Τετάρτη, 02 Νοεμβρίου 2011 21:23

Περισσότερες πυρκαγιές, λιγότερα καμένα στρέμματα φέτος

Γράφτηκε από την
Περισσότερες πυρκαγιές, λιγότερα καμένα στρέμματα φέτος

Πολύ λιγότερη συγκριτικά με την περυσινή αντιπυρική περίοδο είναι η γη που κάηκε φέτος στη Μεσσηνία, παρά το γεγονός ότι σημειώθηκαν περισσότερες πυρκαγιές. Από τους πρώτους υπολογισμούς της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας, σε όλο το νομό φέτος κάηκαν 800 περίπου στρέμματα, ενώ σύμφωνα με τα περυσινά στατιστικά είχαν καεί 1.989 στρέμματα. Οσον αφορά τις πυρκαγιές, φέτος σημειώθηκαν περίπου 300 σε όλο το νομό, ενώ πέρυσι 272.
Από τα 800 περίπου καμμένα στρέμματα φέτος, γύρω στα 200-250 ήταν δασική έκταση και τα υπόλοιπα 500 - 600 αγροτικές ή χορτολιβαδικές εκτάσεις, υπολείμματα καλλιεργειών και καλάμια.
Οπως επισημαίνει μιλώντας στην "Ε" ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας, πύραρχος Βασίλης Καπέλιος, η φετινή επιτυχημένη αντιπυρική περίοδος για τη Μεσσηνία δεν είναι τυχαία, αλλά έχει να κάνει με την καλή προετοιμασία που είχε προηγηθεί, με την εκπαίδευση του προσωπικού και τη συντήρηση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού της υπηρεσίας. Επίσης, πιστεύει πως ο σωστός σχεδιασμός και η διαχείριση του προσωπικού έπαιξαν καθοριστικό ρόλο.
Οσον αφορά το σχεδιασμό που εφαρμόστηκε φέτος, ο κ. Καπέλιος εξήγησε πως σε κάθε περιστατικό έσπευδαν 3 οχήματα και ο επιχειρησιακός αξιωματικός, ενώ σε πάρα πολλές περιπτώσεις κινητοποιήθηκαν και τα πυροσβεστικά αεροσκάφη PZL. Επίσης, εκτιμά πως καθοριστικής σημασίας ήταν το ότι φέτος υπήρχαν αξιωματικοί - σύνδεσμοι με τους δήμους, με αποτέλεσμα να υπάρχει γνώση, συνεργασία και σχεδιασμός, και σε κάθε πυρκαγιά να συμμετέχουν από 1 έως 3 πυροσβεστικά οχήματα του εκάστοτε δήμου.
Ο κ. Καπέλιος επεσήμανε ακόμη τη συμβολή όλων των εθελοντικών ομάδων του νομού σε κάθε περίπτωση που χρειάστηκε η συμβολή τους. Μεταξύ άλλων, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης και οι Σαμαρείτες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού είχαν αναλάβει την επάνδρωση πυροφυλακίων στα Ελληνικά και στον Προφήτη Ηλία Ταϋγέτου αντίστοιχα, και η ομάδα "Γαία" βοήθησε σημαντικά στη Μάνη. Ο διοικητής αναφέρθηκε δε στην καλή συνεργασία με τις εδώ υπηρεσίες και τους αιρετούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αλλά και στη σημαντική συμβολή των πολιτών. Υπογράμμισε για μια ακόμη φορά την καθοριστική συμβολή του κλιμακίου των πυροσβεστικών αεροσκαφών PZL και δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλο το προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, μόνιμο και εποχικό.
"Εγινε η αρχή μιας καλής συνεργασίας, γενικότερα" είπε ο κ. Καπέλιος, τονίζοντας όμως ότι "πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης". Στο διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι την έναρξη της επόμενης αντιπυρικής περιόδου, θα γίνουν προσπάθειες να αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες που διαπιστώθηκαν, με στόχο "του χρόνου να πάμε ακόμα καλύτερα" όπως τόνισε.
Από τώρα και μέχρι την άνοιξη η Πυροσβεστική έχει προετοιμαστεί για πιθανά συμβάντα σχετικά με πλημμύρες ή χιονοπτώσεις. Επίσης θα γίνει η συντήρηση του εξοπλισμού και θα συνεχιστεί η εκπαίδευση του προσωπικού. Οσον αφορά τους εποχικούς, η σύμβασή τους έληξε στις 31 Οκτωβρίου οπότε έπαψε η λειτουργία των πυροφυλακίων και των περιπολικών, ενώ είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την πρόσληψή τους ως 5ετούς θητείας.


NEWSLETTER