Παρασκευή, 05 Οκτωβρίου 2018 08:26

Στη Βουλή το θέμα με τη διεύθυνση στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον
Στη Βουλή το θέμα με τη διεύθυνση στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Καλαμάτας

 

Ερώτηση για τη συντονίστρια διευθύντρια της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Καλαμάτας που υπηρετεί στην... Κυπαρισσία υπέβαλε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, ενώ για το ίδιο θέμα έστειλε επιστολή στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και στον αναπληρωτή του Παύλο Πολάκη η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας.

Υπενθυμίζουμε ότι το θέμα αναδείχθηκε με ρεπορτάζ της "Ε" το οποίο επικαλείται άλλωστε ο κ. Μπαργιώτας στην ερώτησή του.

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Μπαργιώτα:

"Το από 3/10/2018 δημοσίευμα του eleftheriaonline.gr φέρνει στο φως το παράδοξο που συμβαίνει στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Καλαμάτας, όπου διορίστηκε συντονίστρια διευθύντρια που υπηρετεί στην Κυπαρισσία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα «Ο διορισμός της συντονίστριας έγινε εσπευσμένα όταν συνταξιοδοτήθηκε ο προηγούμενος συντονιστής, με απόφαση του διοικητή της 6ης ΥΠΕ Δημήτρη Κωστακιώτη, ενώ θα μπορούσε να προΐσταται της κλινικής διευθυντής όπως συμβαίνει στις 33 από τις 39 κλινικές του Νοσοκομείου Καλαμάτας. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο 6 κλινικές του Νοσοκομείου Καλαμάτας έχουν συντονιστή διευθυντή, ενώ οι υπόλοιπες (μεταξύ των οποίων το Ακτινολογικό, Μικροβιολογικό, Καρδιολογικό, Ορθοπαιδικό, Παιδιατρικό, Οφθαλμολογικό, Α’ Παθολογική Κλινική) λειτουργούν εδώ και χρόνια με "απλούς" διευθυντές. Η διοίκηση όμως της 6ης ΥΠΕ έκρινε ότι είναι προτιμότερος ένας part time συντονιστής διευθυντής από έναν "απλό" διευθυντή πλήρους απασχόλησης. Ετσι δεν ακολουθήθηκε η συνήθης διαδικασία που εφαρμοζόταν μέχρι τώρα μετά τη συνταξιοδότηση του διευθυντή ενός τμήματος».

Με βάση τη συνήθη διαδικασία, το συντονισμό αναλαμβάνει με ανάθεση ο αρχαιότερος ή ο μοναδικός υπηρετών διευθυντής. Στη συγκεκριμένη, όμως, περίπτωση, σύμφωνα με το δημοσίευμα «Τα ήθη όμως άλλαξαν αυτή τη φορά και "αγνοήθηκε" η μοναδική υπηρετούσα μόνιμη νεφρολόγος, με βαθμό διευθύντριας από το 2011. Προφανώς θεωρήθηκε από την 6η ΥΠΕ ανίκανη να αναλάβει την επιστημονική ευθύνη της μονάδας στην οποία εργάζεται επί 23 σχεδόν χρόνια».

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

1) Γιατί δεν ακολουθήθηκε στην περίπτωση της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Καλαμάτας η συνήθης διαδικασία, που εφαρμοζόταν μέχρι τώρα μετά τη συνταξιοδότηση του διευθυντή ενός τμήματος;

2) Νοείται συντονιστής διευθυντής μερικής απασχόλησης;

3) Πώς θα συντονίζει η νέα διευθύντρια την κλινική της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, όταν είναι υποχρεωμένη τουλάχιστον δύο ημέρες την εβδομάδα να βρίσκεται στο νοσηλευτικό ίδρυμα της Τριφυλίας;

4) Εχουν συμβεί και σε άλλες Υ.ΠΕ. τέτοιες μετακινήσεις; Εάν ναι, σε ποιες; Σε ποιο θεσμικό πλαίσιο στηρίζονται;".

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ

Στην επιστολή της ΟΕΝΓΕ προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναφέρεται:

"Με έγγραφό της η διοίκηση της 6ης ΥΠΕ ανέθεσε στη συντονίστρια διευθύντρια της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας ταυτόχρονα και την επιστημονική διεύθυνση της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Καλαμάτας. Μαθαίνουμε μάλιστα πως ακριβώς το ίδιο έχει γίνει και όσον αφορά το Τμήμα Γενικής Χειρουργικής.

Επισημαίνουμε:

- Η ανάθεση επιστημονικής διεύθυνσης δύο ομοειδών ιατρικών τμημάτων στο ίδιο φυσικό πρόσωπο, ταυτόχρονα, δεν είναι σύννομη στο ΕΣΥ.

- Επιπρόσθετα, η ανάθεση επιστημονικής διεύθυνσης στο ίδιο φυσικό πρόσωπο, δύο τμημάτων διαφορετικών νοσοκομείων που απέχουν μεταξύ τους 65 χιλιόμετρα, είναι επικίνδυνη για την ασφάλεια των ασθενών.

- Η αιτιολογία της έλλειψης γιατρού με βαθμό συντονιστή διευθυντή, που επικαλείται το έγγραφο της 6ης ΥΠΕ α) είναι αίολη και ψευδεπίγραφη από τη στιγμή που θέσεις συντονιστών διευθυντών δεν προκηρύσσονται από το 2009 και μετά, με αποτέλεσμα στη συντριπτική πλειοψηφία των ιατρικών τμημάτων της χώρας, τα καθήκοντα της επιστημονικής διεύθυνσης να τα ασκεί γιατρός με βαθμό διευθυντή κατόπιν ανάθεσης, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος, και β) είναι προσβλητική και απαξιωτική για τους υπηρετούντες γιατρούς που εργάζονται πολλά χρόνια σε αυτά τα τμήματα και προσφέρουν στη δημόσια περίθαλψη. Απαιτούμε την άμεση επανόρθωση αυτών των απαράδεκτων ενεργειών".

Θ.Λ.


NEWSLETTER