Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου 2017 16:17

Μεσσηνία: Οι θέσεις των Επιμελητηρίων για την οικονομική ανάπτυξη (βίντεο)

Γράφτηκε από την

Το υπόμνημα με τις θέσεις και τις διεκδικήσεις της Επιμελητηριακής Κοινότητας, που παραδόθηκε στην κυβέρνηση στη 82η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, παρουσίασε χθες ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Δημήτρης Μανιάτης.

Επεσήμανε, ακόμα, σε συνέντευξη Τύπου τη σημασία της έκθεσης “EXPO Πελοπόννησος”, που εγκαινιάστηκε χθες στο Αργος και θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή 1η Οκτωβρίου.

Ο Παύλος Γκρέκης μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου, ενημέρωσε για τα νεότερα που αφορούν τα πνευματικά δικαιώματα και παρουσίασε την ελκυστική τιμολογιακή πολιτική της εταιρείας “Αυτοδιαχείριση”.

Ειδικότερα, η Επιμελητηριακή Κοινότητα διεκδικεί: Νέα δημοσιονομική πολιτική τώρα με ένα ριζοσπαστικό φορολογικό σύστημα μεταβλητού αφορολόγητου. Καθιέρωση ενιαίου flat rate συντελεστή φορολογίας εισοδήματος επιχειρήσεων 20%, με ταυτόχρονη συγκράτηση και αναδιάρθρωση των μη παραγωγικών δαπανών και βελτίωση της εισπραξιμότητας φόρων και εισφορών. Θέσπιση ενός νέου συστήματος φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων με «μεταβλητό αφορολόγητο» βάσει εισοδημάτων - δαπανών, που μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Αναθεώρηση του συστήματος χρηματοδότησης της τοπικής αυτοδιοίκησης: αποδέσμευση από τον φόρο εισοδήματος και τον ΦΠΑ και απόδοση στην τοπική αυτοδιοίκηση φόρων με γεωγραφικό χαρακτήρα (π.χ. φόρος ακινήτων, τέλη κυκλοφορίας). Μείωση ασφαλιστικών εισφορών από το 20% στο 10%. Το μέτρο αυτό θα ευνοήσει την άνοδο της καταγεγραμμένης απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας. Ταχεία εφαρμογή του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στη δεύτερη αξιολόγηση. Ενίσχυση της ρευστότητας, τώρα. Ριζική αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης, τώρα. Αντιμετώπιση της πολυνομίας και της κακονομίας, τώρα. Ριζική αναμόρφωση της εκπαίδευσης, τώρα. Πρωτοβουλίες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας στην Ελλάδα. 

Διαρθρωτικές αλλαγές: Ολοκλήρωση της προσαρμογής της εργατικής νομοθεσίας στα ευρωπαϊκά δεδομένα. 

Η Επιμελητηριακή Κοινότητα επισημαίνει ότι “η προσπάθεια που έχει γίνει με κόπο και θυσίες από τους Ελληνες όλα τα προηγούμενα χρόνια, θα κριθεί από τις αποφάσεις που θα ληφθούν τώρα”.

Επίσης για την επαναφορά της οικονομίας σε θετικούς αναπτυξιακούς ρυθμούς απαιτεί ταχεία ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης κι εκτιμά: “Η επίτευξη υψηλών δημοσιονομικών πλεονασμάτων δεν αποτελεί από μόνη της μέτρο θετικής εξέλιξης της οικονομίας. Ο ρυθμός ανάπτυξης είναι ακόμη χαμηλός σε σχέση με το έδαφος που πρέπει να καλυφθεί. Καθυστερεί ακόμη ο παραγωγικός μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας. Ανταγωνιστική παραγωγή, η οποία θα προκύψει μέσα από σοβαρές επενδύσεις σε φυσικό και ανθρώπινο κεφάλαιο, στην καινοτομία, στην ποιότητα, στη διαφοροποίηση. Ενα ευνοϊκό φορολογικό και διοικητικό περιβάλλον, το οποίο θα εμπνέει εμπιστοσύνη στους επενδυτές και θα ενθαρρύνει την ανάληψη νέων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών. Η γραφειοκρατία και η χαμηλή αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης, σε συνδυασμό με ένα πολύπλοκο και ασαφές νομοθετικό πλαίσιο, αλλά και με τους απελπιστικά αργούς ρυθμούς απονομής της δικαιοσύνης. Ενα σύστημα εκπαίδευσης το οποίο δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις, αλλά και στις ευκαιρίες της οικονομίας της γνώσης”. 

 

“EXPO ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ”

Για την “EXPO Πελοπόννησος” ο πρόεδρος Δ. Μανιάτης επεσήμανε την προβολή της επιχειρηματικότητας και της παραγωγής της Πελοποννήσου, τις μελλοντικές συνεργασίες και τις εξωστρεφείς δράσεις και τις συναντήσεις με τους εμπορικούς ακολούθους των πρεσβειών της Ελλάδας σε μεγάλες χώρες του εξωτερικού. Σημείωσε ότι οι επιχειρηματίες της Πελοποννήσου έρχονται σε επαφή με τον ανταγωνισμό και αποκτούν μια πρώτη πλήρη εικόνα της αγοράς.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Ο Π. Γκρέκης ενημέρωσε ότι η Κεντρική Ενωση των Επιμελητηρίων συμφώνησε με την εταιρεία “Αυτοδιαχείριση” (τη μία από τις δύο εταιρείες για τα πνευματικά δικαιώματα - η άλλη η ΑΕΠΙ) για τιμολογιακή πολιτική 10 φορές κάτω από το τιμολόγιο της ΑΕΠΙ. Αφού αναφέρθηκε στα ζητήματα κακοδιοίκησης της ΑΕΠΙ, παρατήρησε πως δημιουργείται κύμα μεταφοράς από την ΑΕΠΙ προς την “Αυτοδιαχείριση”. Χαρακτηριστικά ενημέρωσε ότι εκεί που η ΑΕΠΙ είχε τιμές από 1.400 έως 2.200 ευρώ (από ταβέρνες μέχρι αίθουσες διασκέδασης και με live μουσική) η “Αυτοδιαχείριση” έχει από 150 μέχρι 300 ευρώ. Κάλεσε τους επιχειρηματίες που δεν έχουν ενταχθεί στην “Αυτοδιαχείριση” να το κάνουν μέχρι το τέλος του χρόνου, γιατί με τη φετινή πληρωμή θα πάρουν πιστοποίηση πως είναι τακτοποιημένοι και για το 2018.

Ο κ. Γκρέκης προέτρεψε τους επιχειρηματίες που βρίσκονται στα δικαστήρια με την ΑΕΠΙ να ζητήσουν από τους δικαστές να πληρώσουν με βάση τις τιμές της “Αυτοδιαχείρισης”.

 

Γ.Σ.