Τετάρτη, 07 Αυγούστου 2013 07:30

Αζήτητα κηπευτικά σαπίζουν στα χωράφια

Γράφτηκε από τον
Αζήτητα κηπευτικά σαπίζουν στα χωράφια

Αδιάθετα και πεταμένα στα χωράφια βρίσκονται τα κηπευτικά που παράγονται στην περιοχή της Τριφυλίας, καθώς όχι μόνο οι τιμές τους είναι εξευτελιστικές, αλλά ούτε καν μπορούν να πουληθούν. Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε απελπισία τον αγροτικό κόσμο της περιοχής, με πολλούς να κάνουν λόγο για το τελειωτικό χτύπημα στον αγροτικό τομέα.

Η φετινή καλλιεργητική περίοδος χαρακτηρίζεται ως η χειρότερη των τελευταίων χρόνων, καθώς οι παραγωγοί δεν μπορούν σε πολλές περιπτώσεις να διαθέσουν τα προϊόντα τους. Και όταν τα καταφέρνουν οι τιμές ξεκινούν από 5-20 λεπτά, όταν κατά μέσο όρο το κόστος καλλιέργειας κυμαίνεται στα 30 λεπτά το κιλό - ποσό στο οποίο θα πρέπει να προστεθούν σχεδόν άλλα 20 λεπτά το κιλό σαν έξοδα μεταφοράς και συσκευασίας, όταν αυτή γίνεται σε χαρτόκουτα.

Οι αγρότες επισημαίνουν ότι σε καμία περίπτωση δεν είδαν να υπάρχει κατανάλωση από 17 εκ. τουρίστες που είχε διατυμπανιστεί ότι θα έρχονταν φέτος στη χώρα μας. Αντιθέτως βλέπουν τον Ελληνα καταναλωτή να μην μπορεί πλέον να αγοράσει ούτε τα απαραίτητα. Καθώς η κατάσταση δεν πάει άλλο, όπως λένε, υπάρχουν και φωνές των αγροτών που επισημαίνουν την ανάγκη οργάνωσής τους είτε σε συνεταιρισμούς είτε σε ομάδες παραγωγών.

Ενα άλλο χαρακτηριστικό είναι πως ενώ τα προϊόντα τους μένουν αδιάθετα ή φεύγουν σε χαμηλές τιμές, βλέπουν να φτάνουν πανάκριβα στον καταναλωτή και επισημαίνουν πως αυτό παραμένει μεγάλη μάστιγα, αφού παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες δεν έχει γίνει τίποτα.

Χαρακτηριστικό της εικόνας που υπάρχει είναι ότι ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, αγγούρια, φασολάκια, όταν δεν πετιούνται, οι τιμές τους ξεκινούν από τα 5 λεπτά... ενώ ήδη πολλές καλλιέργειες έχουν εγκαταλειφθεί στο μέσον τους αφού είναι ασύμφορη η συνέχισή τους.

Για την εικόνα που υπάρχει στην περιοχή, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών Γιώργος Αλεξανδρόπουλος τόνισε: "Η κατάσταση είναι απελπιστική, είναι η χειρότερη χρονιά από όσο θυμόμαστε. Είναι μια χρονιά που δεν περνάει κανένα προϊόν. Εδώ και ενάμιση μήνα δεν πουλιέται τίποτα. Είναι το τελειωτικό χτύπημα για την περιοχή, γιατί όταν δεν μπορεί από μια καλλιέργεια να σου μείνει κάτι για να κάνεις την επόμενη, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Οι μελιτζάνες είναι στα αζήτητα και τις πετάνε, οι ντομάτες το ίδιο, άντε να φτάνουν τα 10-15 λεπτά, αγγούρια τσάμπα, πιπεριές στα αζήτητα... Η περιοχή πλέον έχει φτάσει στα όριά της. Το ζήτημα όμως είναι παρότι έχουμε αυτές τις εξευτελιστικές τιμές ο καταναλωτής εξακολουθεί και τα τρώει ακριβά. Αυτή την περιβόητη ψαλίδα δεν έχουν καταφέρει να την κλείσουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι αγγούρι ο καταναλωτής δεν μπορεί να το βρει φτηνότερο από 40 λεπτά το τεμάχιο! Το κόστος καλλιέργειας με μια μέση παραγωγή είναι περίπου στα 20-30 λεπτά το κιλό, οπότε καταλαβαίνει ο καθένας πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα.

