Σάββατο, 25 Μαϊος 2013 11:09

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά της ΣΤ' Δημοτικού από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Γράφτηκε από την
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά της ΣΤ' Δημοτικού από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα παιδιά της ΣΤ΄ Δημοτικού με τίτλο «Ο κόσμος μας έλεγε τρελούς... Ενα αληθινό παραμύθι από τον Γέρο του Μοριά με συνταξιδιώτη εσένα!» παρουσιάζει τη Δευτέρα η Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, σε συνεργασία με το Στρατιωτικό Μουσείο Καλαμάτας. 

 

Πρόκειται για ένα πρωτότυπο μουσειο-παιδαγωγικό πρόγραμμα για τα παιδιά της ΣΤ΄ Δημοτικού, το οποίο σχεδιάστηκε από φοιτητές των Τμημάτων Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου, υπό την εποπτεία της διδάσκουσας δρ. Μαρίας Κουρή. Το εν λόγω πρόγραμμα διαμορφώθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος «Ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών» (Πράξη: «Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου», Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», ΕΣΠΑ 2007-2013, συγχρηματοδότηση Ελλάδας και ΕΕ).

 

Το θέμα του είναι η Επανάσταση του 1821 και επικεντρώνεται στη μορφή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και σε σημαντικές ιστορικές στιγμές του αγώνα, όπως η απελευθέρωση της Καλαμάτας και η επίσημη έναρξη της Επανάστασης στο εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων. Οι στόχοι του προγράμματος είναι να ενισχύσει τη γνώση των παιδιών για τους απελευθερωτικούς αγώνες των Ελλήνων και να τα φέρει σε επαφή με την ιστορία, τις φορεσιές και τα όπλα της εποχής με ενδιαφέροντα, εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό τρόπο. Περιλαμβάνει τρία μέρη: α) αφήγηση και ξενάγηση στις προθήκες του Στρατιωτικού Μουσείου με θέμα το 1821 μέσα από τη ματιά του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, β) προβολή πρωτότυπου βίντεο που δημιούργησαν οι φοιτητές, το οποίο διατρέχει όλη την επαναστατική πορεία των Ελλήνων από την Τουρκοκρατία μέχρι τον Οθωνα, και γ) διαγωνισμό γνώσεων για τους μαθητές, με στόχο την εμπέδωση της γνώσης.


NEWSLETTER