Κυριακή, 10 Μαρτίου 2013 18:16

Καλ. Κυριακουλόπουλος, πρόεδρος Συνδέσμου Υδρευσης "Τέλλος Αγρας": «Χρειάζονται νέα μυαλά και όρεξη για προσφορά»

Γράφτηκε από την

Χρειάζονται νέα μυαλά, γερά στομάχια και όρεξη για προσφορά στην τοπική αυτοδιοίκηση, σημειώνει ο Καλλίνικος Κυριακουλόπουλος, δημοτικός σύμβουλος Τριφυλίας και νέος πρόεδρος στον Σύνδεσμο Υδρευσης «Καπετάν Τέλλος Αγρας». Καθώς ο Σύνδεσμος καλείται να διαχειριστεί πολλά προβλήματα, ο κ. Κυριακουλόπουλος σημειώνει ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση των βλαβών και την αντικατάσταση του αγωγού μεταφοράς. Την ίδια στιγμή όμως, οι δήμοι μέλη του χρωστάνε στον Σύνδεσμο αρκετά χρήματα.

 

Συνέντευξη στον Κώστα Μπούρα

 

1 Νέος στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας. Τι σας οδήγησε να ασχοληθείτε με τα κοινά; 

«Η διετής εργασία μου ως διοικητικού υπαλλήλου στον τέως Δήμο Γαργαλιάνων μου έδωσε την αφορμή να γνωρίσω εκ των έσω τα προβλήματα του τόπου μου και σε συνδυασμό με την αγάπη μου γι' αυτόν, θέλησα να προσφέρω ενεργά για το κοινό καλό.

 

2 Ποια γνώμη έχετε σχηματίσει για τον «Καλλικράτη»;

«Θεωρώ πως η κεντρική διοίκηση δεν είχε αφουγκραστεί τις τοπικές κοινωνίες, εφόσον δεν υπήρχαν οι προαπαιτούμενες υποδομές και γι' αυτό υφίσταται η δυσλειτουργία αυτή στους δήμους».

 

3 Ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο πλεονέκτημα και ποιο το μεγαλύτερο μειονέκτημα της νέας αυτοδιοικητικής δομής;

«Ως πλεονέκτημα μπορούν να θεωρηθούν τα οικονομικά μεγέθη τα οποία είναι μεγαλύτερα και υπάρχει ενιαία διαχείριση. Τα μειονεκτήματα είναι πολλά καθώς η στιγμή στην οποία εφαρμόστηκε το εγχείρημα του "Καλλικράτη" δεν συνέβαλε στην ανάδειξη των όποιων θετικών στοιχείων για τους δήμους - αφού στις περισσότερες των περιπτώσεων η γεωγραφική κάλυψη ενός δήμου είναι μεγάλη και υπάρχει δυσκολία στο να εξυπηρετηθούν οι πολίτες, καθώς έχουν το αίσθημα ότι είναι αποκομμένοι από την έδρα του δήμου».

 

4 Ο Δήμος Τριφυλίας κατά πολλούς δεν λειτουργεί «ομογενοποιημένα». Πού οφείλεται αυτό;

«Ο κύριος λόγος είναι πως ενώ οι πρώην δήμοι είναι χιλιομετρικά πολύ κοντά, ιδεολογικά απέχουν πάρα πολύ, καθώς ο καθένας είχε διαφορετικές βλέψεις και όνειρα για τον τόπο του. Εν τούτοις οι κοινωνικές δομές και τα κοινά χαρακτηριστικά που κατά τη διάρκεια των χρόνων είχαν διαμορφωθεί, δεν είχαν ξεπεραστεί για τη δημιουργία μιας ενιαίας κοινωνικής αντίληψης».

 

5 Ποιες προοπτικές πιστεύετε ότι έχει αυτός ο δήμος;

«Η γεωγραφική τοποθεσία του Δήμου Τριφυλίας είναι αυτή που θα αποδείξει τις καλές προοπτικές του σε σύντομο χρονικό διάστημα. Στόχος είναι να αναδειχθεί ο διπλός χαρακτήρας της περιοχής, δηλαδή η φυσική ομορφιά του τόπου και ο αγροτικός τομέας».

 

6 Ακούμε ότι η περιοχή μπορεί να στηριχτεί στον τουρισμό και στον αγροτικό τομέα, υπάρχουν όμως οι υποδομές γι' αυτό;

«Θεωρώ πως οι βάσεις έχουν ξεκινήσει να μπαίνουν, με τρανό παράδειγμα την Costa Navarino που εδρεύει στο δήμο μας και έχει ανοίξει προοπτικές για νέες τουριστικές μονάδες. Επίσης, τα αγροτικά προϊόντα της περιοχής μας γίνονται ευρέως γνωστά (λάδι, σταφίδα, οπωροκηπευτικά) με ονομασία προέλευσης, και με την ολοκλήρωση κάποιων μεγάλων έργων όπως το Φιλιατρινό Φράγμα, το οδικό δίκτυο Γαργαλιάνοι - Ρωμανού, η ένταξη στο ΕΠΑΛ του ΕΣΠΑ του αλιευτικού καταφυγίου Μαραθόπολης, πιστεύω και ελπίζω πως θα έρθει η ανάπτυξη στην περιοχή μας.

