Πέμπτη, 01 Νοεμβρίου 2018 10:34

Στην Καλαμάτα ο ερευνητής του διαστήματος Στ. Κριμιζής

Στην Καλαμάτα ο ερευνητής του διαστήματος Στ. Κριμιζής

 

 

Την Καλαμάτα θα επισκεφθεί την Παρασκευή  9 Νοεμβρίου ο ακαδημαϊκός Σταμάτης Κριμιζής: ο μοναδικός άνθρωπος που έχει κατασκευάσει διαστημόπλοια τα οποία έχουν εξερευνήσει όλους τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος - ή έχει συμμετάσχει στην κατασκευή τους. 

Το πρωί ο καθηγητής θα βρίσκεται στα Εκπαιδευτήρια Μπουγά και θα μιλήσει στους μαθητές για τη ζωή του αλλά και την πορεία του στην επιστήμη.

Στις 7 το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο Σταμάτης Κριμιζής θα μιλήσει στο αμφιθέατρο του Εργατικού  Κέντρου, με θέμα «Η 41χρονη Οδύσσεια των Voyagers και η μελλοντική εξερεύνηση του Διαστρικού Χώρου με το Interstellar Probe». Η ομιλία αφορά το ευρύ κοινό, το οποίο θα έχει την ευκαιρία να ακούσει από κοντά τον μεγάλο επιστήμονα να μιλά για την εξερεύνηση των πλανητών του ηλιακού μας συστήματος.

Η είσοδος στην εκδήλωση -την οποία διοργανώνουν τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά και το Βιβλιοπωλείο “Βιβλιόπολις”- θα είναι ελεύθερη. Στην είσοδο του αμφιθεάτρου  θα υπάρχει το βιβλίο του καθηγητή “Ταξίδι στο Ηλιακό Σύστημα” που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

ΣΎΝΤΟΜΟ  ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΌ

Ο ακαδημαϊκός Σταμάτης Κριμιζής έλαβε το πτυχίο του στη Φυσική από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα (1961), το Masters (1963) και Διδακτορικό (1965) στη Φυσική από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, όπου και υπηρέτησε ως καθηγητής. Το 1968 μετακινήθηκε στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Εγινε επιστημονικός διευθυντής το 1980, επικεφαλής της Διοίκησης Διαστήματος το 1991 και ομότιμος διευθυντής το 2004.

Πέρα από τις διοικητικές του δραστηριότητες, είναι επικεφαλής ερευνητής σε διάφορες διαστημικές αποστολές της NASA, συμπεριλαμβανομένων των Voyagers 1, 2 στους εξωτερικούς πλανήτες, τη Διαστρική Αποστολή Voyager, και την αποστολή του Cassini-Huygens στον Κρόνο και Τιτάνα.

Εχει σχεδιάσει και κατασκευάσει όργανα που έχουν ταξιδέψει και στους 9 κλασικούς πλανήτες.

Εχει δημοσιεύσει περισσότερες από 600 εργασίες σε περιοδικά με κριτές και βιβλία με πάνω από 19.000 ετεροαναφορές, σχετικά με τη φυσική του Ηλιου, τον μεσοαστρικό  χώρο, τις πλανητικές μαγνητόσφαιρες  και την ηλιόσφαιρα.

Το 1999 η International Astronomical Union μετονόμασε τον αστεροειδή 1979 UΗ σε 8323 Krimigis, προς τιμήν του.

Εκλέχθηκε τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών το 2004, στην έδρα Επιστήμης του Διαστήματος. Υπηρέτησε ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στο συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος - ESA (2006-2010), και ως πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνας και Τεχνολογίας - ΕΣΕΤ (2010-2013).

Το 2017 εξελέγη μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας. Εχει λάβει πολλές τιμητικές διακρίσεις κι έχει συμμετάσχει ή ηγηθεί σε ένα πλήθος επιστημονικές ερευνητικές αποστολές.