Κυριακή, 04 Αυγούστου 2024 10:00

Νέος Ελαιουργικός Συνεταιρισμός ιδρύθηκε στην Τριφυλία

Νέος Ελαιουργικός Συνεταιρισμός ιδρύθηκε στην Τριφυλία

 

Με στόχο την καλύτερη οργάνωσή τους μέσα από την συνεργασία, ένας νέος συνεταιρισμός με βάση την ελαιοκαλλιέργεια δημιουργήθηκε πρόσφατα στην Τριφυλία και πιο συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή της Κυπαρισσίας.

Ελαιοκαλλιεργητές της περιοχής ένωσαν τις δυνάμεις τους σε μια κοινή προσπάθεια για μια καλύτερη προοπτική στο προϊόν τους, δημιουργώντας τον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Τριφυλίας.

Πρόεδρος σε αυτόν αναδείχθηκε ο Θανάσης Κολιτσίδας, ο οποίος μιλώντας στην «Ε» για αυτό τους το εγχείρημα σημειώνει πως τα συλλογικά σχήματα (συνεταιρισμοί - οργανώσεις παραγωγών) είναι το παρόν και το μέλλον της ελληνικής γεωργίας. Από εκεί και πέρα σε αυτή τους την προσπάθεια θέλουν μαζί τους και άλλους παραγωγούς της περιοχής ώστε να ενδυναμωθεί ο Συνεταιρισμός και όπως σημειώνει, το να γίνει μέλος κάποιος σε αυτόν είναι απλή διαδικασία.

Τι σας οδήγησε στην απόφαση για τη δημιουργία του Συνεταιρισμού με επίκεντρο το ελαιόλαδο;

Η απόφασή μας για να ξεκινήσουμε το Συνεταιρισμό προήλθε από την επιθυμία μας για συνεργασία και συσπείρωση γύρω από το ελαιόλαδο, καθώς και για το κενό που παρατηρείται στην περιοχή με τον κοντινότερο Συνεταιρισμό να βρίσκεται 30 χιλιόμετρα μακριά. Στην τελική μας απόφαση συντέλεσαν και όλα τα οφέλη που απορρέουν από ένα συνεταιριστικό σχήμα. Όπως είναι η καλύτερη τιμή του προϊόντος που πετυχαίνεται από την μαζική αποθήκευση του προϊόντος. Ακόμα ένα σημαντικό πλεονέκτημα που μας δίνει ο Συνεταιρισμός είναι η μειωμένη φορολογία καθώς επίσης και η πρόσβαση σε πολλά επιχειρηματικά προγράμματα.

Ποιοι οι στόχοι σας μέσα από αυτή τη συνεταιριστική οργάνωση; 

Οι στόχοι μας όπως σας είπα και παραπάνω είναι η καλύτερη τιμή πώλησης του προϊόντος. Στην επίτευξη αυτού του στόχου βοηθά και η ενοικίαση ενός σημαντικού δεξαμενικού χώρου αποθήκευσης μεγαλυτέρου των διακοσίων τόνων ώστε να υπάρχει κοινή εμπορία από τους παραγωγούς-μέλη με απώτερο σκοπό μελλοντικά την τυποποίηση του προϊόντος και την απόκτηση δικού μας ελαιοτριβείου -τυποποιητηρίου. Επίσης ένας βασικός στόχος είναι η ενημέρωση και η προώθηση του ελαιολάδου προς το ευρύ κοινό με στόχο την επαφή και την εξοικείωση με ένα προϊόν συνυφασμένο με την ελληνική ιστορία και τις ευεργετικές του ιδιότητες για την υγεία.

Πώς είναι το ξεκίνημα και πώς μπορεί κάποιος να γίνει μέλος στο Συνεταιρισμό σας;

Στο παρελθόν είχαμε προσπαθήσει πολλές φορές να δημιουργήσουμε μια ομάδα χωρίς αποτέλεσμα. Οπότε μπορώ να σας πω ότι είναι αρκετά δύσκολο. Από τον χειμώνα όμως με μια παρέα φίλων ελαιοπαραγωγών πήραμε την απόφαση να ξαναπροσπαθήσουμε γι’ αυτό το εγχείρημα, και ύστερα από πολλές συζητήσεις καταφέραμε την ίδρυση του Συνεταιρισμού. Επισημαίνω ότι μεγάλο ρόλο σε όλο αυτό έπαιξε η εταιρεία agrenaos και ιδιαίτερα ο γεωπόνος της εταιρείας Χρήστος Λυμπερόπουλος για τις γνώσεις που μας μετέδωσε πάνω σε αυτό.

Για να γίνει κάποιος μέλος στο Συνεταιρισμό είναι πολύ απλό. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει ο ενδιαφερόμενος είναι μια αίτηση εγγραφής. Για πληροφορίες μπορεί να επικοινωνήσει στα τηλέφωνα: Κολλιτσίδας Θανάσης 6983-452375 και Λυμπερόπουλος Χρήστος 6934-302108.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι χρειαζόμαστε και την είσοδο πολλών παραγωγών επαγγελματιών και μη, ώστε αυτό το εγχείρημα να δυναμώσει και να επιτύχει τους στόχους του αλλά και τους στόχους κάθε παραγωγού ξεχωριστά.

Οι συνεταιριστικές οργανώσεις πιστεύετε είναι μονόδρομος για τη συνέχεια ώστε το προϊόν να είναι ανταγωνιστικό;

Ευτυχώς ή δυστυχώς τα συλλογικά σχήματα (συνεταιρισμοί - οργανώσεις παραγωγών) είναι το παρόν και το μέλλον της ελληνικής γεωργίας. Στόχος των κυβερνώντων είναι ένα μεγάλο κομμάτι των επιδοτήσεων να περνά σε συνεταιριζόμενους. Εκτός αυτού βέβαια ο Συνεταιρισμός προσφέρει ένα δίχτυ ασφαλείας στους παραγωγούς του καθώς απορροφά σε μεγάλο βαθμό τις μεταβολές στις τιμές των προϊόντων. Κάτι που δύσκολα ένας παραγωγός μπορεί να πετύχει μόνος του.

 

Η ελαιοκαλλιέργεια για την περιοχή της Τριφυλίας είναι η βασικότερη θα λέγαμε καλλιέργεια, ποιες προκλήσεις υπάρχουν για το μέλλον με δεδομένη και την κλιματική αλλαγή που βιώνουμε;

Η ελιά είναι ένα φυτό το οποίο μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί στην κλιματική αλλαγή. Βέβαια μέχρι να επιτευχθεί αυτό θα υπάρξει πολλή μεγάλη πίεση στα δέντρα. Κυρίως λόγω της μικρής διακύμανσης που υπάρχει στην κατανομή του νερού μέσα στο έτος. Ήδη τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρούμε σημαντική μείωση στην συνολική βροχόπτωση στην περιοχή μας. Επίσης παρατηρούμε το σύνολο των βροχών να παρατηρείται τους χειμερινούς μήνες και έτσι να οδηγούμαστε σε περιόδους παρατεταμένης ξηρασίας.

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποτελούν οι:

Πρόεδρος: Κολιτσίδας Θανάσης

Αντιπρόεδρος: Παρασκευόπουλος Ιούλιος

Γραμματέας: Δρεκόλιας Κώστας

Ταμίας: Λόλας Παναγιώτης

Μέλος: Παπαηλίου Σπύρος