Τετάρτη, 22 Μαϊος 2024 17:08

Παπούτσια Ασφαλείας: Βελτίωση της Απόδοσης στην Εργασία

Παπούτσια Ασφαλείας: Βελτίωση της Απόδοσης στην Εργασία

 

Ο εργαζόμενος κατά την διάρκεια του εργασιακού του ωραρίου είναι αναγκαίο να νιώθει ασφαλής σε μεγάλο βαθμό.

Στο χώρο της εργασίας θα πρέπει να αισθάνεται άνετα καθώς είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την υγεία και την παραγωγικότητά του. Η άνεση ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο των τραυματισμών του εργαζομένου καθώς και τον αριθμό των απουσιών του, εξαιτίας αυτών, από την δουλειά.

Επιπλέον, όταν κάποιος νιώθει άνετα στον χώρο που εργάζεται, μπορεί να επικεντρωθεί περισσότερο στα εργασιακά του καθήκοντα και να αυξηθεί η απόδοσή του. Αυτή, είναι δυνατόν να βελτιωθεί και με τα κατάλληλα παπούτσια εργασίας ayo.

Η εταιρεία Ayo που επικεντρώνεται στην επαγγελματική υπόδηση διαθέτει μεγάλη γκάμα παπουτσιών ασφαλείας και καλύπτει όλες τις ανάγκες και τις προτιμήσεις κάθε εργαζομένου.

Χαρακτηριστικά των Παπουτσιών Εργασίας

Τα παπούτσια εργασίας φτιάχνονται με ειδικά υλικά για να προφυλάσσουν τα πόδια του προσωπικού από εργατικά ατυχήματα. Πιο συγκεκριμένα, είναι πολύ πιθανόν, καθώς εργάζεται ένα άτομο σε επικίνδυνα περιβάλλοντα να πέσει ένα αιχμηρό ή βαρύ αντικείμενο στο πόδι του, να γλιστρήσει σε ένα ολισθηρό δάπεδο ή να κινδυνέψει η υγεία του από επικίνδυνες χημικές ουσίες, αν εισέλθουν στο σώμα του.

Τα χαρακτηριστικά των υποδημάτων ασφαλείας που υπάρχουν στο εμπόριο διαφοροποιούνται ανάλογα με τους εργατικούς κινδύνους και με το είδος της δουλειάς. Παρόλα αυτά, υπάρχουν μερικά χαρακτηριστικά που εφαρμόζονται στην πλειοψηφία των συγκεκριμένων παπουτσιών.

Πιο συγκεκριμένα, πολλά επαγγελματικά υποδήματα έχουν ατσάλι στο μπροστινό μέρος τους προκειμένου να προστατεύονται τα δάκτυλα. Τα παπούτσια εργασίας διαθέτουν αντιολισθητικές σόλες για να βαδίζει άνετα και με ασφάλεια ο εργαζόμενος σε λιπαρές ή υγρές επιφάνειες. Ακόμα, είναι ανθεκτικά σε αντίξοες συνθήκες και προστατεύουν τα πόδια των εργαζομένων από την υγρασία.

Κατασκευάζονται από διάφορα υλικά και το δέρμα θεωρείται ως το πιο δημοφιλές. Είναι ένα διαπνέον υλικό που παρέχει αντικραδασμική προστασία, αντοχή και άνεση. Άλλα γνωστά συνθετικά υλικά για την κατασκευή επαγγελματικής υπόδησης είναι ο πολυεστέρας και η πολυουρεθάνη.

Ψυχολογική και Φυσική Επίδραση στους Εργαζομένους

Με τα κατάλληλα υποδήματα ασφαλείας οι εργαζόμενοι αισθάνονται άνετα καθώς εκτελούν τα εργασιακά τους καθήκοντα. Αυτή η άνεση επιδρά σε μεγάλο βαθμό στη ψυχολογία τους. Πιο αναλυτικά, είναι δυνατόν να ελαχιστοποιηθεί το εργασιακό τους στρες. Επίσης, τα ιδανικά παπούτσια βελτιώνουν σημαντικά την αυτοπεποίθηση των εργαζομένων.

Ένας άνετος εργασιακός χώρος, πολλές φορές συσχετίζεται και με μία πιο γενική ικανοποίηση του προσωπικού. Αυτή οδηγεί στη αφοσίωση των εργαζομένων στη επιχείρηση και στην επιθυμία τους να παραμείνουν σε αυτή για πολλά χρόνια. Επίσης, όσο το προσωπικό νιώθει ευχάριστα και άνετα στο περιβάλλον εργασίας τόσο αυξάνεται η παραγωγικότητα του και ενισχύεται η συγκέντρωσή του.

