Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2020 08:42

Μηχανισμός στήριξης ελαιοπαραγωγών με βάση το ισπανικό μοντέλο

Γράφτηκε από την

 

 

Η στήριξη των ελαιοπαραγωγών με έναν μηχανισμό κατώτατης εγγυημένης τιμής, σαν αυτόν που επιχειρούν να θέσουν σε εφαρμογή οι Ισπανοί, συζητήθηκε στη χθεσινή σύσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη με  εκπροσώπους της Διεπαγγελματικής Ελαιόλαδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του agronews.gr ο κ. Βορίδης "ζητεί τη γνώμη των εκπροσώπων απ’ όλο το φάσμα της αλυσίδας αξίας του ελαιόλαδου, χωρίς να συναντά θερμή υποδοχή από την πλευρά των μεταποιητών. Αντίθετα, μετ’ επιτάσεως τίθεται το ζήτημα από τους ελαιοκαλλιεργητές".

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ: "Το θέμα της ανακούφισης των ελαιοπαραγωγών έχει ξεκινήσει από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, σε σύσκεψη με την πολιτική ηγεσία στο Μέγαρο Μαξίμου. Είναι βέβαιο ότι τις επόμενες μέρες θα υπάρξουν νέα στοιχεία, με βάση και την πρόοδο επί του θέματος στην Ισπανία. Σε κάθε περίπτωση, όποιο κι αν είναι τελικά το καθεστώς που θα επιλεχθεί, θα υπάρξει κάποια ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών για την απώλεια εισοδήματος που καταγράφεται φέτος".

 

ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΟΙ ΙΣΠΑΝΟΙ

Σύμφωνα με άλλο ρεπορτάζ του agronews.gr:

"Ξανά στους δρόμους είναι το σηνθημα με το οποίο διαδηλώνουν  τα κεντρικά συνεταιριστικά όργανα Asaja, COAG και UPA στην Ισπανία, καθώς βλέπουν «τρύπες» στο νέο καθεστώς για τις «εγγυημένες τιμές» παραγωγού, ενώ πλέον, περνούν και στην αντεπίθεση για την ΚΑΠ, ζητώντας το τέλος των ιστορικών δικαιωμάτων.

Πάντως, ιστορικό «δεδικασμένο» έχει δημιουργήσει στην ευρωπαϊκή επικράτεια το ζήτημα των ελάχιστων εγγυημένων τιμών, έτσι όπως το διαχειρίστηκε ο Ισπανός υπουργός Γεωργίας, Λούι Πλάνας, με όλο και περισσότερα κράτη μέλη να βλέπουν ελκυστική μια τέτοια ρύθμιση.

Οι συνεταιριστικές οργανώσεις της Ισπανίας σημειώνουν πως ναι μεν αποτελεί μία ιστορική απόφαση στα όρια της «ουτοπίας» το βασιλικό διάταγμα που ορίζει ότι κανένας παραγωγός δεν θα πληρώνεται τιμή κάτω του κόστους από τη μεταποίηση, έχει πολλές παγίδες. «Ποιος θα μετράει αυτό το κόστος; Ποιος θα αποφασίζει ποιοι παράγοντες κόστους θα υπολογίζονται;» είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν πριν οι νέες συμβάσεις γίνουν νόμος και τελικά αποκτήσουν ισχύ.

«Πρέπει να αλλάξουμε την κατάσταση», λέει ο γενικός γραμματέας της UAGA José María Alcubierre, ο οποίος εκφράζει σε στοιχεία τις δυσκολίες που έχουν οι νεότεροι στην πρόσβαση στην κοινοτική βοήθεια. «Μόνο το 0,4% των δικαιούχων ενισχύσεων είναι ηλικίας κάτω των 25 ετών» λέει, ενώ επιμένει στην ανάγκη οριστικής παύσης των ιστορικών δικαιωμάτων.

Αυτόν τον ισχυρισμό μοιράζεται ο ηγέτης της UPA στην Αραγονία, José Manuel Roche, ο οποίος επιμένει ότι «η πραγματική λύση στην κρίση στον τομέα είναι η μεταρρύθμιση της ΚΑΠ», γι' αυτό απαιτεί την εξάλειψη ιστορικών δικαιωμάτων πάνω απ' όλα, να οριστεί ο «πραγματικός αγρότης» θέτοντας την οικογενειακή εκμετάλλευση στο επίκεντρο.

Από την άλλη ο Jorge Valero, πρόεδρος της Araga, εμφανίζεται επιφυλακτικός σχετικά με την κατάργηση των ιστορικών δικαιωμάτων λέγοντας πως «το φάρμακο μπορεί να είναι χειρότερο από τη νόσο», αν και επιμένει ότι είναι απαραίτητη μια νέα «δικαιότερη, αλλά και πιο απλή» ΚΑΠ.