Κυριακή, 30 Ιουλίου 2023 08:47

Ο υπεύθυνης του Συλλόγου “Αρχέλων” στην “Ε”: 4.000 φωλιές χελώνας φέτος στον Κυπαρισσιακό

Ο υπεύθυνης του Συλλόγου “Αρχέλων” στην “Ε”: 4.000 φωλιές χελώνας φέτος στον Κυπαρισσιακό

 

Ρεκόρ από φωλιές χελωνών Καρέτα - Καρέτα καταγράφονται φέτος στην περιοχή του Κυπαρισσιακού κόλπου από τον Αρκαδικό μέχρι τη Νέδα, με τον αριθμό να κυμαίνεται στις 4.000 φωλιές.

Η περίοδος φωλεοποίησης που ξεκίνησε στα μέσα Μαΐου ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες. Ενώ ήδη βγήκαν και τα πρώτα χελωνάκια που ξεκίνησαν ένα μακρύ και δύσκολο ταξίδι επιβίωσης, καθώς μόλις 1-3 από τα 1000 που θα φτάσουν στο νερό θα καταφέρουν να ενηλικιωθούν και να επιστρέψουν μετά από 20 περίπου χρόνια στη παραλία που γεννήθηκαν να κάνουν τις δικές τους φωλιές.

Στη περιοχή αυτή δραστηριοποιείται ο ΑΡΧΕΛΩΝ Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας και όπως μας επισήμανε ο υπεύθυνος προγραμμάτων Δυτικής Πελοποννήσου Μιχάλης Σουρουλίδης, η αύξηση αυτή των φωλιών οφείλεται ξεκάθαρα στην προστασία που ξεκίνησε το 1992 και τα πρωτόκολλα που εφαρμόστηκαν.

Εθελοντές από όλο τον κόσμο και τη χώρα μας πλαισιώνουν αυτή τη προσπάθεια, ενώ είναι σημαντική και η συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με τη τοπική κοινωνία, όπου υπάρχουν όμως και περιθώρια βελτίωσης.

ΧΡΟΝΙΑ ΡΕΚΟΡ

Μιλώντας στην «Ε» ο Μιχάλης Σουρουλίδης για το πώςεξελίσσεται η φετινή χρονιά επισήμανε «Είναι χρονιά ρεκόρ φέτος , έχουμε πάρα πολλές χελώνες και πάρα πολλές φωλιές που έχουν γίνει. Τα τελευταία δέκα χρόνια ο μέσος όρος είναι 2200 φωλιές από τον Αρκαδικό μέχρι τη Νέδα, φέτος έχουμε 4000 φωλιές περίπου και συνεχίζουμε να μετράμε. Η περίοδος ωοτοκίας, η φωλεοποίηση ξεκινά από μέσα Μαΐου και τελειώνει τέλος Ιουλίου αρχές Αυγούστου. Ενώ έχουν αρχίσει και βγαίνουν οι νεοσσοί τα χελωνάκια, είμαστε στην περίοδο της εκκόλαψης, η οποία διαρκεί από τέλος Ιουλίου μέχρι και τέλος Σεπτεμβρίου.Τα πρώτα χελωνάκια βγήκαν την προηγούμενη εβδομάδα ανάμεσα σε Βουνάκι και Καλό Νερό.

Επίσης κάνουμε και καθημερινή παρατήρηση και προστασία , από τις εκβολές της Νέδας μέχρι το Θολό και εκεί έχουμε περίπου άλλες 700 φωλιές.»

