Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2024 08:00

Καλαμάτα: Προσλήψεις και αυξήσεις ζητούν οι γιατροί του ΕΣΥ

Καλαμάτα: Προσλήψεις και αυξήσεις ζητούν οι γιατροί του ΕΣΥ

Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς των υγειονομικών για να γίνει ελκυστικό το ΕΣΥ, μαζικές μόνιμες προσλήψεις γιατρών καθώς και δωρεάν υγεία για όλο τον λαό, απαίτησαν τα άτομα που συμμετείχαν, κυρίως συνταξιούχοι, χθες το πρωί, στη συγκέντρωση στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, στηρίζοντας την πανελλαδική απεργία που οργάνωσε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ).

Για τις διεκδικήσεις των γιατρών, οικονομικές και θεσμικές, για την ανάγκη μαζικών μόνιμων προσλήψεων γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης έκαναν δηλώσεις ο γ.γ. του Σωματείου Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας Μανώλης Μάκαρης και ο Βασίλης Μαστορίδης, μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Καλαμάτας - στέλεχος της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών, ενώ την ουσιαστική στήριξη στον αγώνα των γιατρών εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των Συνταξιουχικών Σωματείων Γιάννης Λυριτζής, Χρήστος Αντωνόπουλος και Λάζαρος Λαζαρακόπουλος.

Με τη χθεσινή της απεργία η ΟΕΝΓΕ διεκδικεί: “Διπλασιασμό των απολαβών των νοσοκομειακών γιατρών: 20% αύξηση του βασικού μισθού και διπλασιασμός του ωρομισθίου της εφημερίας άμεσα για όλες τις βαθμίδες. Επαναφορά 13ου, 14ου μισθού και επιδόματος αδείας. Οι πρόσθετες (υπεράριθμες) εφημερίες να μην φορολογούνται. Χορήγηση επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Μαζικές μόνιμες προσλήψεις γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Ανοικτή προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων μέχρι την κάλυψή τους. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Ικανοποίηση των αιτημάτων της ΟΕΝΓΕ για τις άγονες και προβληματικές περιοχές. Αποκλειστική και επαρκής χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος υγείας. Δωρεάν υγεία για όλο τον λαό. Καμία υπέρβαση του 48ωρου. Καμία μετακίνηση γιατρού. Κανείς αγροτικός, κανείς ειδικευόμενος να μην εφημερεύει χωρίς την παρουσία ειδικευμένου γιατρού”.

Τα συνταξιουχικά σωματεία του νομού ζητούν “να καλυφθούν άμεσα όλες οι ανάγκες των Νοσοκομείων Καλαμάτας και της Κυπαρισσίας, για να μην καθυστερούν τα χειρουργεία και να αποφεύγονται οι μετακινήσεις. Να ενισχυθούν οι δομές δημόσιας υγείας με μαζικές και μόνιμες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού. Να προκηρυχθούν όλες οι κενές θέσεις και στα δύο Νοσοκομεία. Να διευκολύνονται οι συνταξιούχοι που λόγω ηλικίας είναι αδύνατον να κλείνουν ραντεβού ηλεκτρονικά. Να μπορούν τηλεφωνικά να επικοινωνούν με το Νοσοκομείο, που σήμερα σύμφωνα με καταγγελίες των μελών μας, είναι αδύνατον”.

Γ.Σ.