Τετάρτη, 12 Αυγούστου 2015 14:48

Πειραματικές μελέτες για την άρδευση των καρπουζιών στην Τριφυλία

Με τεχνολογίες αιχμής γίνονται αυτή την περίοδο πειραματικές μελέτες στην περιοχή της Τερψιθέας στην Τριφυλία, σε καλλιέργειες καρπουζιού. οι τεχνολογίες αυτές έχουν να κάνουν με την σωστή άρδευση και λίπανση των φυτών, με τις απαραίτητες μόνο ποσότητες χωρίς να γίνεται σπατάλη.

Η έρευνα γίνεται από τον επίκουρο καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Σπύρο Φουντά -που μας έχει συνηθίσει σε εφαρμογή υψηλών τεχνολογιών στις καλλιέργειες, καθώς επικεντρώνεται στην γεωργία ακριβείας- σε συνεργασία με την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, αλλά και με την σημαντική βοήθεια του παραγωγού Μπάμπη Παπαδόπουλου που παραχωρεί κάθε χρόνο το χωράφι και την καλλιέργειά του για μελέτες.

Με έναν μετεωρολογικό σταθμό που έχει στηθεί στο χωράφι από όπου λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα κλιματολογικά δεδομένα οnline, όπως και τα δεδομένα από αισθητήρες υγρασίας εδάφους και υγρασία φυλλώματος, μπορούν ανά πάσα στιγμή να γνωρίζουν ποιες είναι οι απαραίτητες ποσότητες άρδευσης που έχουν ανάγκη τα φυτά, ενώ με βάση αυτά τα στοιχεία μπορούν να καθορίσουν και τις απαραίτητες ποσότητες λίπανσης. Μάλιστα έχοντας συνδέσει το όλο σύστημα με ηλεκτροβάνες μπορούν μέσα από συγκεκριμένη σελίδα στο Ιντερνετ να δίνουν εντολή για το πότισμα και το σταμάτημα του. 

Με όλα αυτά ο στόχος είναι πολλαπλός. Από τη μια μπορούν να επιτύχουν σημαντική μείωση στην κατανάλωση νερού εξοικονομώντας τον φυσικό αυτό πόρο, κι ακόμα μείωση στην ενέργεια που απαιτείται για το πότισμα - άρα μικρότερο κόστος. Από την άλλη η σωστή άρδευση έχει θετικές επιπτώσεις τόσο στην ποσότητα παραγωγής όσο και στην ποιότητα.

Σημαντικό επίσης είναι ότι η όλη αυτή η μεθοδολογία μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλες καλλιέργειες, όπως είναι η ελαιοκαλλιέργεια που είναι εξίσου σημαντική για την περιοχή. Με την τεχνολογία να έχει προχωρήσει αρκετά, δεν είναι δύσκολο όλο αυτό να περάσει από το πείραμα στην πράξη.

Για τα νέα αυτά πειράματα ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, σημείωσε: 

«Είμαστε εδώ για την προώθηση και την επίλυση διαφόρων προβλημάτων που αφορούν την άρδευση και την θρέψη των καλλιεργειών, σε καλλιέργειες που είναι εξαιρετικά δυναμικές με εξαγωγικό προσανατολισμό. Θέλουμε στην προσπάθεια αυτή να αξιοποιήσουμε το επιστημονικό δυναμικό της χώρας, αλλά και έναν επιστήμονα της περιοχής που έχουν την πολυτέλεια να τον έχουμε δίπλα μας, τον κ. Φουντά. 

Η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών μπορεί να συμβάλει στην μείωση του κόστους παραγωγής και στην βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων. Διαπιστώνοντας ότι γίνεται σπατάλη στην άρδευση, στα πλαίσια εξοικονόμησης νερού αλλά και λόγω των προβλημάτων και τις επιπτώσεις στην παραγωγή, θα πρέπει να βρούμε την σωστή ποσότητα άρδευσης αλλά και το σωστό χρόνο».

