Παρασκευή, 31 Μαϊος 2024 16:55

Εκπαιδευτικό σεμινάριο για τις επιμολύνσεις στο ελαιόλαδο

Εκπαιδευτικό σεμινάριο για τις επιμολύνσεις στο ελαιόλαδο

 

Εκπαιδευτικό σεμινάριο για τις επιμολύνσεις στο ελαιόλαδο διοργανώνει ο αγροτικός συνεταιρισμός Νηλέας, σε συνεργασία ΔΑΟΚ Τριφυλίας και το Σχολείο Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας.

Στο σεμινάριο που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στις 7.30 μ.μ. στη αίθουσα «Rex” στη Χώρα εισηγητές θα είναι ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος και ο πρόεδρος του Σχολείου Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας Νίκος Κουτσούκος.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές «Ένα ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα το οποίο θα μας απασχολεί όλο και περισσότερο εμάς τους ελαιοπαραγωγούς, αλλά και όλους όσους εμπλέκονται, είναι η επιμόλυνση του ελαιολάδου με ανεπιθύμητες και επικίνδυνες για την υγεία των καταναλωτών ουσίες όπως τα φυτοφάρμακα, οι αρωματικοί υδρογονάνθρακες (ορυκτέλαια), οι πλαστικοποιητές, τα βαρέα μέταλλα κτλ. Η επιμόλυνση ξεκινάει από λανθασμένες καλλιεργητικές πρακτικές στον ελαιώνα και επεκτείνεται με επίσης λανθασμένες πρακτικές και αβλεψίες στο ελαιοτριβείο και στους χώρους αποθήκευσης. Η δε νομοθεσία είναι αυστηρή όσον αφορά τα όρια και όταν αυτά ξεπερνιούνται, σε πολλές περιπτώσεις, το ελαιόλαδο δεν θεωρείται πλέον βρώσιμο. Αυτό για τον παραγωγό σημαίνει απώλεια εισοδήματος αλλά για την αλυσίδα αξίας στη συνέχεια, μη τήρηση εμπορικών συμφωνιών, δυσφήμιση κτλ. Λόγω της δομής της ελληνικής ελαιοκομίας η αντιμετώπιση του προβλήματος δεν είναι εύκολη υπόθεση και απαιτείται η καλή συνεργασία και η γνώση όλων όσων εμπλέκονται. Από την πλευρά μας, ως οργάνωση ελαιοπαραγωγών, θεωρούμε μέγιστη ευθύνη την ενημέρωση των μελών μας αλλά και της ευρύτερης τοπικής κοινωνίας για τη διάσταση του προβλήματος, αλλά και για το πως μπορούμε να το διαχειριστούμε».