Παρασκευή, 01 Αυγούστου 2014 08:11

Ενώ πληθαίνουν τα λουκέτα: "Μορέας" και Πολιτεία ξέχασαν τη Μεγαλόπολη (φωτογραφίες)

Γράφτηκε από την
Ενώ πληθαίνουν τα λουκέτα: "Μορέας" και Πολιτεία ξέχασαν τη Μεγαλόπολη (φωτογραφίες)

Ο συνδετήριος δρόμος που θα οδηγεί απευθείας από το νέο αυτοκινητόδρομο στη Μεγαλόπολη, είναι για τον εμπορικό κόσμο της περιοχής η λύση για να δει κίνηση η τοπική αγορά. Μάλιστα ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μεγαλόπολης Νίκος Αντώνακας με δηλώσεις του στην "Ε" δηλώνει αποφασισμένος, αυτός και οι συνάδελφοί του, να ασκήσουν περαιτέρω πιέσεις προς το υπουργείο Ανάπτυξης, την Περιφέρεια, το δήμο, αλλά και το "Μορέα" για να ανοίξει παρακαμπτήριος δρόμος.

«Πρέπει πάση θυσία να ανοίξει η συνδετήρια οδός του αυτοκινητόδρομου, να ανασάνει λίγο ο εμπορικός κόσμος καθώς δεν μπαίνει πλέον ο ταξιδιώτης στην πόλη μας», αναφέρει συγκεκριμένα. Και προσθέτει πως υπάρχει και ένας παραπάνω λόγος για να γίνει το έργο, καθώς «οι συμπολίτες μας κάνουν 8 χλμ. παραπάνω χάνοντας χρόνο και χρήμα». Εξηγεί λοιπόν ότι ήδη «ασκούμε ασφυκτικές πιέσεις σε υπουργείο Ανάπτυξης, "Μορέα", Περιφέρεια και δήμο και γι' αυτό το θέμα θα φτάσουμε στα άκρα».

Θέση παίρνει ο εμπορικός κόσμος της Μεγαλόπολης και για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Ο κ. Αντώνακας τονίζει πως «αν ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΗ, τελειώσαμε!». Και προσθέτει πως «είμαστε κάθετοι σ' αυτό, γιατί η Μεγαλόπολη δεν έχει άλλους πόρους. Μόνο η ΔΕΗ κινεί την τοπική αγορά». Το ίδιο όπως λέει «ισχύει και για τις υπηρεσίες. Ηδη η φυγή της ΔΟΥ έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα». Ετσι μπροστά στον κίνδυνο να ερημώσει από διερχόμενο κόσμο η πόλη και στα πλαίσια «της καλής συνεργασίας που έχουμε με το δήμο, πιέζουμε τον δήμαρχο κ. Μπούρα για να γίνει η παράκαμψη του αυτοκινητόδρομου, όπως πιέσαμε την κατάσταση και για την Εφορία και συνεχίζουμε για τις υπηρεσίες που φεύγουν από εδώ». 

 

 

Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΕΦΕΡΕ ΛΟΥΚΕΤΑ 

Ο Ν. Αντώνακας αναφέρεται επίσης στο ρόλο που παίζει το εργοστάσιο της ΔΕΗ για την τοπική αγορά. Οπως λέει μέχρι που η κρίση χτύπησε την πόρτα όλων, οι τζίροι των καταστημάτων εξαρτιόνταν από τους μισθούς και τις συντάξεις των εργαζομένων της Επιχείρησης. «Μειώθηκαν οι μισθοί, κόπηκαν τα δώρα, και από κει και πέρα κόπηκε και το αγοραστικό κοινό γιατί η Μεγαλόπολη δεν έχει άλλους πόρους», σημειώνει. Η σταδιακή μείωση στην αγοραστική κίνηση «οδήγησε στο κλείσιμο γύρω στα 15 με 20 μαγαζιά, κι όλα στο κέντρο της πόλης, όπου παλιά δεν έβρισκες κατάστημα για να νοικιάσεις». Αυτή τη στιγμή ο σύλλογος έχει πλέον 220 μέλη, αλλά «πολύ φοβάμαι ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα κλείσουν κι άλλα καταστήματα», αναφέρει ο πρόεδρος. 