 

7 Νέος πρόεδρος στο Σύνδεσμο Υδρευσης: Ποιος ο στόχος σας από τη θέση αυτή;

«Στόχος μου είναι η αντιμετώπιση των βλαβών στον αγωγό ύδρευσης του συνδέσμου "Καπετάν Τέλλος Αγρας" και παράλληλα να γίνουν όλες οι συνοπτικές διαδικασίες για την αντικατάσταση του αγωγού από χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα. Με σκοπό να ανταποκριθούμε, επιτέλους, στο αίτημα που προϋπάρχει για οριστική λύση του προβλήματος λειψυδρίας που αντιμετωπίζει η ΔΕ Γαργαλιάνων».  

 

8 Πολλές οι οφειλές από τους δήμους, μπορεί να αντέξει έτσι ο Σύνδεσμος;

«Χωρίς την οικονομική υποστήριξη των δήμων-μελών του Συνδέσμου, ο Σύνδεσμος δεν μπορεί να λειτουργήσει».

 

9 Τι θα κάνετε για να μην διψάσουν οι πολίτες και πάλι το καλοκαίρι;

«Στο 1ο Δ.Σ. του Συνδέσμου έφερα ως 1ο θέμα εκτός ημερησίας διάταξης την άμεση πληρωμή τουλάχιστον του 30% των οφειλών των δήμων-μελών έως τα τέλη Μαρτίου 2013. Αποφασίστηκε με ομόφωνη γνώμη των μελών του Δ.Σ., έτσι ώστε να προβούμε στην αντιμετώπιση των βλαβών, διότι χωρίς χρήματα έργα δεν μπορεί να γίνει αυτό».

 

10 Μπορεί να αντεπεξέλθει ο Σύνδεσμος στις σημερινές αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν στην περιοχή που υδρεύει;

«Δεν μπορώ να απαντήσω σε αυτό διότι είναι πολλές οι βλάβες και δεν ξέρουμε τι ποσότητα νερού χάνεται. Ως εκ τούτου δεν μπορεί να γίνει μια τέτοια εκτίμηση. Χρειάζεται πάντως ένας σχεδιασμός που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της περιοχής καθώς αναπτύσσεται γρήγορα».

 

11 Είναι διασφαλισμένη η ποιότητα του νερού με ένα δίκτυο μεταφοράς νερού συνεχών προβλημάτων και παλιό;

«Δεν είμαι ειδικός να σας απαντήσω σε αυτό - μπορώ όμως να σας διαβεβαιώσω ότι γίνονται τακτικά χημικές αναλύσεις σε εργαστήρια που αποδεικνύουν την καταλληλότητα του νερού και καθημερινός έλεγχος στις δεξαμενές.

 

12 Από πολλούς λέγεται ότι το μοντέλο αυτό του Συνδέσμου δεν «περπατάει». Πιστεύετε ότι πρέπει να οδηγηθούμε σε νέο μοντέλο;

«Το μοντέλο είναι συγκεκριμένο. Υπάρχει υπουργική απόφαση και κανονισμός λειτουργίας του Συνδέσμου, για το πώς θα υδρεύονται οι κοινότητες. Κατά την άποψή μου, τα προβλήματα θα πάψουν να υπάρχουν με την αντικατάσταση του υπάρχοντος αγωγού».

 

13 Εκλέγεστε στην Δημοτική Ενότητα Γαργαλιάνων, μια περιοχή όπου ένα μεγάλο οδικό έργο Γαργαλιάνοι - Ρωμανού έχει μείνει στην μέση. Ποιες οι επιπτώσεις;

«Οι επιπτώσεις είναι ότι οι πολίτες που θέλουν να επισκεφτούν την Costa Navarino βρίσκουν άλλες εναλλακτικές οδούς πρόσβασης και παρακάμπτουν την περιοχή μας, λόγω του υπάρχοντος κακού οδικού δικτύου, με ό,τι συνεπάγεται αυτό...».

 

14 Ποια θεωρείτε τα μεγαλύτερα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν στην ΔΕ Γαργαλιάνων;

«Τα μεγαλύτερα ζητήματα είναι η υδροδότηση της ΔΕ Γαργαλιάνων, το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ), ο βιολογικός, η ολοκλήρωση του οδικού δικτύου Γαργαλιάνοι - Ρωμανού, η αξιοποίηση των λουτρών Βρωμονερίου και του Γηροκομείου Γαργαλιάνων, η ολοκλήρωση του οδικού δικτύου Γαργαλιάνοι - Βάλτα και του αλιευτικού καταφυγίου Μαραθούπολης».

