Σάββατο, 09 Ιανουαρίου 2021 09:40

Κλίμα αισιοδοξίας στην έναρξη των εμβολιασμών στο Νοσοκομείο Καλαμάτας (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
Κλίμα αισιοδοξίας στην έναρξη των εμβολιασμών στο Νοσοκομείο Καλαμάτας (βίντεο)

Συνεχίζεται και ολοκληρώνεται αύριο Κυριακή στο Νοσοκομείο Καλαμάτας ο εμβολιασμός 435 υγειονομικών: των πρώτων ατόμων που, μαζί με 100 ακόμα υγειονομικούς στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, θωρακίζονται στη Μεσσηνία απέναντι στον εφιάλτη του κορονοϊού.

Χθες στο νοσοκομείο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας βρέθηκε ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Ελλάδας (ΥΠΕ) Γιάννης Καρβέλης, ώστε να δει από κοντά τη διαδικασία του εμβολιασμού. Για να σταλεί μήνυμα στον κόσμο για το εμβόλιο και για να δοθεί πανηγυρικός χαρακτήρας στη διαδικασία, παρέστησαν επίσης οι βουλευτές Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς.

Ο κ. Καρβέλης και η διοικήτρια του νοσοκομείου Ελένη Αλειφέρη δήλωσαν ικανοποιημένοι από τη συμμετοχή των υγειονομικών στον εμβολιασμό, πάνω από 70% των γιατρών, ενώ ο διοικητής της ΥΠΕ ενημέρωσε ότι “μέχρι και 20 Γενάρη εμβολιάζουμε μόνο το υγειονομικό προσωπικό όλων των νοσηλευτικών μονάδων. Μετά τις 20 Γενάρη θα μπούμε στον γενικό πληθυσμό”.

Μπροστά στην κάμερα της ΕΡΤ (της μοναδικής που επετράπη να μπει στον χώρο των εμβολιασμών, δύο κέντρα με αίθουσα αναμονής και χώρο ετοιμότητας για τυχόν παρενέργειες) εμβολιάστηκαν ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας γιατρός Κώστας Αποστολόπουλος, η διευθύντρια της ΜΕΘ γιατρός Αγγελική Γιαμαρέλλου και η προϊσταμένη νοσηλεύτρια της κλινικής Covid Ιωάννα Κοτσομύτη.

Σε δηλώσεις του ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γ. Καρβέλης ανέφερε:

“Συνεχίζει και εξελίσσεται με τον πλέον δυναμικό και εντατικό τρόπο ο εμβολιασμός και στα υπόλοιπα νοσοκομεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Ηδη από σήμερα έχουν μπει στη διαδικασία τα Νοσοκομεία Αμαλιάδας, Πύργου, Καλαμάτας, Τρίπολης, Σπάρτης, Μολάων και συμπληρώνουν όλη αυτή τη διαδικασία που έχει ξεκινήσει από τις προηγούμενες μέρες από την Πάτρα, την Κόρινθο, το Αίγιο. Το εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας εξελίσσεται με τον πλέον δυναμικό και άψογο τρόπο.
Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να βρεθούμε εδώ στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας. Ηδη έχει ξεκινήσει από χθες η διαδικασία εμβολιασμού. Παρελήφθησαν 435 δόσεις εμβολίων για το Νοσοκομείο Καλαμάτας που αφορούν τον εμβολιασμό υγειονομικού προσωπικού. Είναι μια κίνηση που οφείλει να κάνει η Ελληνική Πολιτεία απέναντι σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που όλο αυτό το διάστημα με την πανδημία υπερέβαλαν εαυτό, για να εξυπηρετήσουμε τους πάσχοντες, την ελληνική κοινωνία και όλους όσους είχαν ανάγκη και γι’ αυτό αποτελεί έναν τρόπο τινά φόρο τιμής προς τους ανθρώπους αυτούς, να ξεκινήσει ο εμβολιασμός από το υγειονομικό προσωπικό.
Η διαδικασία εξελίσσεται εδώ στη Μεσσηνία και στο έτερο νοσοκομείο, στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας το οποίο και αυτό παρέλαβε 100 εμβολιαστικές δόσεις από χθες και ήδη έχει μπει στη διαδικασία του εμβολιασμού του εκεί υγειονομικού προσωπικού. Παράλληλα, θα εμβολιαστεί και το υγειονομικό προσωπικό όλων των Κέντρων Υγείας του νομού και όλη αυτή η διαδικασία εκτιμούμε ότι θα έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία μέχρι τις 20 Γενάρη. Οπότε από κει και πέρα έχει προγραμματιστεί να μπούμε στη διαδικασία εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού της χώρας”.