Με τη σειρά του ο επίκουρος καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Σπύρος Φουντάς επισήμανε: 

«Εχουμε μια πολύ καλή συνεργασία με τη ΔΑΟΚ Τριφυλίας  και τον κ. Παρασκευόπουλο που μας βοηθά πολύ, όπως και με τον κ. Παπαδόπουλο που αφιλοκερδώς και με χαρά μας παραχωρεί το χωράφι και καρπούζια. Κάνουμε ταυτόχρονα δύο πειράματα: Το ένα είναι για την λίπανση και την θρέψη και το άλλο για την άρδευση. Κάθε χρόνο προσπαθούμε να εντάξουμε κάτι καινούργιο και φέτος εντάξαμε την αυτόματη άρδευση. Για την θρέψη έχουμε φέρει κάποιους ειδικούς αισθητήρες, όργανα που μετράνε σε 3 διαφορετικά φάσματα. Η ανάκλαση αυτών των φασμάτων μας δείχνει την ευρωστία του φυτού και τις ακριβείς ανάγκες για αζωτούχο λίπανση. Αυτά έχουν ενσωματωμένα GPS και έτσι μπορούμε να δούμε τις απαιτήσεις λίπανσης και για όλο το χωράφι αλλά και για κάθε σειρά της καλλιέργειας, έχουμε αυτό που λέμε γεωργία σημείου. Το νέο πείραμα είναι η άρδευση ακριβείας, έχουμε στήσει ένα σύστημα το οποίο έχουμε αυτοματοποιήσει και μέσω Ιντερνετ μπορούμε να το βλέπουμε και να το ελέγχουμε».

Μιλώντας δε για το πώς μπορούν όλα αυτά να περάσουν στην πράξη τόνισε: 

«Η τεχνολογία είναι πάρα πολύ ώριμη, οι τιμές έχουν πέσει πάρα πολύ, η συγκεκριμένη ελληνική εταιρεία  έχει ανταγωνιστικές τιμές, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να εφαρμοστούν εύκολα. Η εξοικονόμηση νερού είναι πάρα πολύ σημαντική, ενώ θα κοιτάξουμε και την επίπτωση στην παραγωγή όπως και στην ποιότητα, καθώς η βιβλιογραφία λέει πως με καλύτερη άρδευση έχεις καλύτερη ποιότητα. Ολα αυτά μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα».

Τέλος, ο υποψήφιος διδάκτωρ του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Βαγγέλης Αναστασίου, υπεύθυνος του πειράματος, υπογράμμισε από την πλευρά του: 

«Πρέπει να ευχαριστήσουμε την εταιρεία Synelixis για την συνεργασία που έχουμε η οποία εγκατέστησε τον κόμβο σε αυτό τον πειραματικό αγρό. Εδώ μας δίνεται η ευκαιρία μέσω Ιντερνετ μέσα από το σαιτ της εταιρείας να δούμε τους αισθητήρες που έχουμε στο μετεωρολογικό σταθμό, κλιματολογικοί αισθητήρες, αλλά και για τις καλλιέργειες αισθητήρες για την υγρασία εδάφους και την υγρασία του φυλλώματος. Μπορούμε έτσι να ελέγξουμε την υγρασία εδάφους και να δώσουμε την απαραίτητη ποσότητα άρδευσης. Εφαρμόζοντας αυτές τις τεχνολογίες ο παραγωγός μπορεί να εξοικονομήσει νερό που είναι σε έλλειψη, ενώ για να ποτίσεις χρειάζεσαι ενέργεια, μειώνουμε έτσι το κόστος παραγωγής. Με την χρήση του Ιντερνετ μπορούμε να χειριστούμε άμεσα την άρδευση καθώς στο σύστημα έχουμε εφαρμόσει ηλεκτροβάνες και την ανοίγουμε και κλείνουμε από όπου βρισκόμαστε σύμφωνα με τις ανάγκες άρδευσης».

Να σημειώσουμε ότι την όλη πειραματική διαδικασία παρακολούθησαν και 12 φοιτητές γεωπονικών πανεπιστημίων και σχολών που κάνουν την πρακτική τους στην ΔΑΟΚ Τριφυλίας.

Κ.Μπ.