Τρίτη, 23 Ιουνίου 2015 19:32

“Λογο … δρόμια στην πόλη των ιβίσκων - Καλαμάτα” από μαθητές του 1ου Γυμνασίου

“Λογο … δρόμια στην πόλη των ιβίσκων - Καλαμάτα” από μαθητές του 1ου Γυμνασίου

Πολιτιστικό πρόγραμμα με τίτλο “Λογο … δρόμια στην πόλη των ιβίσκων - Καλαμάτα” υλοποίησαν οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Καλαμάτας. Πρόκειται για έναν “περίπατο” στους δρόμους της πόλης που φέρουν όνομα κάποιου λογοτέχνη και τα πεζοδρόμια τους στόλιζαν (στολίζουν) κατακόκκινοι ιβίσκοι.

Μπορεί να θεωρηθεί έτσι μια περιδιάβαση στην ιστορία της Ελληνικής λογοτεχνίας και τους εκπροσώπους της.

Σε αυτό μετείχαν 18 μαθητές της Γ’ τάξης και 3 καθηγήτριες (Μαρία Αργύρη Πληροφορικής, Δήμητρα Μανιάτη Γαλλικής Φιλολογίας, Παναγιώτα Μουρδουκούτα φιλόλογος), οι οποίοι συνεργάστηκαν και δημιούργησαν έναν ιστότοπο - οδηγό για όσους επιθυμούν μέσα από τα μονοπάτια της λογοτεχνίας να ανακαλύψουν τους δρόμους και τις γειτονιές της πόλης.

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://kalamata-logodromia.weebly.com/, θα βρει κείμενα των μαθητών για την πόλη, όλους τους δρόμους που έχουν όνομα λογοτέχνη, φωτογραφίες δρόμων, χάρτες που θα διευκολύνουν όσους θέλουν να τους ανακαλύψουν. Παράλληλα θα παρακολουθήσει την εξέλιξη της Ελληνικής λογοτεχνίας από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας, τη διαίρεση της σε περιόδους και τα βασικά χαρακτηριστικά κάθε λογοτεχνικής περιόδου και θα αποκτήσει πρόσβαση στα εργοβιογραφικά στοιχεία που δίνονται, για τους  εκπροσώπους κάθε περιόδου, τους οποίους οι Καλαματιανοί τιμούν με  οδωνύμιο. 

Η έρευνα στους δρόμους και στη βιβλιογραφία απέδειξε πως οι Καλαματιανοί αγαπούν πολύ τους λογοτέχνες και έτσι περισσότεροι από 100 δρόμοι φέρουν το όνομα κάποιου λογοτέχνη. Τα «Λογο …δρόμια» καλύπτουν όλες τις λογοτεχνικές περιόδους με μια ιδιαίτερη προτίμηση στη Νεότερη Αθηναϊκή Σχολή. Αρκετά «Λογο … δρόμια» εντοπίστηκαν εκατέρωθεν της οδού Αθηνών, κοντά στο παλιό νοσοκομείο και στην ανατολική παραλία, κοντά στην εκκλησία της Ανάστασης. Εκτός από τους Έλληνες λογοτέχνες που τιμά η πόλη μας, σ’ ένα δρόμο έχει δοθεί το όνομα του Βίκτορος Ουγκώ.