Στην περιοχή του Αγρίλη ο Παναγιώτης Γώγος μας είπε: "Φέτος είναι μια από τις χειρότερες χρονιές για τα κηπευτικά της τελευταίας δεκαετίας. Οι τιμές είναι εξευτελιστικές, τα αγγούρια έχουν 7 λεπτά το ζευγάρι, οι μελιτζάνες είναι στα αδιάθετα, οι πιπεριές στα 10 λεπτά, οι ντομάτες στα 20 λεπτά... Τιμές που δεν συμφέρει να καλλιεργείς, τη στιγμή που το κόστος καλλιέργειας έχει ανέβει κατακόρυφα και για την ντομάτα θέλουμε 30 λεπτά το κιλό για να καλύψουμε τα έξοδα. Φέτος υπήρχε όλο αυτό το παραμύθι με τον τουρισμό, μπήκαν και παραπάνω καλλιέργειες και δεν υπάρχει δυνατότητα διάθεσης".

Ο Κώστας Σαράντος ανέφερε: "Τα πράγματα είναι χάλια, το κοστολόγιο σε όλα τα κηπευτικά είναι στα 30-40 λεπτά το κιλό και οι τιμές σήμερα κυμαίνονται από 7 μέχρι 20 το πολύ λεπτά. Με αυτές τις τιμές η αγροτιά δεν μπορεί πλέον να συνεχίσει, και μην προτρέπουν τον κόσμο να μπει στον πρωτογενή τομέα. Στο κόστος, πρέπει να προστεθεί έξτρα το κόστος μεταφοράς και συσκευασίας. Ούτε νομίζω ότι έχουν μπει πολλά κηπευτικά, απλώς μάλλον ο κόσμος δεν μπορεί να αγοράσει. Οπως βαδίζουμε οι αγρότες καταστρέφονται και αποτέλεσμα αυτού θα είναι να λιμοκτονήσει και ο λαός, να μην έχει πλέον να φάει, αφού δεν πρόκειται να ξανακαλλιεργήσουμε".

Ο Δημήτρης Τάμπασης τόνισε: "Δυστυχώς η νοτιοδυτική Μεσσηνία, η Καλιφόρνια της Ευρώπης, αυτή την περίοδο περνά μια από τις πιο δύσκολες περιόδους καλλιεργητικά. Τα προϊόντα είναι αδιάθετα και οι τιμές που υπάρχουν είναι από 7 ως 25 λεπτά το ανώτερο. Ομως δυστυχώς οι καταναλωτές τα τρώνε 6 φορές πάνω. Οι αγρότες μετά από πολλά χρόνια πρέπει να καθίσουμε γύρο από ένα τραπέζι, να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις ομάδων παραγωγών ή συνεταιρισμών, οτιδήποτε μπορεί να δώσει μια συγκέντρωση προϊόντων. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, τα εφόδια έχουν φτάσει στο κατακόρυφο. Ο μοχλός εκκίνησης των αγροτών που ήταν η ΑΤΕ δυστυχώς δωρίστηκε από την σημερινή κυβέρνηση και κανένας δεν έχει πλέον τη δυνατότητα να ακουμπήσει σε έναν φορέα που μέχρι πρότινος μπορούσε να πάρει ένα δάνειο για να καλλιεργήσει. Φτάνουμε σε ένα επίπεδο τριτοκοσμικών χωρών πλέον, με τα εφόδια να είναι στο κατακόρυφο και οι απολαβές των αγροτών μηδαμινές. Πιστεύω το 2013 να υπάρξει μια συγκέντρωση ανθρώπων, να μπορεί να μιλά ο παραγωγός για το προϊόν, και όχι το σούπερ μάρκετ και οι μεσάζοντες".

