Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2022 13:30

Τα νέα καλοκαιρινά στελέχη του κορονοϊού

 

Του Παναγιώτη Χαλβατσιώτη,  Επίκουρου Καθηγητή Παθολογίας ΕΚΠΑ, προέδρου Δ.Σ. Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Η ΕΛΠΙΣ»

Η πανδημία συνεχίζει να μας ταλαιπωρεί με νέα στελέχη του κορονοϊού που όπως φαίνεται προδιαθέτουν για αυξημένη μεταδοτικότητα. Η παγκόσμια κοινότητα εκτίθεται πλέον στους υπότυπους ΒΑ4 και ΒΑ5 του ιού που είναι υπόλογοι για τη συντριπτική πλειοψηφία των νέων κρουσμάτων.

Η σημαντική ιδιαιτερότητα των 2 αυτών υποτύπων του κορονοϊού εκτός από την υψηλή μεταδοτικότητα είναι η δυνατότητα που έχουν να επαναμολύνουν τον ασθενή, ακόμη και αν είναι ειδικά εμβολιασμένος, μέσα σε ένα διάστημα 2-3 μηνών από την προηγουμένη νόσηση. Παράλληλα πολλά από τα κυκλοφορούντα σκευάσματα ενδοφλέβιας χορήγησης ειδικών αντισωμάτων για κλινική χρήση, αποδεικνύονται μη δραστικά σε μολύνσεις από τους νέους αυτούς υποτύπους του κορονοϊού. 

Τα ειδικά συμπτώματα που χαρακτηρίζουν τους πάσχοντες από αυτούς τους νέους υποτύπους περιλαμβάνουν βέβαια τα κλασικά όπως τον βήχα, τη ρινική καταρροή, τον ερεθισμένο λαιμό, την κόπωση, τον πονοκέφαλο και τις μυαλγίες αλλά δεν φαίνεται να επηρεάζεται καθόλου η γεύση και η όσφρηση. Ένα σημαντικό αναγνωριστικό επίσης σημείο είναι τα υψηλά πυρετικά κύματα που συνήθως διαρκούν το πρώτο 24ωρο και οι πολλές νυκτερινές εφιδρώσεις. Δεν αναφέρονται πλέον συχνά από τους ασθενείς δυσπνοϊκά συμπτώματα και οι παθολογικές εκδηλώσεις από το αναπνευστικό εντοπίζονται στο επίπεδο των αμυγδαλών και του λάρυγγα.

Επειδή η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών έχουν πλέον εμβολιαστεί, υπάρχει προστασία του γενικού πληθυσμού από βαριά νόσηση με σπάνια την ανάγκη διασωλήνωσης αλλά και τον θάνατο. Επόμενο είναι να μην παρατηρείται επιβάρυνση στις υγειονομικές δομές και το Εθνικό Σύστημα Υγείας να αντιμετωπίζει με επάρκεια τις νέες προκλήσεις της πανδημίας. Ο γενικευμένος όμως εμβολιασμός δεν επιτρέπει την εξαγωγή πειστικών συμπερασμάτων του αν δηλαδή οι νέοι αυτοί υπότυποι εκτός από υψηλή μεταδοτικότητα δεν είναι και επιβαρυντικοί για αρνητικές εξελίξεις κατά την νόσηση. Ο λόγος είναι ότι ο ευρύς εμβολιασμός έχει ενεργοποιήσει τις ανοσολογικές ικανότητες των πολιτών ενισχύοντας έτσι την άμυνα τους απέναντι σε κάθε στέλεχος του κορονοϊού. 

Στη φάση αυτή της πανδημίας, επειδή έχει μειωθεί ο αριθμός των κέντρων που παρέχουν δωρεάν μετρήσεις αλλά παράλληλα έχουν ανασταλεί και όλες σχεδόν οι απαιτήσεις επίδειξης αποδεικτικών υγείας (αρνητικά τεστ), ο αριθμός των πραγματικών κρουσμάτων είναι υποεκτιμημένος αφού δεν προσμετρούνται όλα τα κρούσματα. Σήμερα όμως οι δεκάδες χιλιάδες καθημερινά κρούσματα δεν ακολουθούνται από υψηλό αριθμό θανάτων και διασωληνοθέντων όπως καταγράφετο πριν λίγους μήνες. Από την άλλη όμως μεριά όπως δεν χρειάζεται να μετρήσεις όλες τις σταγόνες βροχής για να δεις αν βρέχει, οι θάνατοι μπορεί να είναι λίγοι αλλά όμως είναι υπαρκτοί και αφορούν κυρίως μεγαλύτερες ηλικίες με προβλήματα υγείας αλλά και ανεμβολίαστους. Επομένως ακόμη και σε αυτή τη φάση της πανδημίας θα πρέπει να αναθεωρηθούν οι αποφάσεις μας και να ληφθούν ιδιαίτερα προληπτικά μέτρα προστασίας για τις κατηγορίες των πολιτών που κινδυνεύουν περισσότερο τώρα που έχουν ανασταλεί τα γενικευμένα περιοριστικά μέτρα.

Η παγκόσμια ιατρική κοινότητα αναζητά πλέον επικαιροποιημένα εμβόλια για να καλύψουν τις ιδιαιτερότητες των υποτύπων της όμικρον, όπως του ΒΑ4 και ΒΑ5, έτσι ώστε ο φθινοπωρινός εμβολιασμός να υποστηρίξει με μεγαλύτερη σιγουριά την υγεία των πολιτών. Το Φθινόπωρο αναμένεται  ένα ισχυρό νέο κύμα που θα ακολουθήσεις τις συνθήκες αυξημένης μεταδοτικότητας λόγω της αναγκαστικής μας εστίασης και παραμονής σε κλειστούς χώρους και της έναρξης της σχολικής χρονιάς.

Αφού ο μόνος τρόπος να προφυλαχθεί η δημόσια υγεία έχει αποδειχθεί ότι είναι ο μαζικός εμβολιασμός, η αναμνηστική δόση με τον επικαιροποιημένο τύπο εμβολίου αποτελεί πλέον μια αδήριτη ανάγκη για την προστασία των πολιτών και ευχόμαστε τα εμβόλια αυτά να είναι σύντομα διαθέσιμα.