Πέμπτη, 07 Απριλίου 2016 20:35

"Πάμε βόλτα" στην Καλαμάτα 

"Πάμε βόλτα" στην Καλαμάτα 

Εναν θεματικό περίπατο οργανώνει η Ομάδα ''Πάμε βόλτα'' το Σάββατο για να γνωρίσουν οι Καλαματιανοί άγνωστες πτυχές της πόλης. Σημεία της πόλης, τα οποία προσπερνά ο καθένας και δε φαντάζεται τι ιστορίες κρύβουν. 

Η Ομάδα θα περάσει από τα σημεία: τo πιο παλιό κτήριο της Καλαμάτας που φιλοξένησε το Νοσοκομείο του 1821, το ναό που εκκλησιάστηκε ο Καποδίστριας το 1829, το στέκι των γερμανόφωνων γυναικών, το πιο παλιό εν ενεργεία κουρείο της πόλης, τον κήπο που παρατέθηκε το γεύμα στον Γάλλο πρίγκιπα Montpensier το 1845, το πιο στενό δρομάκι της πόλης, πιάτσα - κάποτε - των φερετράδικων, το σπίτι που έμενε ο ευεργέτης Σπύρος Αλεξανδράκης, το δρόμο με τα καρεκλάδικα, τη θέα από 6ο όροφο (από Κάστρο μέχρι θάλασσα και μια διαφορετική όψη της πλατείας), το πιο ωραίο και καλοσχεδιασμένο πάρκο στο κέντρο της πόλης, κλειστό για το κοινό. Ακόμη, το πλήρως καλυμμένο από κισσό σπίτι (Ζάγκλης και Νικηταρά), το κτήριο που στέγασε το αντιτραχωματικό ιατρείο - τσιμπλάδικο. Μετά από μικρή στάση η βόλτα θα περάσει από: ένα απομεινάρι - μικρή μάνδρα - από το εργοστάσιο ''Ζαν και Ρως'' (οδός Ομήρου), το στρατηγείο του μέντιουμ Λάκη Ροχαλέα, το μεσοπολεμικό διώροφο σπίτι της οδού Ακρίτα με τον υπέροχο κήπο, τον πιο ωραίο-μικρό δρόμο της πόλης (γεμάτος νεραντζιές), την πρώτη αροκάρια που φυτεύτηκε στην πόλη, μία αστική και κομψή διώροφη κατοικία της δεκαετίας του '60 (οδός Ναυαρίνου), το δίδυμο πανέμορφο νεοκλασικό, τα γραφεία της υπηρεσίας βυζαντινών αρχαιοτήτων, το εξοχικό του μεγαλέμπορου του περασμένου αιώνα Ψάλτη, τον τοίχο από το πρώην βυρσοδεψείο Χρυσού, τη διαφορετική εκκλησία των Πεντηκοστιανών, τον πύργο - φάντασμα των αρχών του αιώνα κοντά στην μαρίνα, το μαγαζί που τραγούδησε ο Καζαντζίδης το 1953, το ΚΠΕ (κτήριο που στέγασε το δημαρχείο μετά τους σεισμούς), το σπίτι - βγαλμένο από κυκλαδίτικο νησί (οδός Καποδιστρίου), το κτήριο που στο ισόγειό του λειτούργησε η πρώτη ντισκοτέκ της πόλης.

Οσοι δεν μπορούν ν' ακολουθήσουν όλη την διαδρομή, υπάρχουν δύο επιλογές: είτε θα περιηγηθούν με την παρέα τους όπως και όποτε θέλουν, αφού τους υποδείξει κάποιος τα σημεία, είτε μπορεί κάποιος να τηλεφωνεί κατά τη διάρκεια της περιήγησης για να μαθαίνει που βρίσκεται το "Πάμε βόλτα".

Σημείο εκκίνησης είναι το πηγάδι έξω από την ΔΕΥΑΚ στις 11 π.μ. Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Καλό θα ήταν οι συμμετέχοντες να έχουν μαζί τους ποδήλατο. Η διαδρομή θα διαρκέσει περίπου 2,5 ώρες. 

Για πληροφορίες: 6936-518550 (Σωτήρης).