 

15 Τι σημαίνει η επένδυση της Costa Navarino για τον δήμο σας και τη Μεσσηνία ευρύτερα;

«Η εν λόγω επένδυση, εκτός του ότι προσέφερε θέσεις εργασίας σε κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Μεσσηνίας -και όχι μόνο-, έκανε ευρέως γνωστή την περιοχή μας και το νομό μας σε όλο τον κόσμο. Αυτό σημαίνει συνεχή προσέλκυση τουριστών και ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής».

 

16 Τα σκουπίδια εξακολουθούν να απασχολούν έντονα τους δήμους, γιατί έχουμε φτάσει στην κατάσταση αυτή; 

«Δυστυχώς η διαχείριση των απορριμμάτων δεν έχει αντιμετωπιστεί ρεαλιστικά και αποφασιστικά από την Πολιτεία εδώ και χρόνια, είναι άδικο ό,τι δεν κατάφερε να γίνει επί δεκαετίες να το φορτώνονται οι δήμοι, με τεράστια κόστη για τους συνδημότες μας».

 

17 Σπάνια βλέπουμε νέους σε ηλικία δημοτικούς συμβούλους. Πιστεύεις ότι χρειάζονται νέα μυαλά στην τοπική αυτοδιοίκηση;

«Χρειάζονται νέα μυαλά, γερά στομάχια και όρεξη για να προσφέρουν τα μέγιστα στον τόπο τους. Τους νέους πρέπει να τους στηρίζουν, να τους αφουγκράζονται και να τους αναδεικνύουν. Είναι δύσκολο στην ηλικία των 24 να παίρνεις την απόφαση να ασχοληθείς με τα κοινά, αλλά προσωπικά η αγάπη μου για τον τόπο μου με κάνει να ξεπερνάω τις όποιες δυσκολίες».

 

18 Η χώρα σήμερα είναι σε μια δύσκολη οικονομική και κοινωνική κατάσταση. Τι πιστεύεις ότι έχει φταίξει γι' αυτό;

«Η νοοτροπία που υπήρχε στο πολιτικό σύστημα για εύκολες και ανέξοδες πολιτικές οδήγησε στην υπάρχουσα οικονομική και κοινωνική κρίση».

 

19 Υπάρχει λύση κατά τη γνώμη σας για να βγούμε από αυτή την κρίση;

«Για μένα ζητούμενο είναι ο επανασχεδιασμός μιας νέας πολιτικής σε ελλαδικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να ανοιχτούν νέες προοπτικές που δεν θα εξαντλούνται από το τραπεζικό και το χρηματιστικό σύστημα. Οι πολιτικές πρέπει να υπηρετούν τους πολίτες και την κοινωνία, κι όχι το αντίστροφο».

 

20 Ποιο είναι το όραμά σας για τον τόπο μας;

«Το όραμά μου είναι ένα αυτόνομο κράτος χωρίς καμία εξάρτηση για να επιστρέψει το χαμόγελο στα πρόσωπα των πολιτών».

 

 

 


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ 

Ο Καλλίνικος Κυριακουλόπουλος γεννήθηκε στις 25-10-1986. Η καταγωγή του είναι από τη Βάλτα του Δήμου Τριφυλίας ενώ κατοικεί μόνιμα στη Δημοτική Κοινότητα Γαργαλιάνων.

Εκπλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία στις Ειδικές Δυνάμεις - Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών (ΜΑΚ). Σπούδασε στο Τμήμα Οδοντοπροσθετικής Ορθοδοντικής και άσκησε την πρακτική του στο Τμήμα Οδοντοπροσθετικής στο ΙΚΑ της Πάτρας. Είναι επίσης κάτοχος διπλώματος ECDL για τη χρήση υπολογιστών. Για 24 μήνες εργάστηκε ως διοικητικός υπάλληλος στον Δήμο Γαργαλιάνων. 

Ασχολείται με την οικογενειακή αγροτική περιουσία. Από τα γυμνασιακά χρόνια ασχολήθηκε με τον μαθητικό συνδικαλισμό εκλεγόμενος σε 5μελή και 15μελή μαθητικά συμβούλια του Γυμνασίου και Λυκείου Γαργαλιάνων - και αργότερα δημοτικός σύμβουλος Τριφυλίας, αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού, μέλος της Οικονομικής Επιτροπής, της Κοινωφελούς Επιχείρησης του δήμου, της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής, της Επιτροπής Παραλαβής Εργασιών και Μεταφορών του Δήμου Τριφυλίας, και νυν πρόεδρος του Συνδέσμου Υδρευσης «Καπετάν Τέλλος Αγρας».