Εξηγώντας που οφείλεται αυτή η αύξηση τόνισε «Οφείλεται ξεκάθαρα στην προστασία , στα διεθνώς αναγνωρισμένα πρωτόκολλα που εφαρμόζει ο ΑΡΧΕΛΩΝ από το 1992. Όταν πρωτάρχισε ο ΑΡΧΕΛΩΝ στη περιοχή είχαμε 300 φωλιές κατά μέσο όρο, τα πρωτόκολλα αυτά άρχισαν να εφαρμόζονται το 1992 κατά της θήρευσης και του πλημμυρισμού, οπότε βλέπουμε ότι οι φωλιές που προστατεύτηκαν τότε έχουν άμεσο αποτέλεσμα στο σήμερα. Η αύξηση άρχισε το 2006 που συμπίπτει με τον κύκλο ζωής της χελώνας.»

 

1-3 ΣΤΑ 1000 ΧΕΛΩΝΑΚΙΑ ΘΑ ΕΝΗΛΙΚΙΩΘΟΥΝ

Μόλις 1-3 χελωνάκια από τα 1000 που θα φτάσουν στο νερό θα καταφέρει να ενηλικιωθεί καθώς έχει να αντιμετωπίσει πολλούς εχθρούς. Οπως εξηγεί ο Μιχ. Σουρουλίδης:

«Κάθε ενήλικη χελώνα κάνει περίπου 3 φωλιές το καλοκαίρι, αυτό δε συμβαίνει κάθε καλοκαίρι, αλλά κάθε 2-3 χρόνια. Μεταξύ της φωλεοποίησης η χελώνα θα καθίσει στη θάλασσα για 2-3 εβδομάδες για να κάνει τη δεύτερη και τη τρίτη φωλιά. Κάθε φωλιά έχει περίπου 100 αυγά, από αυτά 80 θα φτάσουν να εκκολαφθούν, τα υπόλοιπα 20 θα έχουν προβλήματα. Από τα 80 που θα εκκολαφθούν 60 θα φτάσουν στο νερό και από αυτά που θα φτάσουν στο νερό 1-3 στα 1000 θα καταφέρει να γίνει ενήλικη χελώνα. Έχουν πάρα πολλούς φυσικούς θηρευτές, θαλασσοπούλια, σκυλιά, γατιά, ψάρια, τσακάλια, οτιδήποτε πεινάει και κολυμπάει, πετάει ή περπατάει θα τα φάει με ευκολία. Τα μικρά χελωνάκια είναι στο μέγεθος των αυτιών μας, έχουν μαλακό καβούκι, δεν κινούνται γρήγορα και αποτελούν εύκολο θύμα. Επίσης έχουν πνευμόνια και πολλές φορές από τα κύματα πνίγονται. Οι θηρευτές για τις ενήλικες χελώνες, είναι ανθρωπογενής παράγοντες, ο μεγαλύτερος εχθρός είναι η αλιεία με τα στατικά δίχτυα όπου οι χελώνες μπλέκονται , όπως και οι πετονιές αντίστοιχα. Προχθές είχαμε μια χελώνα που εντοπίστηκε στη Πρώτη, διασώθηκε και στάλθηκε στο κέντρο διάσωσης στην Αθήνα είναι το μοναδικό σε όλη την Ελλάδα.»

 

Η ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπάρχει καλή συνεργασία με τη τοπική κοινωνία αλλά υπάρχουν και περιθώρια βελτίωσης λέει ο Μιχ. Σουρουλίδης και τονίζει: «Η στάση της τοπικής έχει αλλάξει, υπάρχει καλή συνεργασία , υπάρχουν όμως και περιθώρια βελτίωσης. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χελώνες την περίοδο φωλεοποίησης είναι τα έπιπλα θαλάσσης, οι ξαπλώστρες και οι ομπρέλες. Αυτό που μπορεί να γίνει είναι να στιβάζονται στο πίσω μέρος της παραλίας ή σταυρωτά έτσι ώστε να αφήνεται χώρος. Αυτό ορισμένες φορές γίνεται άλλες όχι. Επίσης έχουμε τα φώτα, η φωτορύπανση δημιουργεί μια όχληση για τη χελώνα. Τις μεγάλες χελώνες τις τρομάζει γιατί είναι συνηθισμένες σε σκοτεινό περιβάλλον κάτω από το νερό. Τα χελωνάκια, έχουν πολύ μεγάλο πρόβλημα, τα ονομάζουμε φωτοτακτικά, ακολουθούν δηλαδή το πιο μεγάλο φως που υπάρχει στη φύση. Βγαίνουν από τις φωλιές κατά τη διάρκεια της νύχτας και βλέπουν το πιο δυνατό φως που είναι το φεγγάρι και τα αστέρια και η γραμμή του ορίζοντα. Όταν έχουμε φώτα τα χελωνάκια αντί να πάνε στο νερό πάνε στο δρόμο.