Στις ερωτήσεις που ακολούθησαν από τους δημοσιογράφους:

- Στο ό,τι δεν επαρκούν τα εμβολιαστικά κέντρα και δεν υπάρχουν υλικά, σύριγγες, ο κ. Καρβέλης απάντησε: “Δεν υπάρχει αυτό που λέτε, είναι απολύτως εξοπλισμένα όλα τα εμβολιαστικά κέντρα και όλα θα γίνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο”.
- Για τους εμβολιασμούς του πληθυσμού είπε πως “στην εμβολιαστική διαδικασία παράλληλα με τα Κέντρα Υγείας θα μετέχουν και τα νοσοκομεία. Θα συνεχίσουν και αυτά στη βοήθεια των Κ.Υ. στον εμβολιασμό του γενικότερου πληθυσμού. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι προς το τέλος του φθινοπώρου θα έχει εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού πληθυσμού. Αρα να φθάσουμε στο επίπεδο της ανοσίας που επιθυμούμε και να αντιμετωπίσουμε όσο περισσότερο γίνεται την πανδημία”.
- Για τη συμμετοχή των υγειονομικών του νοσοκομείου στον εμβολιασμό, απάντησε ότι “με βάση τα στοιχεία που έχουμε η συμμετοχή είναι αρκετά μεγάλη, και νομίζω ότι μέρα με τη μέρα αυξάνεται περισσότερο, και θα μπουν όλο και περισσότερο υγειονομικοί και διοικητικοί και νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου στη διαδικασία του εμβολιασμού. Δεν είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός. Ο καθένας προσέρχεται και εμβολιάζεται κατά το δοκούν”.
- Για την άποψη του διευθυντή του Κ.Υ. Καλαμάτας Παναγιώτη Κατσαφάδου ότι δεν φτάνουν τα εμβολιαστικά κέντρα για τον πληθυσμό, απάντησε: “Αφήστε το να το δούμε αυτό. Θα έχω την ευκαιρία να επισκεφθούμε το Κ.Υ. Καλαμάτας και δεν νομίζω ότι πρέπει να βγάζουμε τόσο εύκολα συμπεράσματα”.

ΑΛΕΙΦΕΡΗ: “ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ”

Στη δήλωσή της η διοικήτρια του Νοσοκομείου Καλαμάτας Ελένη Αλειφέρη παρατήρησε:

“Η Πολιτεία δικαίως επέλεξε τους υγειονομικούς να είναι οι πρώτοι που θα θωρακιστούν, προκειμένου να επιτελέσουν το έργο τους που είναι πολύ γνωστό το τελευταίο χρονικό διάστημα και αναγνωρισμένο από όλη την ελληνική κοινωνία.
Στο Νοσοκομείο Καλαμάτας ούτε ένα λεπτό δεν χάνεται στο δρόμο προς την «Ελευθερία». Είμαστε εξαιρετικά ικανοποιημένοι από τη συμμετοχή των υγειονομικών, η συμμετοχή των γιατρών μας ξεπερνά το 70%, παραμένουμε χωρίς κανένα πρόβλημα. Είμαστε 2 εμβολιαστικά κέντρα, θα ολοκληρώσουμε εντός του χρόνου όλες τις δόσεις των εμβολίων που μας έχουν δοθεί, και φυσικά θα παραμείνουμε στη διάθεση της Πολιτείας
και της κοινωνίας για όλο το επόμενο χρονικό διάστημα, προκειμένου να εκτελεστούν οι εμβολιασμοί της κοινότητας του πληθυσμού”.

