Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου 2024 13:10

Μεσσηνία: Καταγγέλλει μόλυνση νερού στην Καλλιρρόη

Μεσσηνία: Καταγγέλλει μόλυνση νερού στην Καλλιρρόη

 

Μόλυνση του νερού στην Καλλιρρόη καταγγέλλει σε επιστολή της προς την δήμαρχο Οιχαλίας Παναγιώτα Γεωργακοπούλου, η Τριάδα (Αντα) Μαράτου, που γεννήθηκε στην Καλλιρρόη και είναι ιδιοκτήτης σπιτιού στο χωριό.

Η κ. Μαράτου επικαλούμενη ανάλυση νερού από τη βρύση του σπιτιού της, που έκανε σε πιστοποιημένο εργαστήριο στην Αθήνα, ενημερώνει ότι το νερό είναι ακατάλληλο, καθώς περιέχει κολοβακτηρίδια κι εκτιμά πως “η μόλυνση του νερού έχει ραγδαία εξέλιξη και τίθεται πλέον θέμα υγείας των κατοίκων και των επισκεπτών”.

Αναφέρει πως “από το 2012 μέχρι σήμερα φωνάζαμε ότι δεν είναι ορθή επιλογή η τοποθεσία της χωματερής (και στο μέλλον εργοστασίου επεξεργασίας απορριμάτων), διότι κάτω από αυτήν στο υπέδαφος υπάρχει υπόγεια λίμνη με νερό τριών πηγών” και παρακαλεί τη δήμαρχο “να μας ενημερώσετε σχετικά για τις ενέργειες που θα προβείτε και να λάβετε άμεσα μέτρα (μεταφορά καθαρού νερού από άλλη περιοχή του Δήμου), προκειμένου να προστατεύσετε την υγεία και τη ζωή  των κατοίκων”.

 

 Στην επιστολή της η κ. Μαράτου αναφέρει αναλυτικά:

“Αξιότιμη κυρία Δήμαρχε,

Έχω την υποχρέωση να σας ενημερώσω για τα κάτωθι:

Το Πάσχα (2024) μεταβήκαμε οικογενειακώς στο χωριό μας στην Καλλιρρόη για να περάσουμε τις άγιες μέρες στο πατρικό μας σπίτι. Το σπίτι μας (πέτρινο διώροφο του 1925) βρίσκεται μετά την εκκλησία του Αη - Γιάννη και είναι μετά του κ. Σωτήρη Παναγιωτόπουλου, το δεύτερο σπίτι. Το σπίτι σε ευθεία γραμμή βρίσκεται πολύ κοντά στην παράνομη χωματερή (γιατί προς το παρόν μόνο ταφή σκουπιδιών γίνεται) και δεν παρεμβάλλεται λόφος ή κάποιο άλλο εμπόδιο, με αποτέλεσμα επειδή πάντα φυσάει βορειοδυτικός άνεμος, όλη η βρωμερή οσμή από τον σκουπιδότοπο να έρχεται προς το σπίτι. Ειδικά το πρωί και αργά το βράδυ η κατάσταση είναι αφόρητη.

Το νερό είχε μία οσμή, όπως και το εξωτερικό περιβάλλον (σκουπιδίλα). Ρωτήσαμε την  κ. Κωσταρέλου (πρόεδρος της Δ.Κ. Καλλιρρόης)  και μας καθησύχασε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το νερό, διότι γίνονται δειγματοληψίες από το Δήμο και εξετάζεται και ότι όλο το χωριό πίνει από αυτό το νερό.

Το καλοκαίρι αποφύγαμε να επισκεφθούμε το σπίτι για τις καλοκαιρινές διακοπές, σκεπτόμενοι πώς θα αντέξουμε την βρώμα. Το καλοκαίρι όλοι οι άνθρωποι αναζητώντας δροσιά κάθονται στην αυλή τους, κάτι απαγορευτικό για τους κατοίκους της Καλλιρρόης.

