Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2023 08:11

Έγκαιρη διάγνωση και νέες θεραπείες για Alzheimer


Επιμέλεια: Νικολέττα Κολυβάρη

Κάθε 3 δευτερόλεπτα κάποιος στον κόσμο εμφανίζει άνοια. Η νόσος Alzheimer, αλλά και η άνοια γενικότερα, αποτελεί ένα δυσβάστακτο κοινωνικό πρόβλημα υγείας. Σύμφωνα με την Alzheimer Ελλάς μέχρι το 2050 ο αριθμός των Ελλήνων πασχόντων από την εν λόγω νόσο θα φτάσει τους 354.000. Σήμερα στην Ελλάδα, περίπου 400.000 περιθάλποντες παρέχουν καθημερινά φροντίδα στους ανθρώπους με άνοια, επωμιζόμενοι ένα τεράστιο πρακτικό, οικονομικό και ψυχικό φορτίο.

H χθεσινή μέρα (21 Σεπτεμβρίου) έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα της Νόσου Alzheimer και ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας αφιερωμένος παγκοσμίως στην άνοια.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με πρόσφατα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύει στη σελίδα της η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών, το 5% των ανθρώπων άνω των 65 ετών και 1 στους 5 ανθρώπους άνω των 80 ετών θα νοσήσει από κάποια μορφή άνοιας, με πιο συχνή τη νόσο Αλτσχάιμερ. Στη χώρα μας 160.000 άτομα πάσχουν από άνοια και 280.000 άτομα από ήπια νοητική διαταραχή που είναι το προστάδιο της άνοιας.

ΤΑ ΟΠΛΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΝΟΣΟ

Στο μεταξύ, αν υπολογίσουμε ότι για κάθε ασθενή με άνοια επηρεάζεται σημαντικά η ζωή 2 τουλάχιστον φροντιστών-μελών της οικογένειας, η πάθηση αφορά άμεσα περισσότερους από ένα εκατομμύριο Έλληνες πολίτες. Οι αριθμοί αναμένεται να αυξηθούν δραματικά στο μέλλον λόγω της αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης σε όλο τον κόσμο.

Ο τελευταίος χρόνος πάντως, έφερε καλά και ελπιδοφόρα νέα για τα άτομα με άνοια και τις οικογένειές τους. Η πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών και πρόεδρος του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια και τη νόσο Alzheimer, δρ. Παρασκευή Σακκά τονίζει σε γραπτό μήνυμά της: “Φέτος σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στις φαρμακευτικές θεραπείες για τη νόσο Αλτσχάιμερ και πολλές νέες δομές και υπηρεσίες για την άνοια ιδρύθηκαν και λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα. Ωστόσο, η έγκαιρη διάγνωση της άνοιας, ο έλεγχος των παραγόντων κινδύνου, και η πρόληψη με αλλαγή τρόπου ζωής που είναι ευθύνη του καθενός μας, παραμένουν τα αποτελεσματικότερα όπλα μας ενάντια στη νόσο. Επιπλέον, η πολιτεία πρέπει να δραστηριοποιηθεί προς τη βελτίωση της ζωής των πασχόντων και των φροντιστών υλοποιώντας πλήρως το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Άνοια και τη νόσο Aλτσχάιμερ”.

ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΒΟΗΘΕΙΑ

Το Festival Alzheimer 2023 διοργανώνεται για πρώτη φορά φέτος, με στόχο την ενημέρωση ασθενών και φροντιστών για τους τρόπους υποστήριξής τους και τις διαθέσιμες πηγές βοήθειας, αλλά και του ευρύτερου κοινού, σχετικά με την πρόληψη της άνοιας και τη μείωση του κινδύνου νόσησης. Βασικό μήνυμα του φεστιβάλ, αλλά και της Διεθνούς Εταιρείας Alzheimer για τον φετινό Παγκόσμιο Μήνα Αλτσχάιμερ, είναι ότι ποτέ δεν είναι νωρίς για να ενημερωθεί κανείς και ποτέ δεν είναι αργά για να ζητήσει βοήθεια.

Το Festival Alzheimer διοργανώνεται το Σάββατο 30 του μήνα, 11 το πρωί με 10 το βράδυ, στον Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) με ελεύθερη είσοδο. Το κοινό θα ενημερωθεί από εξειδικευμένους επιστήμονες και επαγγελματίες υγείας για την πληθώρα των δομών και υπηρεσιών στήριξης των ατόμων με άνοια και των οικογενειών τους σε όλη την Ελλάδα. Επίσης, θα παρουσιαστούν νέα επιστημονικά δεδομένα από πάνελ ειδικών, σχετικά με τη διάγνωση και τη θεραπεία της άνοιας.

ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Το Κέντρο Ημέρας για τη Μνήμη και την Άνοια της Iasis ΑΜΚΕ είναι το πρώτο εξειδικευμένο κέντρο που λειτουργεί στην Καλαμάτα και την Πελοπόννησο από το Σεπτέμβριο του 2021. Παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες για τη νόσο Alzheimer και τις άλλες μορφές άνοιας, αλλά και ο καθένας που αντιμετωπίζει επίμονες δυσκολίες σε καθημερινές δραστηριότητες με τη μνήμη του, ανεξαρτήτως ηλικίας, μπορεί να απευθυνθεί στο Κέντρο. Στεγάζεται στην οδό Νέδοντος 129 και Καποδιστρίου στην Καλαμάτα και όλες οι υπηρεσίες του παρέχονται δωρεάν.

Τηλ. 27210 92272 και 27210 94590, email: iasisamkekalamata@gmail.com