Να πω, πως άμα δούμε χελωνάκι κατά της διάρκειας της ημέρας απαγορεύεται να το βάλουμε εμείς στο νερό, πρέπει να περπατήσει μόνο του, να γυμνάσει τα πτερύγια του και τα πνευμόνια του γιατί θα κάνει πολύ μεγάλοταξίδι μπροστά του και επίσης θα απομνημονεύσει την παραλία ώστε να γυρίσει ως ενήλικη χελώνα στην ίδια περιοχή. Άμα το βάλουμε εμείς στο νερό δεν το βοηθάμε το εμποδίζουμε, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να το επισκιάσουμε και να απομακρύνουμε εμπόδια ισιώνοντας την άμμο.»

 

Εθελοντές από όλο τον κόσμο πλαισιώνουν τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ και σύμφωνα με τον κ. Σουρουλίδη:

«Έχουμε εθελοντές που έρχονται από όλο τον κόσμο, κυρίως από την Ευρώπη αλλά και από άλλες χώρες , αυτή τη στιγμή έχουμε εθελοντές από τη Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Αμερική, Ιρλανδία, Έλληνες. Σε όλα τα προγράμματα έχουμε περίπου 500 εθελοντές και στο δικό μας πρόγραμμα έχουμε ανά πάσα στιγμή 20 εθελοντές και αυτή τη στιγμή περίπου 40. Πολλοί από αυτούς είναι νέα άτομα, φοιτητές αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας, πολλές φορές σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια τους. Οι άνθρωποι αυτοί πολλές φορές γίνονται και μετέπειτα τουρίστες στην περιοχή ή έχουν ήδη υπάρξει τουρίστες στη περιοχή ή σε κάποια άλλη περιοχή με πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ. Συνήθως βλέπουμε ότι οι εθελοντές έρχονται γιατί γνωρίζουν κάποιον άλλο εθελοντή, υπάρχει μια ευρύτερη οικογένεια θα λέγαμε.»

 

ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Και ο κ. Σουρουλίδης καταλήγει: «Ο Σταθμός Αϊ Γιαννάκη λειτουργεί ως περιβαλλοντολογικό κέντρο εκπαίδευσης, εμείς ερχόμαστε στη περιοχή από τις αρχές Μαΐου, οπότε από τα μέσα Μαΐου μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς δεχόμαστε μαθητές από όλη τη Πελοπόννησο. Φέτος ενημερώθηκανπάνω από 400 μαθητές, όπου έγιναν παρουσιάσεις με οπτικοακουστικό υλικό και τους πήγαμε στη παραλία να δούνε βιωματικά τον βιότοπο της χελώνας και τη δουλειά που κάνουμε εκεί.

Τέλος να πω, πως ο κόσμος μπορεί να μας βρει στον Ενημερωτικό μας Σταθμό στο Καλό Νερό (παραλιακό σημείο).

Επίσης αν κάποιος ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα, μπορεί να «κλείσει θέση» στην ιστοσελίδα μας για μία«Επίσκεψη σε παραλία ωοτοκίας στην περιοχή του Αγιαννάκη» και να μάθει για τις χελώνες και τη δουλειά του ΑΡΧΕΛΩΝ με βιωματικό τρόπο.»