Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2020 09:23

Ο καταρροϊκός πυρετός χτύπησε τα πρόβατα της Μεσσηνίας - Σε καραντίνα κτηνοτροφικές μονάδες (βίντεο)

Γράφτηκε από τον

Κρούσματα καταρροϊκού πυρετού εντοπίστηκαν σε τρεις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις της Μεσσηνίας και για αυτό τέθηκε σε καραντίνα ζώνη 20 χιλιομέτρων στους Δήμους Καλαμάτας, Μεσσήνης και Οιχαλίας.

Μέχρι τώρα, σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές, έχουν πεθάνει 50 περίπου πρόβατα, ενώ ύποπτα συμπτώματα υπάρχουν και σε εκμεταλλεύσεις του Δήμου Πύλου - Νέστορος, που θα τεθεί και αυτός σε καραντίνα αν ο έλεγχος διαγνώσει την ασθένεια.

Ρεπορτάζ: Θανάσης Λαγός

Σύμφωνα με την προϊσταμένη του Τμήματος Κτηνιατρικής Μαρία Κωταντούλα, η ασθένεια που δεν είναι μεταδοτική στον άνθρωπο, εξαπλώθηκε εξαιτίας κυρίως των υψηλών θερμοκρασιών που διατηρούν ζωντανό μεγάλο πληθυσμό εντόμων (σκνίπα), μέσω των οποίων μεταδίδεται η νόσος. Ο αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου είπε ότι θα ζητήσει από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο να εξεταστεί το ενδεχόμενο αποζημίωσης των κτηνοτρόφων που έχουν πληγεί.

Νωρίτερα η κ. Κωταντούλα μιλώντας για τη νόσο, την εξάπλωση και τις επιπτώσεις της, είπε ότι τα πρώτα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού εμφανίστηκαν στη Βόρεια Ελλάδα τον Αύγουστο και στη Λακωνία το Σεπτέμβριο. Αν και ελήφθησαν τα αναγκαία μέτρα περιορισμού, οι μετακινήσεις των ζώων κάτω από το ραντάρ του νόμου προφανώς συνεχίστηκαν, με συνέπεια να εξαπλωθεί η νόσος και στη Μεσσηνία. Φέτος και σε σχέση με το 2014 η ασθένεια είναι πιο ήπια, ενώ η θνησιμότητα μέχρι τώρα στη Μεσσηνία κυμαίνεται μεταξύ 2% και 30%. Η κ. Κωταντούλα επισήμανε ότι η ασθένεια πλήττει κυρίως τα πρόβατα, ενώ οι κατσίκες είναι πιο ανθεκτικές. Δεξαμενή του ιού είναι όμως κυρίως τα βοοειδή.

Για τον περιορισμό της ασθένειας η Περιφέρεια ξεκίνησε ψεκασμούς στα ποιμνιοστάσια για να εξοντώσει τα έντομα που μεταδίδουν τον ιό. Οι κτηνοτρόφοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν για την προστασία των κοπαδιών τους εντομοαπωθητικά (επιδοτούνται άπαξ) και αντιβιοτικά για την πρόληψη των επιπλοκών. Αυτή την περίοδο ο εμβολιασμός αντενδείκνυται αφού μεταξύ άλλων τα θηλυκά που κυοφορούν, γεννούν σε ένα μήνα και ενδέχεται να αποβάλουν. Ο εμβολιασμός μπορεί να ξεκινήσει το Φεβρουάριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Μεσσηνία υπάρχουν 1.000 περίπου κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις με 106.000 αιγοπρόβατα και 5.500 βοοειδή.

 

ΤΑ ΝΕΚΡΑ ΖΩΑ

Οι κτηνοτρόφοι για την απομάκρυνση των νεκρών ζώων πρέπει να τηλεφωνούν στη συμβεβλημένη εταιρεία στο τηλέφωνο 210 8960100. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την εταιρεία αυτή θα πάρουν και τη βεβαίωση, μέσω της οποίας θα λάβουν ενδεχόμενη αποζημίωση. Επιπλέον όσοι διαθέσουν τον εγκέφαλο του νεκρού ζώου για ιατρική έρευνα θα λάβουν αποζημίωση 30 ευρώ για κάθε ζώο.

