Τετάρτη, 14 Απριλίου 2021 09:06

Καλαμάτα: Προετοιμασίες των καταστημάτων της Παραλία για την επανεκκίνηση (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
Καλαμάτα: Προετοιμασίες των καταστημάτων της Παραλία για την επανεκκίνηση (βίντεο)

Ξεκίνησαν και προχωρούν τις προετοιμασίες οι επαγγελματίες της εστίασης στην παραλιακή ζώνη της Καλαμάτας, στη Ναυαρίνου, για να είναι έτοιμοι να δουλέψουν και να εξυπηρετήσουν τον κόσμο ενόψει του φετινού καλοκαιριού, όταν δοθεί το πολυπόθητο “πράσινο φως”.

Εκτιμούν, χωρίς να είναι σίγουροι, ότι αυτό μπορεί να γίνει γύρω στις 10 με 15 Μαΐου και εκφράζουν την ελπίδα πως το φετινό καλοκαίρι θα είναι για την Καλαμάτα καλύτερο από το περσινό. Επισημαίνουν την ανάγκη στήριξης της εστίασης και παρατηρούν ότι αυτή η κινητικότητα τους δίνει ελπίδα και δύναμη.

Αναλυτικά, μιλώντας με επαγγελματίες της Ναυαρίνου για τις προετοιμασίες, για το φετινό καλοκαίρι, για το πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα στην εστίαση και την ανάγκη στήριξης, μας είπαν:

 

Ανδρέας Ζαγάκος

“Σίγουρο δεν έχουμε τίποτα ακόμα. Είναι ελάχιστες οι πιθανότητες να ανοίξουμε πριν το Πάσχα. Πιο κοντά είμαστε στο πρώτο 10ήμερο - 15νθήμερο Μαΐου, αλλά παρά ταύτα οι εργασίες πρέπει να γίνουν. Μεσολαβεί και η Μεγάλη Εβδομάδα και οι γιορτές, όπου τεχνικές εργασίες είναι δύσκολο να υλοποιηθούν. Προσαρμόζονται οι συνάδελφοι και όλοι μας στις απαιτήσεις του νόμου και στις ανάγκες της επιχείρησής τους. Ελπίζουμε σε ένα καλό καλοκαίρι. Νομίζω ότι πρέπει να ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες μέχρι το Πάσχα, για να μπορούμε να περιμένουμε πότε θα ανοίξουμε, γύρω στις 10 με 15 Μάη.

Ελπίζουμε το καλοκαίρι να είναι τουλάχιστον σαν το περσινό. Ευελπιστούμε ότι θα είναι και λίγο καλύτερο. Τα επιδημιολογικά δεδομένα της περιοχής βοηθάνε την απόφαση κάποιου να έρθει στη Μεσσηνία και στην Καλαμάτα. Η ανοιχτωσιά που χαρακτηρίζει το χώρο μας στην παραλία και στο αστικό κέντρο, στα χωριά και στους γύρω δήμους, είναι δεκτική, βοηθάει τουλάχιστον να κερδίσουμε τους επισκέπτες και φέτος, όπως τους κερδίσαμε και πέρσι, και γιατί όχι, να τους κεφαλαιοποιήσουμε και για τα επόμενα χρόνια.

Παραμένουν δύσκολα τα πράγματα, εξαγγέλλονται μέτρα, περιμένουμε να υλοποιηθούν. Και αυτό το κεφάλαιο κίνησης που ανακοινώθηκε, το 7% του τζίρου, παρότι αποκλείει παραπάνω από τις μισές επιχειρήσεις, για τις υπόλοιπες θα είναι ένα κίνητρο. Εμείς σαν συνδικαλιστικά όργανα έχουμε κάνει τις προτάσεις μας, να μην ξεφύγει τόσο υψηλά σε παροχή, αλλά να ανοίξει σε ποσότητα επιχειρήσεων. Παρ’ όλα αυτά τα πράγματα παραμένουν δύσκολα, και θέλω να τονίσω ότι η αγορά λειτουργεί με ρυθμούς υπερηχητικούς, ενώ η οποιαδήποτε εκταμίευση λειτουργεί με ρυθμούς αραμπά. Τα χρήματα ρευστότητας, όποια είναι να δοθούν, χρειάζεται να δοθούν... χθες. Αν δοθούν κατόπιν εορτής, δεν θα έχει κανένα νόημα. Οι επιχειρήσεις θα έχουν ξεκινήσει με τις δυσκολίες και με τα προβλήματα που υπάρχουν”.

