Παρασκευή, 03 Νοεμβρίου 2023 15:20

Δράση του Κέντρου Πρόληψης στο 1ο Γυμνάσιο Μεσσήνης

“Η ευτυχία δεν βγαίνει μόνο σε ένα μέγεθος και σχήμα, αλλά εμπλουτίζεται μέσα από την διαφορετικότητα και την αποδοχή της μεταξύ των ανθρώπων”.

Με το μήνυμα αυτό έκλεισαν τα εργαστήρια του Κέντρου Πρόληψης Μεσσηνίας στους μαθητές της Α’ τάξης του 1ου Γυμνασίου Μεσσήνης με θέμα “Body positive στο Διαδίκτυο: Η προβολή του εαυτού μέσα απο τα social media”. Στα εργαστήρια αυτά, οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να επεξεργαστούν το θέμα της παρουσίασης και της προβολής του εαυτού τους, μέσα από το Διαδίκτυο. Συγκεκριμένα, διεξήχθησαν τρία ξεχωριστά εργαστήρια επικοινωνίας, την Τρίτη 10 και την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου, στα οποία συμμετείχαν μαθητές των τμημάτων Α1, Α2 και Α3.

Η επιστημονική ομάδα του Κέντρου Πρόληψης συζήτησε με τους μαθητές τη σημασία να προσέχει κανείς τον τρόπο που προβάλλει το σώμα του μέσα απο τα διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αλλά και τη σημασία να ερμηνεύει με οξυδερκή κριτική ματιά το περιεχόμενο που προωθούν για το “ιδανικό σώμα” (body positive). Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα του Κέντρου, “και οι δύο αυτές όψεις του ζητήματος της προβολής του εαυτού μέσα απο το Διαδίκτυο, μπορούν να έχουν σημαντικές ψυχοκοινωνικές συνέπειες στον τρόπο που βλέπω το σώμα μου, στον τρόπο που τρέφομαι και το περιποιούμαι, αλλά και στη γενικότερη αυτοεκτίμηση μου, ιδιαίτερα κατά την ευαίσθητη αναπτυξιακή περίοδο της εφηβείας”.

Επίσης, οι έφηβες και οι έφηβοι μέσα από τα εργαστήρια ήρθαν σε επαφή με όψεις του Διαδικτύου που μπορούν να έχουν σημαντικές ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις στην πορεία ενός ατόμου και είχαν την ευκαιρία να “ακονίσουν” την κριτική τους ικανότητα απέναντι σε σχετικά ζητήματα μέσα από παραδείγματα που συζητήθηκαν.

ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ, ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΑΛΚΟΟΛ

Στο ίδιο σχολείο έγιναν άλλα 4 εργαστήρια επικοινωνίας στις τάξεις Β1, Β2, Γ1 και Γ2. Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου διεξήχθησαν δύο εργαστήρια επικοινωνίας στις Β1 και Β2 τάξεις, με θέμα “Μαθαίνοντας να μιλάμε για τα συναισθήματά μας: Η δεξιότητα της ενσυναίσθησης”, στα οποία τα παιδιά επεξεργάστηκαν σε ομάδες εργασίας το συναίσθημα της λύπης, του φόβου, του θυμού και της χαράς. Μέσα από τις μικρές ομάδες, τα παιδιά παρέθεσαν εμπειρίες, στάσεις και βιώματα αυτών των συναισθημάτων, τα οποία επεξεργάστηκαν στην ολομέλεια με βάση το τι είναι βοηθητικό και τι όχι στην έκφραση αυτών των συναισθημάτων τόσο για τον εαυτό, όσο και για το κοινωνικό σύνολο.
Την Τρίτη 24 Οκτωβρίου έγιναν τα δύο τελευταία εργαστήρια επικοινωνίας στα τμήματα Γ1 και Γ2 του 1ου Γυμνασίου Μεσσήνης, με θέμα “Κάπνισμα και αλκοόλ: Πρόληψη των εξαρτήσεων”, στα οποία τα παιδιά επεξεργάστηκαν μέσα από ένα κουίζ τις γνώσεις, τις πεποιθήσεις και τις στάσεις τους απέναντι στις δύο αυτές νόμιμες ουσίες. Η συζήτηση κατέληξε στην αναζήτηση των λόγων που οδηγούν έναν έφηβο ή μια έφηβη να υιοθετήσει εξαρτητική συμπεριφορά. Μεταξύ των λόγων οι συμμετέχοντες ανέφεραν την πίεση των συνομηλίκων και την ελλιπή αυτοεκτίμηση ως δύο από τους βασικότερους.

Ν.Κ.