Πέμπτη, 09 Δεκεμβρίου 2021 09:04

600 εμβόλια καθημερινά στο Nοσοκομείο Καλαμάτας - 7 ιδιώτες γιατροί στο εμβολιαστικό κέντρο (βίντεο)

Γράφτηκε από τον

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης

Την έκρηξη των εμβολιασμών στο Νοσοκομείο Καλαμάτας και τη συνεργασία - στήριξη 7 ιδιωτών γιατρών που θα κάνουν 15 απογευματινές βάρδιες στο εμβολιαστικό κέντρο του Νοσοκομείου τον

Δεκέμβριο, επεσήμανε μαζί με τις δημόσιες ευχαριστίες της η διοικήτρια Ελένη Αλειφέρη σε χθεσινή ενημέρωσή της.

Αναγνώρισε τις βαριές νοσηλείες νέων ανθρώπων στη ΜΕΘ Covid, υποστήριξε ότι το ποσοστό των θανάτων είναι φυσιολογικό σε σχέση με τις νοσηλείες, ενώ για τις προσλήψεις και τις κενές θέσεις γιατρών είπε ότι το πρόβλημα είναι διαχρονικό στους παθολόγους και τωρινό στους πνευμονολόγους. Εκανε λόγο για 4 άγονες προκηρύξεις και ισχυρίστηκε πως “το πρόβλημα στο Νοσοκομείο Καλαμάτας είναι πολύ λιγότερο σε σχέση με άλλα νοσοκομεία της πατρίδας μας στα θέματα στελέχωσης”. Επίσης επέκρινε την αντίδραση του Βασίλη Τζαμουράνη στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο κάνοντάς του συστάσεις για το πώς θα προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες.

Ειδικότερα, η κ. Αλειφέρη έκανε λόγο για έκρηξη των εμβολιασμών για τον κορονοϊό και στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, που φτάνουν σχεδόν τους 600 καθημερινά. Είπε πως είναι πάρα πολλές τρίτες δόσεις και αυτό είναι θετικό, καθώς “θωρακίζονται οι άνθρωποι” και μίλησε για πολύ σημαντική αύξηση στην πρώτη δόση του εμβολίου, “το 20% και το 25% των εμβολιασμών καθημερινά είναι πρώτες δόσεις”.

Ανακοίνωσε και ευχαρίστησε δημόσια για τη συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Μεσσηνίας, την “εθελοντική προσφορά γιατρών, προκειμένου να υπηρετήσουν στο εμβολιαστικό κέντρο και να βοηθήσουν το Νοσοκομείο να ανταποκριθεί στις πάρα πολλές ανάγκες που έχει, καλύπτοντας 15 βάρδιες απογευματινές για το εμβολιαστικό κέντρο”. Ευχαρίστησε τον καρδιολόγο Δημήτρη Γκότση, την ενδοκρινολόγο Αρετή Κορακοβούνη, τη μαιευτήρα Φωτεινή Δεμπεγιώτη, τον οφθαλμίατρο Γεώργιο Χρανιώτη, τη γενική γιατρό Ειρήνη Σακκά, τον καρδιολόγο Νίκο Γιουρτούμα και τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Δημήτρη Τζωρτζίνη που “είχε αναλάβει την προσπάθεια επικοινωνίας και ευαισθητοποίησης και τη σημαντική συμβολή του για την όλη προσπάθεια που καταβάλλει για τα θέματα της πανδημίας”. Εκτίμησε ότι “και η κοινωνία θα τους το αναγνωρίσει, όπως τους το αναγνωρίζουμε κι εμείς”.

 

ΝΕΟΙ ΣΤΗ ΜΕΘ COVID

“Ασφαλώς υπάρχει θέμα παρά τη σταθεροποίηση των κρουσμάτων”, παραδέχθηκε η κ. Αλειφέρη. Ενημέρωσε ότι τώρα είμαστε στα 480 με 500 κρούσματα την εβδομάδα, πως υπάρχουν αρκετές νοσηλείες, κάποιες αρκετά βαριές και ότι “η ΜΕΘ είναι πλήρης εδώ και καιρό, υπάρχουν σοβαρά θέματα”. Παρατήρησε ότι “είναι το καμπανάκι που έχει ευαισθητοποιήσει πάρα πολύ κόσμο, βλέποντας ότι διπλανοί του άνθρωποι νοσούν τόσο πολύ βαριά” και πρόσθεσε: “Και έχουμε και πολλούς νέους, ο μέσος όρος στη ΜΕΘ είναι πολύ χαμηλός, έχουμε ανθρώπους 42, 43, 45 χρονών. Νομίζω δεν έχουμε κανέναν πάνω από 70 αυτή τη στιγμή μέσα στη ΜΕΘ”.