Επιπρόσθετα, ένα άνετο εργασιακό περιβάλλον δεν περιορίζει τις κινήσεις των εργαζόμενων και δεν οδηγεί σε υπερβολική κόπωσή τους καθώς εργάζονται. Τους δίνεται η δυνατότητα να διατηρούν μία ορθή στάση σώματος και να μη οδηγηθούν σε μία σειρά μυοσκελετικών προβλημάτων, όπως για παράδειγμα, χρόνιο πόνο στον αυχένα, στους ώμους ή στη μέση τους.

Κατηγορίες Παπουτσιών Εργασίας ανά Επαγγελματικό Πεδίο

Όπως αναφέρθηκε στις προηγούμενες γραμμές, τα παπούτσια εργασίας διαφοροποιούνται ανάλογα με τις ανάγκες του εργαζομένου και το επαγγελματικό πεδίο. Πιο συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι σε βιομηχανικά περιβάλλοντα είναι αναγκαίο να διαθέτουν παπούτσια εργασίας με ατσάλινη μύτη για να μη τραυματιστούν τα δάχτυλα τους ύστερα από πτώσεις διαφόρων αντικειμένων.

Επιπλέον, είναι απαραίτητο να στηρίζουν σωστά τον αστράγαλο και το πέλμα των ποδιών ώστε οι εργαζόμενοι να μη νιώθουν κούραση ύστερα από πολύωρη ορθοστασία. Τα υποδήματα ασφαλείας που ενδείκνυνται για τις βιομηχανικές εργασίες είναι αυτά που προσφέρουν πρόσθετη προστασία από καυστικές ή χημικές ουσίες.

Τα υποδήματα που φορούν οι υγειονομικοί και οι εργαζόμενοι στη εστίαση πρέπει να είναι ελαφριά ώστε να προσφέρουν ελευθερία κινήσεων. Σε αυτούς τους επαγγελματικούς τομείς, μεγάλο πρόβλημα των εργαζομένων είναι η ορθοστασία. Γι αυτό θα πρέπει να υποστηρίζουν σωστά τα πόδια προκειμένου το προσωπικό να αισθάνεται άνετα.

Κάποια υποδήματα ασφαλείας διαθέτουν και αντιβακτηριδιακή επένδυση ώστε να μη αναπτύσσονται μικρόβια και οσμές και να διατηρείται η καλή υγιεινή των εργαζομένων.

Τάσεις και Καινοτομίες στα Παπούτσια Εργασίας

Τα τελευταία χρόνια έχοντας ως στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας, της άνεσης και της αποδοτικότητας των εργαζομένων σε διάφορους εργασιακούς χώρους κατασκευάζονται παπούτσια εργασίας με καινοτόμες τεχνολογίες. Έτσι, οι σόλες τους φτιάχνονται με ειδικά υλικά που απορροφούν τους κραδασμούς για να μειώνουν την κόπωση στους μυς και στα πόδια των ατόμων.

Σε άλλα επαγγελματικά υποδήματα χρησιμοποιούνται υλικά που απομακρύνουν τη υγρασία και το νερό ώστε να προστατεύουν τα πόδια των εργαζομένων από την βροχή. Επίσης, σε κάποια παπούτσια εργασίας τοποθετούνται αισθητήρες προκειμένου να μετριέται η θερμοκρασία και να ειδοποιούν εγκαίρως για τις εργασιακές συνθήκες.

Ακόμα καθώς το περιβάλλον κινδυνεύει και η ανάγκη για βιώσιμες πρακτικές είναι  επιτακτική, πλέον χρησιμοποιούνται και οικολογικά υλικά για να κατασκευαστούν τα υποδήματα ασφαλείας. Έτσι, εφαρμόζονται επαναχρησιμοποιήσιμα υφάσματα, σόλες από φυσικά υλικά όπως φυτικές ίνες και βιώσιμο δέρμα. Δέρμα δηλαδή, που έχει υποστεί ελάχιστη επεξεργασία.

Συμπεράσματα

Συνεπώς, τα παπούτσια ασφαλείας για να βελτιώσουν σημαντικά την απόδοση των εργαζομένων είναι απαραίτητο να τους παρέχουν άνεση, προστασία και αντοχή. Για να επιτύχουν τον τριπλό στόχο τους θα πρέπει να διαθέτουν μεταλλική προστατευτική μύτη, ανθεκτική σόλα και να εφαρμόζονται άριστα στα πόδια ώστε να διατηρείται η σταθερότητα καθώς κινούνται στο εργασιακό χώρο.