Το Σαββατοκύριακο 13-15 Σεπτεμβρίου μεταβήκαμε στην Καλλιρρόη.  Το Σάββατο το απόγευμα μπήκα στο μπάνιο προκειμένου να λουστώ και να κάνω ντουζ. Ανοίγω το ζεστό νερό (είχα πριν ανάψει το θερμοσίφωνο) και μου κατακλύζει το κεφάλι νερό, που μύριζε σαν βόθρος. Πρώτη φορά στην ζωή μου ένοιωσα τόσο άσχημα και τόσο φοβισμένη για το τι μπορεί να περιείχε αυτό το δηλητήριο. Καλέσαμε τον κ. Νίκο Αλεξόπουλο συγγενή μας και πεθερό της κ. Κωσταρέλου, ο οποίος μας διαβεβαίωσε ότι το νερό είναι καθαρό. Μας είπε ότι ένας συγχωριανός μας τον Μάρτιο είχε προβεί σε μικροβιολογική ανάλυση του νερού και το αποτέλεσμα ήταν ότι το νερό ήταν ακατάλληλο για οικιακή χρήση. Ο Δήμος ή η πρόεδρος της Δ.Κ. της Καλλιρρόης (δεν κατάλαβα ακριβώς) στείλανε δείγμα σε πιστοποιημένο εργαστήριο στη Μεσσήνη και το νερό βρέθηκε πόσιμο και κατάλληλο.

Aνησυχώντας για την όλη κατάσταση, φεύγοντας για Αθήνα, την Κυριακή το απόγευμα πήραμε δείγμα από το νερό από την βρύση της κουζίνας (σε αποστειρωμένο δοχείο) και τη Δευτέρα 16/9 το πρωί, το πήγα στην Αθήνα σε πιστοποιημένο (ISO) εργαστήριο για μικροβιολογική  ανάλυση. Την  Δευτέρα 23/9 πήρα την απάντηση στο e-mail μου και έντρομη διαπίστωσα ότι είναι ακατάλληλο σύμφωνα με την σχετική ΚΥΑ ΔΙ(δ)/Γποικ.27829/25.5.2023. Περιέχει κολοβακτηρίδια (68 totalcoliforms), ενώ σύμφωνα με την προαναφερόμενη ΚΥΑ θα έπρεπε να υπάρχει απουσία αυτών. Χημική ανάλυση για βαρέα μέταλλα και άλλες ουσίες δεν έκανα διότι έχει μεγάλο κόστος.

Αναζητώντας πληροφορίες στο διαδίκτυο (facebook) βρήκα την εξέταση του συγχωριανού, αναρτημένη και διαπίστωσα ότι τότε είχε 1 coli και σήμερα (μετά από 6 μήνες) 88 total coliforms.

Από ότι καταλαβαίνετε, η μόλυνση του νερού έχει ραγδαία εξέλιξη και τίθεται πλέον θέμα υγείας των κατοίκων και των επισκεπτών.

Από το 2012 μέχρι σήμερα φωνάζαμε ότι δεν είναι ορθή επιλογή η τοποθεσία της χωματερής (και στο μέλλον εργοστασίου επεξεργασίας απορριμάτων), διότι κάτω από αυτήν στο υπέδαφος υπάρχει υπόγεια λίμνη με νερό τριών πηγών και συγκεκριμένα του Αη-Γιάννη Καλλιρρόης,του   Αη-Γιάννη-Στενύκλαρου και της Καταβόθρας Καλλιρρόης. Αυτό είναι γνωστό από την γεώτρηση που έκανε η κοινότητα τότε, για την υδροδότηση των κατοίκων της Καλλιρρόης και από την γεώτρηση που έκανε ο Αθανάσιος Διαγούπης (θόλωσε το νερό της Καλλιρρόης) στα κτήματά του, που στη συνέχεια πούλησε στην εταιρεία ΤΕΡΝΑ και σήμερα βρίσκεται μέρος της χωματερής, η οποία έχει επεκταθεί προς την γεώτρηση που υδρευόμαστε.

Ήταν σχεδόν βέβαιο ότι θα μολύνονταν τα υπόγεια νερά. Επίσης, είναι βέβαιο ότι θα επιβαρύνεται περαιτέρω  η μόλυνση σε αέρα και νερό  όσο θα συνεχίζεται η παράνομη ταφή των απορριμμάτων ή του μελλοντικού υπολείμματος αυτών.

Έχουμε δικαίωμα πρόσβασης σε καθαρό νερό και αέρα και εσείς (και το κράτος ευρύτερα) να μας τα παρέχετε.

Είναι έγκλημα αυτό που διαπράττεται εις βάρος των κατοίκων με τη μόλυνση του νερού και του αέρα.

Παρακαλώ (και εκ μέρους των κατοίκων και συγγενών μου, που έχουν ήδη ενημερωθεί) να μας ενημερώσετε σχετικά για τις ενέργειες που θα προβείτε και να λάβετε άμεσα μέτρα (μεταφορά καθαρού νερού από άλλη περιοχή του Δήμου), προκειμένου να προστατεύσετε την υγεία και τη ζωή  των κατοίκων.

Με εκτίμηση,

Αντα Μαράτου”.