Παρασκευή, 03 Σεπτεμβρίου 2021 09:23

Νοσοκομείο Καλαμάτας: Αντίδραση επικουρικών γιατρών για την μετακίνηση στην κλινική Covid-19

Γράφτηκε από την

Με επικουρικούς γιατρούς άσχετων ειδικοτήτων προσπαθεί η διοίκηση του Νοσοκομείου Καλαμάτας να ενισχύσει τη λειτουργία της κλινικής Covid, που δέχεται μεγάλη πίεση και είναι στα όριά της ή και τα ξεπερνάει ακόμα, με τη δραματική αύξηση ασθενών με κορονοϊό.

Στη μετακίνησή τους στην κλινική Covid που γίνεται με εισήγηση του Επιστημονικού Συμβουλίου, αντιδρούν επικουρικοί χειρουργοί, οφθαλμίατροι, ορθοπαιδικοί και γυναικολόγοι και ζητούν από τη διοίκηση του νοσοκομείου “να ανακαλέσει άμεσα τη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου, να μην την αποδεχθεί και να μην επιδιωχθεί η με οποιονδήποτε τρόπο εκτέλεσή της”.

Στο έγγραφό τους σημειώνουν πως “είναι παράνομη, αντιεπιστημονική και οδηγεί στην προφανώς επισφαλή και επικίνδυνη λειτουργία τόσο της μονάδας νοσηλείας Covid, όσο και ολόκληρου του νοσοκομείου μας”.

Οι αντιδρώντες επικουρικοί, μεταξύ άλλων, αναφέρουν: “Ο ιατρός παρέχει τις υπηρεσίες που αντιστοιχούν στην ειδικότητά του. Επιλέγεται και διορίζεται σε ιατρικό τμήμα νοσοκομείου ΕΣΥ, που αντιστοιχεί στην ειδικότητά του. Ο διοικητής δεν έχει αρμοδιότητα να μετακινεί ιατρό ΕΣΥ σε ιατρικό τμήμα άλλο από εκείνο της ειδικότητάς του. Οι αρμοδιότητες του Επιστημονικού Συμβουλίου, όπως ορίζονται από το νόμο 3329/05 δεν του επιτρέπουν γνωμοδότηση για τη μετακίνηση ιατρών, έστω και εσωτερική, από τμήμα σε τμήμα για κάλυψη ελλείψεων, πολλώ δε μάλλον ιατρών ειδικευμένων σε μη συναφείς ειδικότητες με την Covid-19. Μια τέτοια γνωμοδότηση εξάλλου όχι μόνο αντιεπιστημονική θεωρείται, αλλά αντιβαίνει και στον προσφάτως επικαιροποιημένο Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας. Ο νομοθέτης επιβάλλει για να αντιμετωπιστούν ουσιαστικά οι ελλείψεις στην ισχυρά πληττόμενη περιοχή από Covid τη μετακίνηση ιατρών ειδικοτήτων κατάλληλων για την αντιμετώπιση των περιστατικών Covid. Η αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών ή μαζικών καταστροφών θα επέβαλε την επίταξη ιατρών ιδιωτών, ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων και προπαντός κλινικών”.

Τέλος, κάνοντας λόγο για σοβαρό κίνδυνο στη λειτουργία του νοσοκομείου, επισημαίνουν πως “τα τμήματα των κλινικών από όπου ζητάτε τη μετακίνηση των ιατρών, λειτουργούν με προφανή έλλειψη προσωπικού, υπερβάσεις εφημεριών και κυρίως με επικουρικούς γιατρούς, η πλειονότητα των οποίων απολύονται στις 31 Οκτωβρίου. Η οποιαδήποτε μη σύννομη μετακίνησή τους θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τη λειτουργία όλου του νοσοκομείου”.