Τρίτη, 06 Μαρτίου 2012 21:02

Χρ. Σταθόπουλος, πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Μεσσηνίας: "Ευπρόσδεκτες οι μεταρρυθμίσεις αρκεί να εφαρμόζονται"

Γράφτηκε από την

"Κάθε μεταρρύθμιση είναι ευπρόσδεκτη αρκεί να εφαρμόζεται. Είναι απαίτηση του συνδικαλιστικού κινήματος και των εργαζομένων να εφαρμόζεται το Πειθαρχικό Δίκαιο": Αυτό τόνισε χθες ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Μεσσηνίας της ΑΔΕΔΥ Χρήστος Σταθόπουλος στην "Ε" με αφορμή τις αλλαγές στο πειθαρχικό των δημοσίων υπαλλήλων. Οπως είπε ο εκσυγχρονισμός του Πειθαρχικού Δικαίου δεν είναι άσχημο να γίνει, το πρόβλημα είναι η μη εφαρμογή του. "Εάν δεν τιμωρείται κάποιος, δεν τιμωρείται γιατί υπάρχουν εξωθεσμικές παρεμβάσεις. Είναι αυτό που λέμε ότι λειτουργεί καλά το κομματικό - πελατειακό σύστημα στο Δημόσιο", σημείωσε ο Χρ. Σταθόπουλος και εξήγησε ότι "η εκάστοτε πολιτική εξουσία παρεμβαίνει για τους αρεστούς και τους προστατευόμενους της". Με αποτέλεσμα σε πολλές των περιπτώσεων το πειθαρχικό να μην τηρείται πάντα. Παράλληλα προέτρεψε τους πολίτες να προσφεύγουν στα αρμόδια όργανα "όταν τους αδικεί και τους εκβιάζει για να χρηματιστεί κάποιος δημόσιος υπάλληλος". Και πρόσθεσε ότι και "το συνδικαλιστικό κίνημα ήταν πάντοτε αυτής της άποψης ότι, δηλαδή, τέτοια φαινόμενα θα πρέπει να πατάσσονται και οι δημόσιοι υπάλληλοι που αποδεικνύονται επίορκοι να απολύονται από το Δημόσιο. Οχι να μετατίθενται με τη ρετσινιά, όπως συνήθως γινόταν με αυτούς οι οποίοι είχαν τους προστάτες τους".

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

Οι νέες ρυθμίσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο το οποίο υπερψηφίστηκε επί της αρχής είναι μεταξύ άλλων:
Σε αυτοδίκαιη αργία τίθεται πλέον ο υπάλληλος που διώκεται ποινικά για αδικήματα με έντονη κοινωνική απαξία (π.χ. δωροδοκία, υπεξαίρεση). Στερήθηκε την προσωρινή του ελευθερία ύστερα από πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια απόφαση ποινικού δικαστηρίου ή ένταλμα προσωρινής κράτησης και
του επιβλήθηκε η πειθαρχική ποινή της οριστικής παύσης ή της προσωρινής παύσης άνω των 6 μηνών μέχρι να τελεσιδικήσει η απόφαση.
Σε δυνητική αργία τίθεται ο υπάλληλος που διώκεται πειθαρχικά για οποιοδήποτε πειθαρχικό παράπτωμα υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις εναντίον του για άτακτη διαχείριση, οι οποίες στηρίζονται σε έκθεση της προϊσταμένης αρχής ή του αρμόδιου επιθεωρητή. Εκδόθηκε ένταλμα προσωρινής κράτησης και ήρθη η προσωρινή κράτηση ή αντικαταστάθηκε με προσωρινούς όρους.