 

Παύλος Χαϊδόγιαννης

“Ετοιμαζόμαστε για το καλοκαίρι. Ακόμα δεν ξέρουμε τίποτα. Ακούμε ότι μέχρι τέλος Απρίλη θα είναι κλειστή η εστίαση, 15 Μάη λένε πως ανοίγει ο τουρισμός. Απλώς ετοιμαζόμαστε.

Μέχρι τώρα τα πράγματα είναι από δύσκολα έως πολύ δύσκολα. Και τα ξενοδοχεία τύποις ανοιχτά είναι, αφού δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία από νομό σε νομό. Αρα, λέμε ότι είμαστε ανοιχτά, αφού οι τζίροι έχουν πέσει πάνω από 80%.

Εάν συνεχιστούν τα εμβόλια και υπάρξει αυτό που λένε ανοσία της αγέλης, ενδεχομένως να έχουμε και ξένους που πέρσι δεν είχαμε καθόλου. Εσωτερικό τουρισμό πιστεύω ότι θα έχουμε. Διότι από το πολύ κλείσιμο, που είναι ο κόσμος μέσα, πιστεύω ότι θα βγει το καλοκαίρι. Αυτή είναι η αίσθηση που έχω.

Ο κόσμος της εστίασης πρέπει να στηριχθεί, έχει πάθει λαχτάρα μεγάλη”.

 

Σπύρος Κάραλης

“Δεν ξέρει κανείς, δεν ξέρεις τι μπορεί να γίνει. Μπορεί σιγά σιγά να ανοίξει. Γιατί να μην είσαι έτοιμος πριν από την ώρα σου; Να περιμένεις τελευταία στιγμή και μετά να σου φταίει η κυβέρνηση; Οχι, εμείς ετοιμαζόμαστε. Μας βοηθάει και ψυχολογικά αυτό.

Θα είναι καλύτερα φέτος, γιατί ο κόσμος θέλει να κάτσει κάπου να φάει, κάτι να κάνει. Θέλει να σπάσει τη ρουτίνα του. Θέλει την ομορφιά που είχε πριν, να ηρεμήσει η ψυχή του.

Θα έρθει κόσμος, όπως και πέρσι. Απλά να φοράς τη μάσκα σου και να προσέχεις. Θα είχαμε γλυτώσει από πολλά.

Είναι δύσκολα, και ψυχολογικά μαραζώνεις. Οταν κινείσαι, όταν κάνεις κάτι, έχεις ελπίδες, παίρνεις δύναμη. Τώρα είσαι σαν να μην υπάρχεις, σαν να σε έχουν τιμωρήσει λες και έχεις κάνει κάποιο αμάρτημα”.

 

Εύη Μούργου

“Ετοιμαζόμαστε σιγά σιγά. Εχουν πει ότι στις 10 Μάη, μετά το Πάσχα, θα ανοίξει η εστίαση. Τώρα αναμένουμε, να δούμε και τι θα γίνει.

Πιστεύω ότι θα είναι καλύτερα φέτος, γιατί και ο κόσμος έχει κουραστεί, οπότε θα δουλέψουν όλα τα μαγαζιά. Θα έχει τουρισμό φέτος. Και το κλίμα ευνοεί εδώ στην Καλαμάτα και τα μαγαζιά είναι μια χαρά. Πιστεύω ότι θα πάει καλά.

Είναι δύσκολα για τον καθένα, αλλά θα δούμε, θα δείξει”.


NEWSLETTER