Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2020 09:19

Σύσκεψη στη Διοικητήριο Μεσσηνίας για τον κορονοϊό: “Βρισκόμαστε ένα στάδιο πριν την εκδήλωση πανδημίας”

Γράφτηκε από τον

 

 

“Βρισκόμαστε ένα στάδιο πριν την εκδήλωση πανδημίας” τόνισε για τον κορονοϊό η διευθύντρια Υγείας Μεσσηνίας, Κατερίνα Σπέντζουρα, σε ευρεία σύσκεψη χθες το πρωί, στο αμφιθέατρο “Αλέξανδρος Κουμουνδούρος” του Διοικητηρίου Μεσσηνίας.

Στη σύσκεψη, που έγινε υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Στάθη Αναστασόπουλου και με τη συμμετοχή εκπροσώπων τοπικών αρχών και φορέων, σημειώθηκε πως τα πιο σημαντικά πράγματα για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό του κορονοϊού είναι α) η υπεύθυνη ενημέρωση και β) η τήρηση των προληπτικών ατομικών μέτρων υγιεινής και των οδηγιών του ΕΟΔΥ.

Η κ. Σπέντζουρα είπε ότι “υπάρχει πολύ μεγάλη θνητότητα στις μεγάλες ηλικίες. Γι’ αυτό απαιτείται προσοχή σ’ αυτές τις ηλικίες και στις ευπαθείς - ευάλωτες ομάδες”. Παρατήρησε πως “το πιο σημαντικό είναι τα μέτρα ατομικής υγιεινής. Πρέπει να ενταθούν τα προληπτικά μέτρα, τα ατομικά και περιβαλλοντικά μέτρα υγιεινής. Επαγρύπνηση και στενή συνεργασία”.

Ο αντιπεριφερειάρχης Στ. Αναστασόπουλος απηύθυνε έκκληση, για μετάδοση σωστής ενημέρωσης και όλης της αλήθειας.

Ο διοικητής του Νοσοκομείου Μεσσηνίας Γιώργος Μπέζος ενημέρωσε ότι υπάρχει επιχειρησιακό σχέδιο που φτάνει και σε έκτακτα περιστατικά, και πληροφόρησε πως το Νοσοκομείο Καλαμάτας δεν είναι σημείο αναφοράς. Διευκρίνισε ότι το νοσοκομείο της πόλης θα κρατήσει το τυχόν περιστατικό και θα ενημερώσει ή και θα το διακομίσει στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας στο Ρίο, που είναι το νοσοκομείο αναφοράς.

Ο αρχιμανδρίτης Φίλιππος Χαμαργιάς, πρωτοσύγκελλος της Μητρόπολης Μεσσηνίας, παρατήρησε ότι πρώτιστο ζήτημα είναι η ενημέρωση και η πρόληψη, όχι οι ψευδείς ειδήσεις.

Δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι επεσήμαναν ότι η ενημέρωση και τα μέτρα πρόληψης και ατομικής υγιεινής είναι τα πιο σημαντικά πράγματα για την αντιμετώπιση του ιού.

Στο ερώτημα του δημάρχου Δυτικής Μάνης Δημήτρη Γιαννημάρα, αν πρέπει να γίνουν εκδηλώσεις σε ανοιχτό και σε κλειστό χώρο που έχουν προγραμματιστεί στο δήμο του, η κ. Σπέντζουρα απάντησε ότι “θα είμαστε σ’ επαφή με τον ΕΟΔΥ και θα σας ενημερώσουμε”.

Ο αντιδήμαρχος Μεσσήνης Παναγιώτης Γιαννόπουλος ζήτησε η 6η ΥΠΕ να διορίσει γιατρούς, για να έχουν και τα περιφερειακά ιατρεία.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Βαγγέλης Ξυγκώρος ενημέρωσε για τις ακυρώσεις εκδρομών και συνεδρίων, κι εξέφρασε την ανησυχία του για πιθανή έλλειψη αντισηπτικών το επόμενο διάστημα.

Ο αναπληρωτής διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κώστας Τζαννής έκανε λόγο για έλλειψη σε αντισηπτικά και μαύρη αγορά, για πανάκριβα προϊόντα.

Για τα μέτρα που έχουν λάβει ως πύλες εισόδου στη χώρα ενημέρωσαν ο λιμενάρχης Καλαμάτας Νίκος Γιαννουλάτος και ο αερολιμενάρχης Δημήτρης Μανδηλάρης. Ο λιμενάρχης ενημέρωσε ότι σήμερα αναμένεται στο αγκυροβόλιο του λιμανιού εμπορικό πλοίο προερχόμενο από την Ιταλία, και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Δημήτρης Τζωρτζίνης υποστήριξε ότι αν υπάρχει ύποπτο περιστατικό, ακόμα και ναυτικός με πυρετό, πρέπει να ειδοποιηθεί ο ΕΟΔΥ.

Γ.Σ.