Από τους παραγωγούς στην περιοχή της Αγίας Κυριακής ο Νίκος  Μαρκούλιας μας είπε: «Τα πράγματα είναι χάλια, η ντομάτα που έχω μένει αδιάθετη κι αυτή που διώχνω τη δίνω με 10-15 λεπτά, ούτε το κόστος δεν μπορούμε να βγάλουμε. Τέτοιο χάλι δεν είχαμε ποτέ, και αυτό είναι σε όλα τα κηπευτικά: ντομάτες, αγγούρια πιπέρια, μελιτζάνες, κολοκύθια. Είμαστε όλοι για φυλακή πλέον».

Ο Γιώργος Στριμπάκος επισήμανε: "Ντομάτες έχω, κι αυτό που υπάρχει είναι δυστυχία. Τις περισσότερες τις πετάμε, και αυτές που φτιάχνουμε τις δίνουμε τζάμπα. Δεν μπορούμε να βγάλουμε ούτε τα έξοδα, δεν πουλιούνται καθόλου, ούτε τα μεροκάματα για το μάζεμα δεν μπορούμε να βγάλουμε. Παραμονές Δεκαπενταύγουστου δεν θυμάμαι ποτέ να έμεναν τα πράγματα απούλητα. Εδώ είναι μια εβδομάδα τώρα που περιμέναμε ότι κάτι θα γίνει, αλλά τα πράγματα έγιναν χειρότερα. Το χαρτοκιβώτιο κοστίζει όσο το μισό προϊόν που έχει μέσα!".

Ο Διονύσιος Σάμπαλης τόνισε "η κατάσταση είναι δραματική, δεν έχουμε να πάρουμε ούτε ένα καρβέλι ψωμί, τελειώσαμε. Δεν πουλάμε ούτε κιλό, μας λένε για 5-10 λεπτά το κιλό τη στιγμή που η ντομάτα πωλείται 1,40 και η μελιτζάνα φτάνει και τα 2 ευρώ. Πού είναι το κράτος να δει τη διαφορά; Εγώ λέω ας μας τα πάρουν 5 λεπτά, αλλά και ο καταναλωτής να τα φάει φτηνά - αυτή η αισχροκέρδεια πότε θα χτυπηθεί; Από το 1980 ακούμε "έξω οι μεσάζοντες" αλλά αυτοί έγιναν μεγαλύτεροι. Χρόνο με το χρόνο πάμε όλο και χειρότερα. Εγώ πώς θα πληρώσω τώρα 4.000 Εφορία; Μέχρι αυτό το μήνα αντέχω, από εδώ και πέρα τα αφήνω όλα απλήρωτα. Θα πάρω ένα καρβέλι ψωμί αντί να πάω να πληρώσω τα χαράτσια".

Από την περιοχή της Ελαίας ο Αρης Σκλάβος σημείωσε: "Η ανεργία έχει οδηγήσει πολλούς στον αγροτικό τομέα και όλη η Ελλάδα έχει καταντήσει να πουλάει τώρα κηπευτικά, περιμένοντας και τα 17 εκατομμύρια τουρίστες. Ολα τα προϊόντα είναι αδιάθετα - όταν το κόστος συσκευασίας και μεταφοράς φτάνουν τα 20 λεπτά τότε τι να πουλήσεις; Τα περισσότερα προϊόντα καταλήγουν να πετιούνται κι όσα δίνονται διαλέγονται κατά τη συγκομιδή, ξανά μετά από τους εμπόρους, και φτάνει να φεύγει μόνο μια μικρή ποσότητα. Ο αγροτικός κόσμος είναι υπό κατάρρευση, βρίσκεται σε αδιέξοδο".

Κ.Μπ.


NEWSLETTER