Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2020 08:27

Αυγουστιάτικος Γολγοθάς για τους δασικούς χάρτες

Γράφτηκε από την
Αυγουστιάτικος Γολγοθάς για τους δασικούς χάρτες

 

 

Χιλιάδες αγρότες και μικροκαλλιεργητές θα ταλαιπωρηθούν τον Αύγουστο στο Διοικητήριο και στη Διεύθυνση Δασών, προκειμένου να αποχαρακτηρίσουν από δασική την αγροτική τους γη.

Συγκεκριμένα, εν μέσω και της πανδημίας του κορονοϊού οι αγρότες θα πρέπει πρώτα να συνωστιστούν στο Διοικητήριο, για να πάρουν εκτυπώσεις των επιδοτούμενων κτημάτων τους που βρίσκονται στο Ελαιοκομικό και στο Αμπελουργικό Μητρώο, και στη συνέχεια να συνωστιστούν στη Διεύθυνση Δασών για να προσκομίσουν τις εκτυπώσεις.

Ο συνωστισμός και η ταλαιπωρία μπορούν να αποφευχθούν, εάν το υπουργείο Περιβάλλοντος παραλάβει τους ψηφιακούς χάρτες του ΟΠΕΚΕΠΕ και τους "κουμπώσει" πάνω στους δασικούς χάρτες, αποχαρακτηρίζοντας αυτομάτως από δασικές εκτάσεις τις αγροτικές καλλιέργειες που επιδοτούνται επί πολλές δεκαετίες από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αυτή τη στιγμή, το υπουργείο Περιβάλλοντος επιχειρεί να δώσει λύση σε ένα σοβαρό πρόβλημα, αλλά με μια προβληματική διαδικασία. Συγκεκριμένα, όλοι οι κάτοχοι αγροτεμαχίων που θέλουν να αποχαρακτηρίσουν από δασική την αγροτική τους γη, πρέπει να προσκομίσουν διοικητικές πράξεις στις κατά τόπους Διευθύνσεις Δασών μέσα σε ένα μήνα, από τις 30 Ιουλίου έως τις 28 Αυγούστου, ώστε να αναμορφωθούν οι δασικοί χάρτες που θα χρησιμοποιεί από το 2021 ο ΟΠΕΚΕΠΕ για τις επιδοτήσεις. Σύμφωνα με το agronews.gr:

"Οι Διευθύνσεις Δασών όλης της χώρας έχουν πάρει εντολή και μέχρι την Τετάρτη 22 Ιουλίου 2020 θα εκδώσουν τις σχετικές προσκλήσεις, προκειμένου να καταθέσουν οι ενδιαφερόμενοι τις διοικητικές πράξεις. Το χαρτογραφικό υπόβαθρο που θα δημιουργηθεί θα ξεκινήσει να ισχύει για τις δηλώσεις καλλιέργειας (ΟΣΔΕ) του 2021, ώστε να μην παρατηρηθούν ξανά προβλήματα με αγροτικές εκτάσεις που καταχωρήθηκαν ως δασικές από τους προηγούμενους χάρτες.

Υπενθυµίζεται εδώ πως οι αγρότες αναμένουν ακόμα να τους καταβληθούν οι «κομμένες» ενισχύσεις των ετών 2018 και 2019, καθώς η ανάκληση των δασικών χαρτών έχει αναδρομική ισχύ, με κάποιες πρώτες πληρωμές ήδη να έχουν γίνει.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τις κατά τόπους προσκλήσεις, καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να προσκομίσουν στις Διευθύνσεις Δασών των Αποκεντρωµένων Διοικήσεων από 30 Ιουλίου έως 28 Αυγούστου τα εξής:

1. Αποφάσεις των Επιτροπών Απαλλοτριώσεων για το σύνολο των εκτάσεων που επελήφθησαν (παραχωρηθέντα κληροτεμάχια, εξαιρεθείσες υπέρ ιδιοκτητών εκτάσεις, ιδιοκτησίες που εξαιρέθηκαν στο σύνολό τους υπέρ ιδιοκτητών, καθώς και διαθέσιμες και κοινόχρηστες εκτάσεις), οι οποίες απέδωσαν αγροτική, γεωργική, κτηνοτροφική ή μικτή (γεωργοκτηνοτροφική) χρήση.

2. Παραχωρητήρια αγροτικών κλήρων εκδοθέντα κατ’ εφαρµογή της αγροτικής νοµοθεσίας.

3. Αποφάσεις κύρωσης διανομών και αναδασμών για το σύνολο των εκτάσεων που αναφέρονται στα σχετικά κτηματολογικά διαγράμματα, οι οποίες φέρουν διακριτό αριθµό τεμαχίου και τους αποδόθηκε χρήση γεωργική, κτηνοτροφική ή µικτή (γεωργοκτηνοτροφική) χρήση.

4. Αποφάσεις του υπουργού Γεωργίας ή Νοµάρχη, εκδοθείσες κατ’ εφαρµογή του άρθρου 2 του από 3.9.1924 νομοθετικού διατάγματος που κυρώθηκε µε το άρθρο Μόνο του νόµου 3250/1924 (Α’ 324), µε τις οποίες χορηγήθηκαν άδειες για κατάτµηση - αγοραπωλησία αγροτικών εκτάσεων µε αγροτική, γεωργική ή κτηνοτροφική ή µικτή

5. Αποφάσεις του υπουργού Γεωργίας περί παραχώρησης γαιών βάσει διατάξεων του Αγροτικού Κώδικα.

6. Αδειες του υπουργού Γεωργίας για σύναψη συμφωνιών εκούσιας μεταβίβασης καλλιεργήσιμων εκτάσεων προς ακτήµονες καλλιεργητές ή κύρωσης των ήδη συναφθεισών σύμφωνα µε τον Αγροτικό Κώδικα.

7. Αποφάσεις Επιτροπών Απαλλοτριώσεων περί παραχώρησης αγροτικών δημοσίων κτημάτων (Ιµλιακίων), µπασταινουχικών κτηµάτων, εξαγορασθεισών εμφυτεύσεων και εµφυτευτικών γαιών Κρήτης.

8. Αποφάσεις διάθεσης εξαγορασθέντων από το Δημόσιο κτημάτων δυνάμει ειδικών νόµων.

9. Ειδικά Αγροτικά Μητρώα (Αμπελουργικό και Ελαιουργικό), στα οποία περιλαμβάνονται εκτάσεις οι οποίες καταλαμβάνονται από πράξεις της Διοίκησης, µε παραπομπή σε αυτές.

Σημειώνεται εδώ ότι η ΠΟΓΕΔΥ έχει χαρακτηρίσει αντισυνταγματική την αναμόρφωση των δασικών χαρτών, θεωρώντας παράλληλα πως “πέφτει μεγάλο βάρος με ασφυκτικές προθεσμίες στους υπαλλήλους των Δασικών Διευθύνσεων για την εκ νέου ανάρτησή τους”.

Θ.Λ.


NEWSLETTER