Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024 20:01

"Αρχιτεκτονικές Διαδρομές Μεσσήνης”: Αφιέρωμα σε χωριά της ορεινής Ιθώμης

"Αρχιτεκτονικές Διαδρομές Μεσσήνης”: Αφιέρωμα σε χωριά της ορεινής Ιθώμης

 

Η ομάδα "Αρχιτεκτονικές Διαδρομές Μεσσήνης" παρουσιάζει τον φυσικό πλούτο των αθέατων χωριών της ορεινής Ιθώμης. Αυτά τα χωριά, που διατηρούν ανέπαφη τη φυσική τους ομορφιά, αποτελούν ιδανικούς προορισμούς για φυσιολάτρες και "δραπέτες" των πόλεων.

Τα Ζερμπίσια, το πιο "κοσμικό" από τα χωριά, διαθέτει παραδοσιακή ταβέρνα και καφενείο, όπου οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τοπικές λιχουδιές και στιγμές γαλήνης. Το όνομα Ζερμπίσια, που σημαίνει "παλικάρια" στα σλάβικα, μαρτυρά την ιστορική του σημασία.

Το χωριό Κεφαλινός πήρε το όνομά του από τους αρχαίους Κεφαλλονίτες που κατοίκησαν στην περιοχή. Προσφέρει καταπληκτική θέα και είναι ιδανικός προορισμός για όσους αναζητούν ήσυχες στιγμές σε ένα όμορφο φυσικό περιβάλλον.

Το χωριό Ρευματιά, χτισμένο σε ανηφορική πλαγιά και γεμάτο από τρεχούμενα νερά, αποτελεί από μόνο του ένα φυσικό μνημείο. Είναι ιδιαίτερα αγαπητό στους φυσιολάτρες λόγω της γραφικότητάς του και της αφθονίας του νερού.

Το Κογχύλι, παρότι άγνωστο στους περισσότερους, είναι ένας ιδανικός προορισμός για πολιτιστικές και φυσιολατρικές αποδράσεις. Βρίσκεται βόρεια του Δήμου Μεσσήνης, κοντά στα Ζερμπίσια, και είναι εύκολα προσβάσιμο για μικρούς και μεγάλους. Εκτός από την πλούσια χλωρίδα, όπως πουρνάρια, σφεντάμια και πλατάνια, η περιοχή διαθέτει σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, όπως προϊστορικά τείχη, ερείπια μικρού κάστρου και κατάλοιπα αρχαίου λατομείου, που υποδηλώνουν την ιστορική της σημασία.

Στα Ζερμπίσια παράγονται άφθονα τυροκομικά προϊόντα και μαγειρεύονται παραδοσιακά γεύματα. Η τοπική ταβέρνα και τα νοικοκυριά τιμούν τη μεσσηνιακή κουζίνα, προσφέροντας εδέσματα όπως καγιανά, χυλοπίτες και ψητά από ντόπια κρέατα. Όλα τα προϊόντα που σερβίρονται προέρχονται από τοπικές καλλιέργειες και κτηνοτροφία.

Οι "Αρχιτεκτονικές Διαδρομές" πριν λίγα χρόνια είχαν παρουσιάσει και άλλα δυο σημαντικά άγνωστα αξιοθέατα: τα παλιά μεταλλεία του Κεφαλινού και Παλαιό Μεταλλείο στα Ζερμπίσια.

Η ομάδα που εργάστηκε πάνω στην ανάδειξη αυτών των χωριών αποτελείται από τους Άρη Μπαρκούρα, Γιάννη Λάσκαρη, Γιώργο Νέζη και Γιάννη Γεωργακόπουλο και τη σελίδα "Στην ομορφιά που χάνεται".