Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2015 14:21

Εθελοντές αφηγούνται παραμύθια σε άρρωστα παιδιά στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

Εθελοντές αφηγούνται παραμύθια σε άρρωστα παιδιά στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

Στην Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Καλαμάτας, θα βρεθεί αύριο για να πει παραμύθια στα παιδιά, η Εθελοντική Ομάδα Αφήγησης "ΑΡΣΙ+ΝΟΟΣ" στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Αφήγησης.

Κάθε χρόνο στις 20 Μαρτίου, έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης. Στην πόλη μας, τα τελευταία τρία χρόνια, υπάρχει μια Εθελοντική Ομάδα Αφήγησης, Δραματοποίησης, Μελέτης, Διατήρησης και Διάδοσης του Λαϊκού Παραμυθιού και Παιχνιδιού με τον τίτλο «ΑΡΣΙ+ΝΟΟΣ». Η λέξη ΑΡΣΙΝΟΟΣ όπως μας εξήγησαν τα μέλη της,  είναι σύνθετη και αποτελείται από τις λέξης:  ΑΡΣΙ και ΝΟΥΣ.

Η παραπάνω Ομάδα, δημιουργήθηκε άτυπα το φθινόπωρο του 2012. ΄Ηταν η εποχή που τους έγινε η πρόταση να συμμετέχουν εθελοντικά σε Αφήγηση και Δραματοποίηση παραμυθιών, μύθων, θρύλων και παραδόσεων στα παιδιά του Ειδικού Σχολείου Καλαμάτας, από τον πρώην Διευθυντή  Ηλία Μπάκα και τον τότε υποδιευθυντή και νυν Διευθυντη Μανώλη Κωνστάνταρο.    

Στην αρχή μαζεύτηκαν τρεις-τέσσερις φίλοι, θέλοντας να θυμηθούνε και να θυμίσουν στους άλλους,  την δύναμη που κρύβουν μέσα τους τα παραμύθια και ιδιαίτερα αυτά της λαϊκής παράδοσης. Αρχικός σκοπός τους, ήταν να αναζητήσουν κάποια από αυτά και να τα αφηγηθούν στα παιδιά, προτείνοντας έτσι, έναν εναλλακτικό, για τη σημερινή εποχή, τρόπο ψυχαγωγίας, δηλαδή τον κλασικό. Αυτόν με τον οποίο μεγαλώσανε γενιές και γενιές … το παραμύθι. Στην πορεία, ανακάλυψαν, ότι βρέθηκαν μέσα σε έναν «ωκεανό» παραμυθιών και πληροφοριών.  Αυτό τους οδήγησε στην αναθεώρηση της φιλοσοφίας τους. Θεώρησαν λοιπόν αναγκαίο, να αναζητήσουν ιστορικά στοιχεία των παραμυθιών, (πότε «γεννήθηκαν», γιατί, ποιοι λέγανε παραμύθια και πως θα έπρεπε να λέγονται) για να διασφαλίσουν την όμορφη εξέλιξη της ψυχολογίας του παιδιού. Στη συνέχεια, με γνώμονα πάντα την ψυχαγωγία του παιδιού, πρόσθεσαν στις ενέργειες της ομάδας το παιχνίδι και δη το λαϊκό. Παιχνίδια που παίζονταν, στις γειτονιές, τις αλάνες, τις αυλές των σπιτιών ή και των σχολείων και με έναν διασκεδαστικό τρόπο βοηθούν την ανάπτυξη του ομαδικού πνεύματος, της αυτοπεποίθησης, των αρχηγικών ικανοτήτων των παιδιών, κάτι που λειτουργεί ως αντίποδας με την απομόνωση που βιώνουν σήμερα τα παιδιά μέσα από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια ή και την κακή χρήση του διαδικτύου.

Από το ξεκίνημά τους μέχρι σήμερα, η δράση αυτή είχε μεγάλη απήχηση και η μικρή αρχικά ομάδα ολοένα  μεγαλώνει, ολοένα εκπαιδεύεται παρακολουθώντας διάφορα σεμινάρια σχετικά με την αφηγηματική τέχνη, ολοένα ψάχνει να βρει καινούργιες αφηγηματικές φόρμες, γιατί έχει σαν γνώμονα: …. «Ότι δεν αλλάζει, γερνάει και πεθαίνει».

 Για τα παιδιά του Ειδικού Σχολείου ειδικά, είναι λυτρωτικό να είναι περιτριγυρισμένα από τους παραμυθάδες και αυτά να απολαμβάνουν τα παραμύθια και στην συνέχεια να τα δραματοποιούν. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μη παραλείπουν σε κάθε συνάντηση να δείχνουν την αγάπη τους στα μέλη της Ομάδας του ΑΡΣΙ+ΝΟΟΥ.

Την Παρασκευή, μέλη της Ομάδας, που αποτελείται από τον Παύλο Κλάδη, Χαρά Πανοπούλου, Κωνσταντίνα Μπαρούνη και Φαίη Θωμοπούλου, θα γιορτάσουν την Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης με τα παιδιά της Παιδιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας, ύστερα από σύμφωνη γνώμη του Διοικητού του Νοσοκομείου κ. Μπέζου και όλου του προσωπικού της Παιδιατρικής Κλινικής.

Επίσης σε λίγες μέρες, τα μέλη του ΑΡΣΙΝΟΟΥ θα γιορτάσουν και την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου με δρώμενα που θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες.

Τα μέλη του ΑΡΣΙΝΟΟΥ, είναι πάντοτε διαθέσιμα δωρεάν να συμμετέχουν σε Αφηγήσεις σε σχολεία, φορείς και συλλόγους που θα τους το ζητήσουν στο τηλέφωνο του Παύλου Κλάδη 6972861828.