 

Η ΖΩΝΗ ΕΛΕΓΧΟΥ

Η απόφαση της Περιφέρειας για τη ζώνη της καραντίνας αναφέρει: «Ορίζουμε ζώνη ελέγχου με ακτίνα 20 χλμ. για τον καταρροϊκό πυρετό την περιοχή που ορίζεται από τα διοικητικά όρια των Δήμων Καλαμάτας, Μεσσήνης και Οιχαλίας, των ΤΚ Δωρίου, Κόκλας, Αετού, Σελλά και Τριπύλας του Δήμου Τριφυλίας, των ΤΚ Βλαχόπουλου, Νερόμυλου του Δ. Πύλου-Νέστορος και των ΤΚ Παραδεισίων, Τουρκολέκα, Χιράδων, Ακοβου, Δυρραχίου, Ελληνίτσας, Ποταμιάς, Καμάρας, Νεοχωρίου Φαλαισίας της Π.Ε. Αρκαδίας. Η ως άνω ζώνη αφορά έκταση ακτίνας 20 χιλιόμετρων από επιβεβαιωμένη εστία καταρροϊκού πυρετού που εντοπίστηκε στην Π.Ε. Μεσσηνίας. Για τη ζώνη ελέγχου επιβάλλουμε τα εξής μέτρα:

  1. Τη διενέργεια απογραφής όλων των κατηγοριών ζώων των ευαίσθητων στο νόσημα ειδών.
  2. Την καταγραφή των βιοτόπων που θα μπορούσαν να ευνοήσουν τη διαμονή ή την επιβίωση του εντόμου φορέα της νόσου και ιδιαίτερα εκείνων που ευνοούν την αναπαραγωγή του
  3. Την παραμονή όλων των ζώων των ευαίσθητων στο νόσημα ειδών που υπάρχουν στην εκμετάλλευση στους χώρους ενσταβλισμού τους ή σε άλλους χώρους, όπου είναι δυνατή η απομόνωσή τους
  4. Την απαγόρευση εισόδου και εξόδου από την εκμετάλλευση όλων των ζώων των ευαίσθητων στο νόσημα ειδών
  5. Την απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης ζώων εκτός των χώρων ενσταβλισμού τους κατά τις ώρες δραστηριότητας των εντόμων φορέων του νοσήματος
  6. Τη διενέργεια τακτικών εντομοκτονιών, με τη χρήση των κατάλληλων και εγκεκριμένων εντομοκτόνων, τόσο στα ζώα όσο και στους στάβλους, τον περιβάλλοντα χώρο και ιδιαίτερα στους βιότοπους του εντόμου φορέα.
  7. Τη διεξαγωγή επιδημιολογικής έρευνας, προκειμένου να διαπιστωθεί η προέλευση της νόσου και να διαπιστωθούν εκτροφές οι οποίες πιθανόν να συνδέονται επιδημιολογικά με τη θετική εκτροφή.
  8. Στη ζώνη ελέγχου απαγορεύεται οποιαδήποτε μετακίνηση για 21 ημέρες, με εξαίρεση τη μετακίνηση ζώων για άμεση σφαγή εντός της ζώνης ελέγχου (ή, σε περίπτωση μη ύπαρξης σφαγειοτεχνικής εγκατάστασης στην ακτίνα των 20 χλμ., στην πλησιέστερη σφαγειοτεχνική εγκατάσταση εντός της ζώνης προστασίας) και εφόσον πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις του κανονισμού (ΕΚ) 1266/2007 της επιτροπής.
  9. Την εφαρμογή της παρούσας απόφασης αναθέτουμε στις οικείες Κτηνιατρικές Αρχές, επικουρούμενες στο έργο τους από τις Αστυνομικές, Λιμενικές, Δημοτικές, Κοινοτικές Αρχές όπως και τα όργανα της Αγροφυλακής.
  10. Οι παραβάτες της παρούσας απόφασης ή οι αρνούμενοι να συμμορφωθούν προς αυτήν διώκονται σύμφωνα με το άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα.
  11. Η παρούσα απόφαση ισχύει μέχρι την ανάκλησή της».