Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου 2021 08:45

Συζητούν έξτρα επιδότηση για ελαιοκαλλιέργεια

Συζητούν έξτρα επιδότηση για ελαιοκαλλιέργεια

 

Την προσθήκη της ελαιοκαλλιέργειας ως μίας ξεχωριστής τέταρτης αγρονομικής περιφέρειας για τις ανάγκες της βασικής ενίσχυσης και της αναδιανεμητικής, με τον διαχωρισμό της από τις υπόλοιπες δενδρώδεις καλλιέργειες, συζητά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τους παραγωγικούς φορείς της χώρας.

Πρόκειται για ένα αίτημα που προέρχεται κυρίως από την Κρήτη και τον ΣΕΔΗΚ σε συνέχεια της κατάργησης των ιστορικών δικαιωμάτων, το οποίο αποτυπώθηκε εγγράφως στο κείμενο διαβούλευσης της ΚΑΠ (1-4 Δεκεμβρίου) ως ερώτημα προς τους συμμετέχοντες.

Τα παραπάνω αναφέρει ρεπορτάζ του agronews.gr, σύμφωνα με το οποίο: "Λαμβάνοντας υπόψη ότι το 38,6% των εκμεταλλεύσεων της χώρας μας απασχολείται στην ελαιοκαλλιέργεια, οι πιέσεις είναι μεγάλες και δεν είναι απίθανο να υπάρξουν εξελίξεις ως προς το ζήτημα αυτό, όμως μετά την υποβολή του προσχεδίου του στρατηγικού σχεδίου στις Βρυξέλλες. Στις δενδρώδεις καλλιέργειες σχεδιάζεται να μοιραστεί ένα ποσό γύρω στα 250 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη βάση δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ δηλώθηκαν το 2020 σε όλη τη χώρα συνολικά 7.334.560 στρέμματα στην κατηγορία «Ελαιώνες». Αυτή είναι η επιλέξιμη έκταση και, προφανώς, δεν σημαίνει ότι όλες αυτές οι εκτάσεις είναι «δεμένες» με δικαιώματα βασικής ενίσχυσης. Αρκεί εδώ να σημειωθεί ότι πληρώθηκαν εντός του 2020 συνολικά 8.649.428 στρέμματα με δικαιώματα για ολόκληρη την αγρονομική περιφέρεια «Δενδρώδεις και αμπελώνες».

Όπως γίνεται φανερό, ήδη το μερίδιο του λέοντος (μπορεί και πάνω από 80%) από το ποσό της βασικής ενίσχυσης στις δενδρώδεις πηγαίνει στους ελαιώνες. Ως εκ τούτου ακόμα και με τη δημιουργία ξεχωριστών «ελαιοκομικών δικαιωμάτων» τότε το ποσό που θα λάμβαναν οι ελαιοκαλλιεργητές δεν θα ξεχώριζε τόσο πολύ από το να παρέμεναν τρεις οι αγρονομικές περιφέρειες (βοσκοτόπια, αροτραίες, δενδρώδεις).

Από την άλλη, θα μπορούσαν να απορροφηθούν κονδύλια από τις αροτραίες καλλιέργειες ή από τα βοσκοτόπια, όπου όμως ήδη προβλέπεται να λάβουν πολύ μικρή αξία δικαιωμάτων για την ερχόμενη περίοδο.

 

ΑΝΑΔΙΑΝΕΜΗΤΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ

Ωστόσο, εδώ έρχεται ο παράγοντας της αναδιανεμητικής ενίσχυσης για να δώσει βάση στον προβληματισμό που έχει αναπτυχθεί. Με δεδομένο ότι στους δενδρώνες θα την μοιράζονται αυτήν την πληρωμή εκμεταλλεύσεις 10-40 στρεμμάτων, τότε θα είχε λογική ένα ξεχωριστό καθεστώς για τους ελαιώνες που θα επιδοτούσε ακόμα και μικρότερες εκμεταλλεύσεις με μεγαλύτερο ποσό. Άλλωστε μετά τη μείωση της βασικής ενίσχυσης και κατ’ επέκταση την αξία δικαιωμάτων στις δενδροκαλλιέργειες κοντά στα 28 ευρώ το στρέμμα, οι ελαιοκομικές εκμεταλλεύσεις κάτω των 9 στρεμμάτων φαίνεται να βγαίνουν εκτός βασικής ενίσχυσης (κάτω των 250 ευρώ τσεκ δεν πληρώνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ).

 

ΕΞΙΣΩΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΕΣ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ

Ο κλάδος της ελιάς και του ελαιολάδου είναι άλλωστε ένας κλάδος που οι αρμόδιες αρχές καλούνται να λάβουν ειδική μέριμνα στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ. Προς την κατεύθυνση αυτή η σκέψη είναι ο εγχώριος ελαιώνας να επιδοτηθεί μέσα από το πρόγραμμα εξισωτικών αποζημιώσεων, το οποίο θα ρίξει το βάρος του στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, όπου κατά κύριο λόγο βρίσκεται κυρίως η ελαιοκαλλιέργεια. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα καταργηθούν οι εξισωτικές αποζημιώσεις που εστιάζουν στην ειδική ενίσχυση των κτηνοτρόφων και ειδικά αυτών των ορεινών όγκων. Ένας άλλος τρόπος στήριξης της ελιάς είναι η συνδεδεμένη, κάτι που αν και επιτρέπεται από τον ευρωπαϊκό κανονισμό, δεν έχει περάσει στο ελληνικό στρατηγικό σχέδιο, κυρίως γιατί το κεφάλαιο που θα απαιτούνταν είναι αρκετά μεγάλο. Ωστόσο δεν αποκλείεται μία συνδεδεμένη για συγκεκριμένους ελαιώνες (π.χ. ξηρικοί)".