Παρόλα αυτά ο Εμπορικός Σύλλογος συνεχίζει δυναμικά, και φέτος έβγαλε τη δεύτερη έκδοση ενός επαγγελματικού οδηγού με τα καταστήματα της πόλης, ο οποίος διανέμεται δωρεάν. Επιπλέον, σε συνεργασία με την ΟΕΣΠ και την ΕΣΕΕ, όπου ο κ. Αντώνακας είναι αντιπρόσωπος, απαιτούν λύσεις για τους ανασφάλιστους συναδέλφους τους. «Οι ανασφάλιστοι του ΟΑΕΕ ανέρχονται πανελλαδικά σε 372.000, ενώ αν αναλογιστεί κανείς ότι πρόκειται για οικογένειες, μιλάμε για περισσότερους από 1 εκατομμύριο ανασφάλιστους πολίτες στην Ελλάδα του 2014», επισημαίνει. Μεταξύ των λύσεων που προτείνουν είναι «το πάγωμα, κεφαλαιοποίηση και μετατροπή οφειλών σε ασφαλιστικό χρόνο» καθώς και «προστασία των "εντός της κρίσης" οφειλετών». Ακόμη προτείνουν «διαρκή ιατροφαρμακευτική κάλυψη ασφαλισμένων για όλα τα έτη που αποδεδειγμένα διαρκεί η κρίση, δηλαδή τουλάχιστον από το 2009 και τριπλασιασμό του εισοδηματικού κριτηρίου των 12.000 ευρώ». 

Ζητούν επίσης «αλλαγή του κώδικα φορολογικού δικαίου με τα εξοντωτικά - ληστρικά πρόστιμα για τυχόν λάθη και παραλείψεις» - ενώ πιστεύουν ότι χρειάζεται «νομοθέτηση φορολογικών ελαφρύνσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς και αλλαγή της επιβεβλημένης εξοντωτικής φορολογίας επί των ακινήτων».   

Σχετικά με την διευκόλυνση όσων έχουν πάρει δάνεια, ο κ. Αντώνακας τάσσεται υπέρ του «να παραταθεί η ισχύς της εγγύησης του ελληνικού Δημοσίου στα δάνεια» και να υπάρχει «δυνατότητα αποπληρωμής των δανείων σε πολλές μηνιαίες δόσεις με διάρκεια 10 έως 15 έτη» και «να μειωθεί το επιτόκιο των δανείων αυτών και να προσαρμοστεί στα δεδομένα της οικονομικής ύφεσης». 

 

ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

Σχετικά με τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μεγαλόπολης λέει πως «εμείς πήραμε απόφαση σαν Εμπορικός Σύλλογος να ανοίγουμε 3 Κυριακές το χρόνο» ενώ δηλώνει κάθετα αντίθετος να λειτουργούν τα καταστήματα και τις 52 Κυριακές. 

Οσο για τις εκπτώσεις στη Μεγαλόπολη, λέει ότι «το πρώτο 10ήμερο των εκπτώσεων κινήθηκε λίγο η αγορά αλλά μετά κάθισε πάλι, δεν έχει δουλειά». Και προσθέτει πως οι μειώσεις τιμών στην τοπική αγορά ξεκινούν από 30% έως 50%, ενώ μέσα στα καταστήματα «οι καταναλωτές μπορούν να βρουν πολύ καλύτερες προσφορές και καλή ποιότητα».

Με την ευκαιρία στέλνει και ένα μήνυμα στον Μεγαλοπολίτη καταναλωτή «να στηρίξει κυρίως την τοπική αγορά, να μην έχουμε διαρροές σε όμορες πόλεις - άλλωστε η πόλη μας έχει τα πάντα σε καλές τιμές», αναφέρει. Και επισημαίνει πως «στηρίζοντας την τοπική αγορά, στηρίζουμε τον αδελφό μας, τον συγγενή μας, τον φίλο μας που θα τον δούμε και αύριο, δεν είμαστε απρόσωπη αγορά». 

Τέλος, ο Νίκος Αντώνακας στέλνει μήνυμα και στον Μεγαλοπολίτη έμπορο: «Η μικρομεσαία οικογενειακή εμπορική επιχείρηση της Μεγαλόπολης θα τα καταφέρει να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες της εποχής μας γιατί είναι ευέλικτη και ευπροσάρμοστη. Εμείς, εγώ και το 7μελές συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου θα παλέψουμε με κάθε τρόπο να βοηθήσουμε την κοινωνία των εμπόρων της πόλης μας, θα σταθούμε βοηθοί και αρωγοί σε ό,τι μας ζητηθεί», λέει καταλήγοντας.  

 

 

 

 

 

 


NEWSLETTER