Απαντώντας σε ερωτήσεις είπε:

“Η κλινική Covid είναι 35 έως 38 κλίνες και έχει λειτουργήσει πάρα πολύ καλά, και λειτουργεί και η ΜΕΘ Covid παράλληλα με την κανονική ΜΕΘ, με την υποστήριξη των εντατικολόγων και των γιατρών από άλλες ειδικότητες που πρόθυμα έδωσαν τις δυνάμεις τους στη ΜΕΘ Covid. Λειτουργεί ήδη με 4 κλίνες. Νοσηλεύει αυτή τη στιγμή 2 άτομα, έχουμε την υποστήριξη του προσωπικού μας, την υποστήριξη του διοικητή, λύνουμε προβλήματα και νομίζω ότι ανταποκρινόμαστε πάρα πολύ καλά”.
Για τους 4 θανάτους με σοβαρά υποκείμενα στην κλινική Covid είπε: “Υπήρχαν πολύ σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, πολύ πριν προσβληθούν με το Covid, και φυσικά είναι γνωστές οι περιπτώσεις. Νομίζω ότι έχουμε ένα πολύ πολύ χαμηλό ποσοστό θανάτων, εξαιρετικά χαμηλό. Δεν θέλω αυτή τη στιγμή να κάνω συγκρίσεις με άλλες περιοχές, θα αδικούσα τις προσπάθειες άλλων υγειονομικών και συναδέλφων που έδωσαν τη μάχη τους με τον κορονοϊό. Είμαστε εξαιρετικά ικανοποιημένοι από τη λειτουργία της κλινικής, το ιατρικό, το νοσηλευτικό και το λοιπό προσωπικό, όπως και από τη ΜΕΘ Covid, που υποστήριξαν αυτή τη μάχη που έχουμε με την πανδημία. Και έχουμε νοσηλεύσει και πολλούς ασθενείς από άλλες περιοχές της Πελοποννήσου”.

Ο Νεοκλής Κρητικός, βουλευτής Λακωνίας και γιατρός που κάνει εθελοντικά εφημερίες στο νοσοκομείο, σημείωσε:

“Το σχέδιο «Ελευθερία» ξεκίνησε. Η ισχύς εν τη ενώσει, είμαστε όλοι μαζί. Εχει τελειώσει και ο Μεσσηνιακός πόλεμος μεταξύ Σπάρτης και Καλαμάτας! Ευχόμαστε αυτό το σχέδιο να προχωρήσει δυναμικά, όπως έχουμε σχεδιάσει, και όλοι μαζί να προχωρήσουμε για να φύγουμε το καλοκαίρι –πρώτα ο Θεός– από αυτή την πανδημία”.

Ο βουλευτής Μίλτος Χρυσομάλλης δήλωσε:

“Παγκόσμια σχεδόν ένα χρόνο τώρα ζούμε έναν πόλεμο. Το όπλο για να βγούμε νικητές απ’ αυτόν τον πόλεμο, βρέθηκε. Είναι αυτό το εμβόλιο και είναι κυριολεκτικά στο χέρι μας, στο μπράτσο μας συγκεκριμένα, να το πάρουμε και να βγούμε νικητές. Τα όπλα ήρθαν σήμερα και στη Μεσσηνία, έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί. Η αγωνία όλων, δημοσιογράφων, κυβέρνησης –είπα δημοσιογράφων ακούγοντας τις ερωτήσεις– και όλων είναι πώς θα γίνει σωστά και γρήγορα, στο λιγότερο χρόνο να τελειώσουν οι εμβολιασμοί. Τα σχέδια επεξεργάζονται, υπάρχουν σενάρια, νομίζω θα γίνουν σε αρκετά γρήγορο διάστημα απ’ ό,τι υπάρχουν οι εκτιμήσεις. Αυτό που θέλω να πω είναι «πάρτε το όπλο στα χέρια σας, πάρτε το όπλο στο μπράτσο σας, δηλώστε να εμβολιαστείτε». Ετσι θα βγούμε νικητές γρήγορα”.

