Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2022 08:00

Συνεχίζεται ο θεσμός της κοινωφελούς εργασίας στα δικαστήρια της Καλαμάτας

Συνεχίζεται ο θεσμός της κοινωφελούς εργασίας στα δικαστήρια της Καλαμάτας

 

Ο θεσμός της κοινωφελούς εργασίας αντί εγκλεισμού για ανήλικους και νεαρούς με παραβατική συμπεριφορά, συνεχίζεται στα δικαστήρια Καλαμάτας, μετά από μια μικρή παύση λόγω χειμώνα.

Ετσι, την Τετάρτη, ανήλικοι έκαναν κηπουρικές εργασίες στον εσωτερικό κήπο των δικαστηρίων, ένα μέτρο που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά από τον ανακριτή και την εισαγγελέα Καλαμάτας σε έναν 17χρονο το Μάρτιο του 2019, ο οποίος κατηγορείτο για την εμπλοκή του σε τουλάχιστον 8 περιπτώσεις κλοπής και σε μία ακόμα απόπειρα.

Ήδη, ωστόσο, ένα χρόνο νωρίτερα, το Δικαστήριο Ανηλίκων Καλαμάτας είχε επιβάλει και στους ανήλικους παραβάτες την παροχή εργασίας χωρίς αμοιβή ως αναμορφωτικό μέτρο, σε συνεργασία με υποδοχείς φορείς. Οι ανήλικοι άνω των 15 χρονών και οι νέοι 18 έως 25 χρονών έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν κοινωφελή εργασία σε έναν από τους υποδοχείς φορείς και στην περίπτωση των ανηλίκων που κάνουν τις κηπουρικές εργασίες, το μέτρο αυτό εφαρμόζεται προδικαστικά με χώρο υλοποίησης το Δικαστικό Μέγαρο.

ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟ

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κοινωφελής εργασία είναι από τα μέτρα που συνιστούν πολύ σοβαρή εναλλακτική αντί του εγκλεισμού σε ιδρύματα αγωγής ή καταστήματα κράτησης, με κυρίαρχο ρόλο αυτόν της διαπαιδαγώγησης, διαδραματίζοντας ρόλο σωφρονισμού, δηλαδή κοινωνικής ενσωμάτωσης. Η επίβλεψη βάσει της αρχής της επικουρικότητας γίνεται από την επιμελήτρια Ανηλίκων και αρμόδιο στέλεχος του φορέα υποδοχής.

Εν τω μεταξύ ο επιμελητής Ανηλίκων (ο οποίος προτείνει την επιβολή του μέτρου στο δικαστήριο) επιλέγει και τον εγκεκριμένο φορέα όπου ο ανήλικος θα παράσχει την εργασία του. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να μην επιβάλλονται επικίνδυνες για τον ανήλικο εργασίες και δραστηριότητες, αλλά να είναι σύμφωνες με την εργατική νομοθεσία που αφορά την ηλικία του.

ΒΑΣΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ Η ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ

Βασικός στόχος του μέτρου είναι η κοινωνική ένταξη του ανηλίκου, αλλά και η αξιοποίηση της ευεργετικής επίδρασης της εργασίας στην προσωπικότητά του. Μέσα από την εργασία ο ανήλικος κινητοποιείται, παράγει έργο, νιώθει ότι είναι και εκείνος χρήσιμος στην κοινωνία και βλέπει, ίσως για πρώτη φορά στη ζωή του, έναν δρόμο και έναν τρόπο ζωής έξω από την παρανομία.

Επίσης, μέσω της εφαρμογής του το δικαστήριο επιδιώκει να δώσει μια διέξοδο στον ανήλικο παραβάτη με την απόκτηση γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων. Θα πρέπει ωστόσο να διευκρινιστεί ότι η κοινωφελής εργασία ναι μεν επιβάλλεται από το αρμόδιο δικαστήριο, ωστόσο προϋποθέτει τη συναίνεση του ανηλίκου.

Σύμφωνα με τον σχετικό νόμο, ο φορέας υποδοχής θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις γνώσεις και τις δεξιότητες κάθε ανηλίκου ή νέου παραβάτη. Η διάρκεια εφαρμογής του μέτρου (που δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 150 ώρες, ή τις 180 ώρες για κακούργημα) έχει να κάνει με τη βαρύτητα της πράξης, την προσωπικότητα του ανηλίκου, καθώς και τις συνθήκες όπου ζει.

ΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ

Οταν ένας ανήλικος εισάγεται σε μία ποινική διαδικασία μπορεί να λάβει, ως περιοριστικό όρο από τον ανακριτή ή ως αναμορφωτικό μέτρο από το δικαστήριο, την επιμέλεια από επιμελητή Ανηλίκων ή το μέτρο της κοινωφελούς εργασίας εντός του δικαστηρίου ή σε άλλους φορείς, που όμως έχουν επιλεγεί πολύ προσεκτικά ώστε να ενστερνίζονται την παιδαγωγική διαδικασία στην οποία συμμετέχουν. Μέσα από την επιμέλεια λοιπόν ή την κοινωφελή εργασία στο χώρο του δικαστηρίου οι ανήλικοι έρχονται σε επαφή με μια παιδαγωγική διαδικασία είτε μέσα στη βιβλιοθήκη, η οποία ξεκίνησε να φτιάχνεται τον Απρίλιο 2018 στα Δικαστήρια Καλαμάτας, είτε μέσα από τον κήπο του Δικαστικού Μεγάρου, είτε με άλλα προγράμματα που εφαρμόζει η Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων.

Ν.Κ. 

(Φωτογραφία αρχείου)