως τα τηλέφωνα ανάγκης μπορούν να σώσουν ένα παιδί, σύμφωνα με την κοινωνική λειτουργό Ειρήνη Ριζοπούλου

Γράφτηκε από την

 

Ρεπορτάζ: Νικολέττα Κολυβάρη

Ένα 13χρονο παιδί καλεί στο 112 και ζητά βοήθεια· κλαίει, φωνάζει, λέει ότι θέλει να φύγει από το σπίτι του… Είναι μόνο του σε μια ερημιά, η Αστυνομία αδυνατεί να βρει τα ίχνη του και η κοινωνική λειτουργός του “Χαμόγελου του Παιδιού” καλείται να το υποστηρίξει ψυχολογικά μέχρι να σπεύσουν δυνάμεις σε βοήθεια. Πώς όμως αν δεν μπορεί να εντοπίσει πού βρίσκεται; Η διασύνδεση του “Χαμόγελου του Παιδιού” με το 112 και την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056 εκκινεί τις διαδικασίες γεωεντοπισμού, και εκεί που όλοι οι άλλοι τρόποι προσέγγισης της τοποθεσίας αποτυγχάνουν, το 112 έρχεται να δώσει τη λύση. Κι αυτό είναι μόνο ένα από τα περιστατικά που έχουν από κοινού χειριστεί οι άνθρωποι του “Χαμόγελου” και του 112, όπως το περιέγραψε συνοπτικά η Ειρήνη Ριζοπούλου, κοινωνική λειτουργός του οργανισμού–υπεύθυνη Γραμμών (Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056).   

Η κ. Ριζοπούλου μίλησε για το πόσο σημαντική είναι η συνεργασία του οργανισμού με το 112 στη διαχείριση παρόμοιων περιστατικών σε πρόσφατη διαδικτυακή εκδήλωση που συμμετείχε και το Europe Direct Πελοποννήσου.

 

ΣΤΕΝΑ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟ 112  

Η υπεύθυνη της Γραμμής SOS 1056 εξήγησε το πόσο στενά συνδεδεμένο είναι το κέντρο του οργανισμού με τον αριθμό 112. Αρχικά ανέλυσε ότι είναι συνολικά 4 οι γραμμές υποστήριξης και βοήθειας: Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056, Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000, Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης 116111 και Εθνική Γραμμή για τους Αγνοούμενους Ενηλίκους 1017, όπου είναι 4 γραμμές με δωρεάν κλήση συνδεδεμένες σε μία, σε 11 τηλεφωνικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα. Αυτό δίνει την δυνατότητα στο “Χαμόγελο του Παιδιού” να έχει χρόνο αναμονής 8-10 δευτερόλεπτα, και να μπορεί να βρίσκεται σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας υπάρχει ανάγκη όλο το 24ωρο. Οι γραμμές 116000 και 1056 είναι διασυνδεδεμένες με το 112 και έχουν επιπλέον χαρακτηριστεί ως γραμμές έκτακτης ανάγκης. Επιπλόεν η γραμμή 116000 είναι ένας κοινός ευρωπαϊκός αριθμός, που διαχειρίζεται περιστατικά εξαφανίσεων οπουδήποτε χρειαστεί στην Ευρώπη.

 