Ο βουλευτής Περικλής Μαντάς ανέφερε:

“Το εμβόλιο αποτελεί ένα δώρο της επιστημονικής κοινότητας προς την ανθρωπότητα. Μπορεί ο εμβολιασμός να μην είναι υποχρεωτικός, είναι όμως αναγκαίος. Αναγκαίος για να τελειώσουμε από αυτόν τον εφιάλτη που ζούμε τους τελευταίους μήνες, αναγκαίος για να βάλουμε τη ζωή μας ξανά μπροστά και αναγκαίος για να μπορέσουμε να ατενίζουμε με περισσότερη αισιοδοξία κι ελπίδα το μέλλον. Θέλω να ευχαριστήσω το υγειονομικό προσωπικό του Νοσοκομείου Καλαμάτας που έχουν κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες όλο αυτό το διάστημα και έχουν σηκώσει πολύ ψηλά τον πήχη της υγείας στην περιοχή μας. Οπως και τη διοίκηση και τον διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας, που ήρθε εδώ σήμερα για να δούμε από κοντά την πορεία και την έναρξη των εμβολιασμών. Από κει και μετά θεωρώ ότι έχουμε εμπιστοσύνη σε όλους τους ανθρώπους που δουλεύουν καθημερινά πάνω στον τομέα της υγείας, ώστε και ο εμβολιασμός να γίνει γρήγορα, αλλά και οι πολίτες να ακολουθήσουν το παράδειγμα που δίνουμε όλοι, για να εμβολιαστούμε όσο το δυνατόν περισσότεροι και να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα”.

Ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας Κώστας Αποστολόπουλος παρατήρησε:

“Κάναμε σήμερα το εμβόλιο εμείς οι υγειονομικοί. Θεωρώ ότι σαν γιατροί μάθαμε από τα πρώτα χρόνια που ξεκινήσαμε την Ιατρική το δόγμα του Ιπποκράτη «ωφελέειν μη βλάπτειν” και από τότε τηρούμε αυτό. Στη συγκεκριμένη συγκυρία θα πρέπει να κάνουμε το εμβόλιο εμείς και πρώτοι, για να μπορούμε να είμαστε διαθέσιμοι στους ασθενείς μας και να μην νοσήσουμε. Και επίσης, να μην νοσήσουμε εμείς οι ίδιοι και το μεταδώσουμε. Από κει και πέρα, κάποιες γνώμες και κάποιες φήμες που υπάρχουν περί επικινδυνότητας του εμβολίου, εγώ είμαι ένας απλός κλινικός γιατρός, εδώ δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη, αλλά μπορώ να ερμηνεύσω τις έρευνες, τις εργασίες που έχουν γίνει διεθνώς. Μιλάω με συναδέλφους στο εξωτερικό και έχω να πω ότι είναι ένα εμβόλιο το οποίο δεν μετατρέπει το DNA του εμβολιαζόμενου, δεν προκαλεί κάποια μετάλλαξη, μπορεί να γίνει άφοβα, και οι κίνδυνοι που υπάρχουν από το εμβόλιο δεν υπερτερούν των ωφελειών του. Αρα, άφοβα όλοι οι υγειονομικοί θα πρέπει να το κάνουμε, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε και να ξεκολλήσουμε από αυτή την πανδημία. Αλλωστε, το νοσοκομείο μας, επειδή έζησα την πανδημία από την αρχή της σε όλα τα στάδια, ανταποκρίθηκε αξιοπρεπώς. Και στο συγκεκριμένο στάδιο πιστεύω ότι θα τα καταφέρει και θα ξεκολλήσουμε και θα πάμε στο επόμενο βήμα”.

Η διευθύντρια της ΜΕΘ Αγγελική Γιαμαρέλλου σημείωσε:

“Απευθυνόμενη στους υγειονομικούς και στον γενικό πληθυσμό, θα ήθελα να επισημάνω ότι ο εμβολιασμός είναι μία ιατρική πράξη η οποία άλλαξε την πορεία νοσημάτων. Ελπίζω και εύχομαι ειλικρινά, και για το παρόν νόσημα που μας ταλανίζει σαν χώρα, να αλλάξει η πορεία του μετά τον εμβολιασμό”.

Η προϊσταμένη νοσηλεύτρια της κλινικής Covid Ιωάννα Κοτσομύτη ανέφερε:

“Σήμερα ειλικρινά είμαι πάρα πολύ χαρούμενη και πάρα πολύ αισιόδοξη. Σε λίγους μήνες όλο αυτό θα είναι ένας κακός εφιάλτης και θα μπορούμε να αγκαλιάσουμε πάλι τους ανθρώπους μας”.


NEWSLETTER