Σάββατο, 30 Απριλίου 2011 11:54

Τιμήθηκε η μάχη στο Ανω Λάπι

Γράφτηκε από την
Τιμήθηκε η μάχη  στο Ανω Λάπι

Η επέτειος της μάχης και της θυσίας των 7 Λαπαίων στη θέση Κουρόρα, που έγινε τον Απρίλιο του 1827, τιμήθηκε χθες στο Ανω Λάπι Κοπανακίου από το Δήμο Τριφυλίας.

Η τελετή έγινε στο μνημείο που έχει στηθεί στο χώρο όπου αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν αυτοί οι ηρωικοί Λαπαίοι (Μήτζας, Τζανέτος, Στέργιος, Μπούρας, Πανοστάθης ή Πανούσης, Δίκος και Ματζώρης), αντιμετωπίζοντας μόνοι τους τα στρατεύματα του Ιμπραήμ και δίνοντας έτσι χρόνο στους συντοπίτες τους και τα γυναικόπαιδα να απομακρυνθούν και να σωθούν. Μάλιστα, αν και ήταν μόλις 7, κατάφεραν επί αρκετή ώρα να ανακόψουν την πορεία του Ιμπραήμ μέχρι που έπεσε νεκρός και ο τελευταίος τους.

Χθες το πρωί στην εκκλησία της Παναγίας στο Ανω Λάπι έγινε θεία λειτουργία και στη συνέχεια στη θέση Κουρόρα όπου βρίσκεται το μνημείο τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη τους.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Σωτήρης Ρούσης, πρώην πρόεδρος του Κοπανακίου, ενώ στεφάνια κατέθεσαν ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας, εκπρόσωπος του Α.Τ. Κοπανακίου και μαθητές.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την επιστροφή στο Ανω Λάπι όπου στο χώρο έξω από το ναό κάτω από τη σκιά του πλατάνου παρατέθηκε γεύμα από το Σύλλογο Ριζοχωριτών. Μεταξύ άλλων, στον εορτασμό παραβρέθηκαν οι αντιδήμαρχοι Τριφυλίας Γιάννης Μερκούρης και Παναγιώτης Τσίγγανος.

Κ.Μπ.


NEWSLETTER