Κυριακή, 31 Μαρτίου 2024 09:08

Τα πέτρινα γεφύρια του σιδηρόδρομου στη γραμμή Καλό Νερό - Τσακώνα

 

Του Κώστα Μπούρα

Μόνο απαρατήρητες δεν περνούν από τα μάτια του ταξιδιώτη κατά μήκος του εθνικού δρόμου Καλό Νερο – Τσακώνα , οι μεγάλες πέτρινες τοξωτές γέφυρες του σιδηροδρομικού δικτύου. Σιδηροδρομικό δίκτυο που ειδικά στο τμήμα από Καλό Νερό μέχρι Κοπανάκι είναι σχεδόν παράλληλο με το οδικό. Στο κομμάτι αυτό μπορεί κανείς να θαυμάσει τις μεγάλες πέτρινες γέφυρες με την πιο εντυπωσιακή να βρίσκεται στο Κακόρεμα που τη χαρακτηρίζει το ύψος της αλλά και τα πέντε τόξα της.

Ωστόσο θα έλεγε κανείς ότι μαζί με την εγκατάλειψη του σιδηροδρόμου στη περιοχή της Μεσσηνίας , χάνεται και αυτή η ομορφιά που είχε τη δυνατότητα να απολαύσει ο ταξιδιώτης. Οι πέτρινες γέφυρες που αποτελούν μέρος του σιδηροδρομικού δικτύου, αντιπροσωπεύουν  ένα σπουδαίο κεφάλαιο της αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας αλλά και της περιοχής ειδικά. Αντιπροσωπεύουν την αισθητική και την τεχνική που επικρατούσε κατά την εποχή της κατασκευής τους. Εδώ να σημειώσουμε ότι οι περισσότερες πέτρινες γέφυρες στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Πελοποννήσου κατασκευάστηκαν κυρίως στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα και  μπορεί κανείς να πει πως σήμερα αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του ελληνικού σιδηροδρόμου.

Οι γέφυρες αυτές κτίστηκαν με τεχνικές που βασίζονταν στη χρήση της πέτρας, τοπικού υλικού που ήταν εύκολα προσβάσιμο το οποίο παράλληλα παρέχει και μεγάλη αντοχή. Επίσης, η αισθητική τους  και ο σχεδιασμός τους αντανακλά την τότε αρχιτεκτονική που εντυπωσιάζει μέχρι και σήμερα. Θα  έλεγε κανείς ότι διακρίνονται για την αρμονία τους με το φυσικό περιβάλλον και τον τρόπο με τον οποίο ενσωματώνονται στο τοπίο. Με πέτρινα τόξα που ξεπροβάλλουν πάνω από ποτάμια και ρέματα, δημιουργούν μια εικόνα εκπληκτικής ομορφιάς που συνδυάζει το παρελθόν με το παρόν.

Μπορεί  σήμερα στη περιοχή να μη περνά τρένο και κάποιες προσπάθειες που έγιναν πριν αρκετά χρόνια για κάποια τουριστικά δρομολόγια να μην είχε  συνέχεια , ωστόσο η ομορφιά που κρύβει το τοπίο σε συνδυασμό με τις όμορφες αυτές κατασκευές του δικτύου είναι εκεί και παραμένουν αναξιοποίητα.  Θα είναι κρίμα όλα αυτά να μείνουν έρμαια στη φθορά του χρόνου.