Τρίτη, 29 Ιουλίου 2014 14:55

"Τα αυτοκίνητα κλείνουν τις διαβάσεις αναπήρων" σημειώνει ο Πέτρος Ξαρχάκος που μετακινείται με αμαξίδιο

"Τα αυτοκίνητα κλείνουν τις διαβάσεις αναπήρων" σημειώνει ο Πέτρος Ξαρχάκος που μετακινείται με αμαξίδιο

 

Κάθε φορά που έρχεται στην Ελλάδα και στην ιδιαίτερη πατρίδα του τη Μεσσηνία, αυτή τον πληγώνει. Οπως πληγώνει και ταλαιπωρεί καθημερινά τα άτομα με αναπηρία. Ο λόγος για τον Πέτρο Ξαρχάκο, ομογενή από τη Γερμανία ο οποίος κατάγεται από το Πεταλίδι, ζει στο Ααχεν και μετακινείται με ηλεκτροκίνητο αναπηρικό καροτσάκι. Ερχεται κάθε καλοκαίρι στην πατρώα γη και μερικές φορές και το Πάσχα.

 

Ο Π. Ξαρχάκος ήρθε στην εφημερίδα μας για να διαμαρτυρηθεί, αλλά στην οδό Γεωργούλη δεν μπορούσε να ανέβει ούτε στο πεζοδρόμιο, καθώς δεν υπάρχει διάβαση - πρόσβαση για ΑΜΕΑ. Με το καροτσάκι στο δρόμο, μας παραπονέθηκε ότι «την περασμένη Τρίτη στην Κορώνη, μπροστά από το Δημαρχείο, η θέση πάρκινγκ για αναπήρους είχε καταληφθεί από πυροσβεστικό όχημα του Δήμου Πύλου - Νέστορος». Και μας έδειξε και τη φωτογραφία, που επιβεβαίωνε το συμβάν της αδιαφορίας και της αναλγησίας από εκπροσώπους του δήμου.

Μας επεσήμανε ακόμη ότι «στο Πεταλίδι τα αυτοκίνητα παρκάρουν πάνω στην πλατεία, στο πεζοδρόμιο» και ο ίδιος αναγκάζεται να κάνει ζιγκ - ζαγκ για να περάσει. 

Στην Καλαμάτα -όπου θεωρεί ότι τα πράγματα είναι καλύτερα, αλλά χρειάζεται ακόμα μεγάλη προσπάθεια για να φτάσει το επίπεδο μιας ευρωπαϊκής πόλης-, μας είπε ότι το Πάσχα έξω από το Δημαρχείο δύο μοτοσυκλέτες είχαν κλείσει τη διάβαση για τους ανάπηρους. «Ο δήμαρχος, ο κ. Νίκας, μου απάντησε σχετικά ότι δεν υπάρχει πλέον Δημοτική Αστυνομία και δεν μπορεί να κάνει τίποτα, κι ότι τον έλεγχο τον έχει η Αστυνομία» ανέφερε ο Π. Ξαρχάκος και σημείωσε: «Ο οδηγός ή συνεργάτης του δημάρχου, ευτυχώς, μετακίνησε τη μία μηχανή και κατάφερα να περάσω. Αλλιώς θα έπρεπε να κάνω κύκλο».

Η Γερμανίδα σύζυγός του παρατήρησε, τέλος, ότι φέτος ήρθαν με το αεροπλάνο στην Καλαμάτα από τη Γερμανία, αλλά στο αεροδρόμιο δεν βρήκαν αυτοκίνητο, ταξί ή λεωφορείο με ράμπα για το καροτσάκι (πράγματα που υπάρχουν φυσικά στη Γερμανία), με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να καλέσουν... ασθενοφόρο για να πάνε στο Πεταλίδι.

 

Γ.Σ.