Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2024 20:27

Βολές Τζαμουράνη για διαχείριση κληροδοτημάτων

Βολές Τζαμουράνη για διαχείριση κληροδοτημάτων

 

Τη δημοτική αρχή Καλαμάτας επικρίνει δριμύτατα για τα κληροδοτήματα, τις επιχορηγήσεις συλλόγων και την αστική ανάπλαση της περιοχής του Ανατολικού Κέντρου, η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας με επικεφαλής τον Βασίλη Τζαμουράνη.

Σε ανακοίνωση που υπογράφει ο Β. Τζαμουράνης, επισημαίνεται πως “ δημοτική αρχή Καλαμάτας, σε ότι αφορά τα κληροδοτήματα λειτουργεί με προχειρότητα και αναποτελεσματικότητα, επιλέγοντας στο τέλος την εύκολη λύση του «ξεπουλήματος»! Η δημοτική αρχή έφερε νέα λίστα με χρηματοδοτήσεις σε συλλόγους χωρίς καμία αιτιολόγηση όσον αφορά τα κριτήρια επιλογής του ύψους των ποσών! Οπως προέκυψε και από την πρόσφατη παρουσίαση προτάσεων για το μάστερ πλαν της παρέμβασης στην περιοχή του Ανατολικού Κέντρου, δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ δεσμευμένο για την υλοποίηση του έργου στο συγκεκριμένο πρόγραμμα”.

 

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση της παράταξης “Καλαμάτα_Μετά” αναφέρεται:

“ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ  «ΧΑΝΔΡΙΝΟΥ: «ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ», ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ

Η διαχείριση και η αξιοποίηση των κληροδοτημάτων απαιτεί υπευθυνότητα, σοβαρότητα και πάνω από όλα σεβασμό στην επιθυμία των διαθετών!

Η δημοτική αρχή Καλαμάτας, σε ότι αφορά τα κληροδοτήματα λειτουργεί με προχειρότητα και αναποτελεσματικότητα, επιλέγοντας στο τέλος την εύκολη λύση του «ξεπουλήματος»!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το κληροδότημα «Αικατερίνης Χανδρινού», όπου ο Δήμος Καλαμάτας επέλεξε την εκποίηση του ακινήτου στην Νέα Κηφισιά, παραδεχόμενος ότι είναι ανίκανος να αξιοποιήσει ένα οικόπεδο «φιλέτο» με κτήριο σε μία από τις ακριβότερες περιοχές της Αττικής! Αντ’ αυτού, η δημοτική αρχή αποφάσισε να αγοράσει οικόπεδο στην Καλαμάτα, με τα χρήματα που θα εισπράξει από την πώλησή του, υποστηρίζοντας ότι θα είναι πολύ πιο εύκολη η διαχείρισή του, αφού θα είναι κοντά.

Φυσικά όλοι γνωρίζουμε τις επιδόσεις της δημοτικής αρχής και στα τοπικά κληροδοτήματα, όπως αυτό του Παναγιώταρου στη Μικρή Μαντίνεια, καθώς και σε άλλα ακίνητα με κορυφαία το «Αχίλλειον» και το «τουριστικό του Ταϋγέτου», που παραμένουν για πολλά χρόνια αναξιοποίητα!!!

Καταψηφίσαμε αυτή την επιλογή με δεδομένο ότι ο δήμος, όφειλε να έχει μεριμνήσει για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση αυτής της πολύ σημαντικής περιουσίας, μεγιστοποιώντας τα έσοδα από το κληροδότημα προς όφελος ορφανών και απόρων παιδιών που σπουδάζουν (όπως είναι

η βούληση της διαθέτιδος) και όχι να καταφεύγει στην εύκολη λύση της πώλησης.

 

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

Στην ίδια συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, συνεχίστηκε για ακόμη μία φορά, η αδιαφανής διαδικασία που αφορά τις επιχορηγήσεις συλλόγων. Η δημοτική αρχή έφερε νέα λίστα με χρηματοδοτήσεις σε συλλόγους χωρίς καμία αιτιολόγηση όσον αφορά τα κριτήρια επιλογής του ύψους των ποσών!

Επαναλάβαμε την πάγια θέση μας ότι πρέπει να υπάρχει στη διάθεσή μας μια καταγραφή όλων των συλλόγων και φορέων που επιχορηγεί ο δήμος και κατηγοριοποίηση τους, καθώς και καθορισμός κριτηρίων με τα οποία θα δίνεται η επιχορήγηση ώστε να είμαστε πιο δίκαιοι, αποτελεσματικοί και διαφανείς απέναντι σε όλους όσοι ζητούν την υποστήριξη του δήμου.

Έτσι μόνο σύλλογοι με μακρά ιστορία και προσφορά θα σταματήσουν πια να υποχρηματοδοτούνται έναντι εκδηλώσεων με… ασαφή οφέλη και σκοπιμότητα.

 

ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

Έχουν περάσει 30 μήνες από την έκδοση της απόφασης χρηματοδότησης για την σύνταξη και ωρίμανση των μελετών και όχι δεν είναι έτοιμες οι μελέτες αλλά βρισκόμαστε ακόμα στο στάδιο της διαβούλευσης, ενώ το πρόγραμμα λήγει τέλος του 2025!

Όπως επανειλημμένα έχουμε δηλώσει στο Δημοτικό Συμβούλιο και όπως προέκυψε και από την πρόσφατη παρουσίαση προτάσεων για το μάστερ πλαν της παρέμβασης στην περιοχή του Ανατολικού Κέντρου, δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ δεσμευμένο για την υλοποίηση του έργου στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Το μόνο ποσό που υπάρχει και που αναφέρεται στην απόφαση ένταξης την από 12/1/2022 (ΑΔΑ: Ρ69846ΜΤΛ6-ΤΑΒ), που κάποιοι συνεχώς επικαλούνται, είναι το ποσό των 385.800,53 ευρώ και αφορά την σύνταξη και ωρίμανση των μελετών και στην πληρωμή του τεχνικού συμβούλου.

Η αποκάλυψη της αλήθειας από την παράταξή μας ενόχλησε όλους όσοι προσπαθούσαν να παραπλανήσουν τους πολίτες ότι δήθεν υπάρχουν εκατομμύρια ευρώ για την ολιστική ανάπλαση της Ανατολικής πλευράς του κέντρου της Καλαμάτας

Γνωρίζουμε την μέχρι τώρα αδυναμία του συγκεκριμένου προγράμματος να χρηματοδοτήσει ακόμα και ενταγμένα έργα. Γνωρίζουμε, επίσης, ότι η δημοτική αρχή του κ. Βασιλόπουλου απεγνωσμένα ζητά πλέον να εξευρεθεί πρόγραμμα και πόροι, έστω για να ενταχθεί τμήμα του έργου, προκειμένου να μην χάσει εντελώς την φερεγγυότητα της.

Μακάρι η δημιουργική μας αντιπολίτευση και η συμμετοχή μας στην Επιτροπή Παρακολούθησης του προγράμματος να συμβάλλει, ώστε να εξασφαλισθούν πόροι για την υλοποίηση του έργου”.