Απαντώντας σε ερώτηση για την αντίδραση του επικεφαλής του “Πρότυπου Δήμου” Βασίλη Τζαμουράνη στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο ανέφερε ότι “καλύτερες υπηρεσίες θα προσέφεραν αυτοί που θέλουν να έχουν δημόσιο λόγο, πρώτα απ’ όλα να είναι καλά ενημερωμένοι” και υπερασπίζοντας την ενημέρωση που γίνεται, υποστήριξε: “Το Νοσοκομείο πάρα πολύ συχνά πέρα από την καθημερινή ενημέρωση για τις νοσηλείες, κάνει ενημέρωση για την κίνηση και τα στατιστικά του σε όλα τα θέματα. Δεν νομίζω ότι υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης σε κανέναν και δεν θα έπρεπε να υπάρχει”. Συνέστησε στον κ. Τζαμουράνη να κάνει αυτά που πρέπει να κάνουν άλλοι, αρμόδιοι της Πολιτείας: “Καλύτερες υπηρεσίες θα προσέφεραν αν έλεγαν στους συμπολίτες μας ότι είναι πολύ σημαντικό να θωρακίσουν τον εαυτό τους με τον εμβολιασμό, δευτερευόντως να συστήσουν σε όλους να τηρούν τα μέτρα για να μην νοσήσουν, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους και τρίτον ιδιαίτερα στους ανεμβολίαστους να έρχονται και νωρίς στο Νοσοκομείο”. Εκτίμησε ότι “οι άνθρωποι που είναι ανεμβολίαστοι, είναι συνήθως οι άνθρωποι που έχουν υποτιμήσει τη νόσο, με αποτέλεσμα όταν μολύνονται και νοσούν να έρχονται πολύ καθυστερημένα στο Νοσοκομείο. Δυστυχώς, αυτό το έχουμε επιβεβαιώσει με πολύ δραματικό τρόπο τώρα τελευταία”.

 

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΕΙΨΕΩΝ

Η διοικήτρια απάντησε ότι “εμείς έχουμε πολύ λίγους γιατρούς σε αναστολή, είναι μόνο 5 στο σύνολο. Δεν είναι ειδικότητες που επηρεάζουν ιδιαίτερα τη διαχείριση του θέματος Covid” και διευκρίνισε πως “στα θέματα των παιδιάτρων μπορεί να την επηρεάζουν, αυτή τη στιγμή έχουν καλυφθεί αυτά τα κενά από τις μετακινήσεις άλλων γιατρών. Δεν θα έλεγα ότι οι αναστολές έχουν δημιουργήσει θέμα λειτουργικό στο Νοσοκομείο, δεν είναι εκεί το πρόβλημα”. Παρατήρησε ότι “το πρόβλημα που είναι διαχρονικό, υπάρχει στα θέματα της Παθολογίας”, υπενθύμισε πως “έχουν γίνει 4 προκηρύξεις από 3 γιατρούς κάθε φορά και είναι άγονες” κι εξέφρασε την ελπίδα ότι “η τελευταία προκήρυξη του Σεπτεμβρίου θα έχει αποτέλεσμα. Υπάρχει ένα ενδιαφέρον και θα το δούμε μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, που θα τελειώσει αυτή η διαδικασία”. Υποστήριξε ότι “γενικότερα το πρόβλημα στο Νοσοκομείο Καλαμάτας είναι πολύ λιγότερο σε σχέση με άλλα νοσοκομεία της πατρίδας μας στα θέματα στελέχωσης”, εξήγησε πως “δεν έχουμε θέματα στο νοσηλευτικό προσωπικό, έχουμε έμπειρο και εκπαιδευμένο προσωπικό και είναι καλυμμένες όλες οι υπηρεσίες μας” και συμπλήρωσε: “Στο ιατρικό προσωπικό υπάρχουν τα θέματα που υπάρχουν παντού. Τα θέματα των παθολόγων ιδιαίτερα και αυτή τη στιγμή και των πνευμονολόγων, λόγω της πανδημίας”. Ανέφερε ότι “το Νοσοκομείο Καλαμάτας φροντίζει όλες του οι υπηρεσίες να είναι καλυμμένες και να υπάρχουν οι γιατροί σε όλες τις εφημερίες. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τέτοιο θέμα να αντιμετωπίσουμε”, παραδέχθηκε πως “βέβαια πάντα θα θέλαμε παραπάνω γιατρούς, ιδιαίτερα αυτή την εποχή της πανδημίας”, υποστήριξε όμως ότι “η πανδημία αφορά το σύνολο των υγειονομικών, όχι μόνο το Νοσοκομείο”.

Τέλος, για τις υπόλοιπες λειτουργίες του νοσοκομείου έκανε λόγο για 3.500 ραντεβού το μήνα στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και 300 χειρουργεία και πρόσθεσε πως “το Νοσοκομείο Καλαμάτας έχει αναδειχθεί από κείνα τα νοσοκομεία τα οποία δεν κατήργησαν καμία από τις άλλες κλινικές και υπηρεσίες. Μόνο το Οδοντιατρικό δεν λειτουργεί. Ολα τα υπόλοιπα ιατρεία μας λειτουργούν κανονικά και όλες οι υπόλοιπες κλινικές μας”.