ΠΡΩΤΟΣ ΔΕΚΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΤΟ 1056

Το εθνικό Κέντρο για την Κακοποίηση και Εκμετάλλευση του οργανισμού έχει ως βασικό του εργαλείο τη γραμμή SOS 1056, η οποία είναι ο πρώτος δέκτης όλων των πληροφοριών και επίσης διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση των φαινομένων βίας σε παιδιά. Όπως είπε η κ. Ριζοπούλου, “μόνο το 2023 χειριστήκαμε 515 κλήσεις την ημέρα και από αυτές οι 82 ήταν για παιδιά που διέτρεχαν πολύ σοβαρό και άμεσο κίνδυνο”. Και, επιπλέον, “λάβαμε αναφορές κακοποίησης για 6 παιδιά την ημέρα, προβαίνοντας και σε επιτόπιες παρεμβάσεις προκειμένου να βρισκόμαστε δίπλα σε κάθε παιδί που έχει ανάγκη”. Πώς όμως όλο αυτό συνδέεται με το 112; Εξηγεί λοιπόν η ίδια πως “κάποιες από αυτές τις κλήσεις γίνονται μέσω του 112, και μας καλούν από το 112 οι επαγγελματίες χειριστές της γραμμής οι οποίοι κρίνουν αν χρειάζεται να ενημερωθεί το ΕΚΑΒ, η Αστυνομία ή η Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056, γιατί μπορεί το παιδί να βρίσκεται σε κίνδυνο και να έχει την ανάγκη μας”.

 

ΗΤΑΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 6 ΤΟ ΠΡΩΙ…

Η Ειρήνη Ριζοπούλου αναφέρθηκε στο περιστατικό με μια 13χρονη και πώς μέσω του 112 εντοπίστηκε και υποστηρίχτηκε. Και να πώς έγιναν τα γεγονότα: Ήταν Κυριακή 6 το πρωί, όταν ένα κορίτσι 13 ετών καλεί στο 112 και ζητά να φύγει από το σπίτι του. Οι χειριστές από το 112 σύνδεσαν το παιδί με την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056. Κοινωνική λειτουργός του οργανισμού απάντησε στην κλήση και προσπάθησε να καταλάβει τί συμβαίνει στο παιδί και πού βρίσκεται. Η μικρή ανέφερε ότι μένει σε αγροτική περιοχή, ότι οι γονείς της δεν ενδιαφέρονται για εκείνη, επομένως εκείνη ανεβαίνει στα βουνά, τρώει ό,τι βρίσκει και καπνίζει αποτσίγαρα που βρίσκει πεταμένα. Άμεσα κινητοποιήθηκαν οι διαδικασίες για την εύρεση του παιδιού και για την προστασία του. Ωστόσο, το παιδί είχε περπατήσει σε μη κατοικημένη περιοχή και η Αστυνομία αδυνατούσε να την εντοπίσει. Μέσω του 112 εντοπίστηκε το στίγμα της και άμεσα βρέθηκε κοντά της κοινωνικός λειτουργός, που την οδήγησε σε ασφαλές μέρος παρέχοντας της όλη την απαραίτητη φροντίδα.

 

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕΙΣ

Επιπλέον, υπάρχει και το εθνικό Κέντρο για τις Εξαφανίσεις Παιδιών και Ενηλίκων, που βασικό εργαλείο του είναι η ευρωπαϊκή γραμμή 116000. “Σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, οι άνθρωποι του οργανισμού σε περιπτώσεις έκτακτων αναγκών κινητοποιούν όλα τα μέσα που διαθέτει το «Χαμόγελο του Παιδιού», όπως είναι τα οχήματα του, η ομάδα Έρευνας και Διάσωσης «Θανάσης Μακρής», καθώς και όλο το ανθρώπινο δυναμικό του”, αναφέρει η Ειρήνη Ριζοπούλου. Λέει ακόμα πως σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία και το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων, “Το Χαμόγελο του Παιδιού” κινητοποιεί όλα τα τεχνολογικά μέσα που διαθέτει και την επιχειρησιακή κινητή μονάδα του για συνδρομή των Αρχών σε περιστατικά εντός και εκτός συνόρων. Από την εμπόλεμη Ουκρανία και τη συνεργασία με την ουκρανική γραμμή 116000, μέχρι την κάλυψη αναγκών των παιδιών στις πλημμύρες της Λάρισας, οι άνθρωποι του “Χαμόγελου” παρέχουν βοήθεια σε κάθε παιδί που βρίσκεται σε ανάγκη, όπως τα εξαφανισμένα παιδιά του πολέμου στην Ουκρανία για τα οποία προχωρά όταν χρειάζεται σε δημοσιοποίηση στοιχείων.