Σάββατο, 27 Ιουλίου 2024 14:23

Thomas Bernhard: «Ο Γκαίτε πεθένει» από τις εκδόσεις "Κέλευθος"

Thomas Bernhard: «Ο Γκαίτε πεθένει» από τις εκδόσεις "Κέλευθος"

 

Τέσσερα διηγήµατα που αποτελούν µία από τις κορυφαίες συγγραφικές στιγµές του Τόµας Μπέρνχαρντ.

Στο πρώτο, διακαής πόθος του ετοιµοθάνατου Γκαίτε είναι να συναντήσει τον φιλόσοφο Λούντβιχ Βιτγκενστάιν και, µέσω αυτού του αναχρονισµού, µια ιλαροτραγική αφήγηση αποτυπώνει το παράλογο του θανάτου. Στο δεύτερο, ο ήρωας, εγκλωβισµένος σε ένα ασφυκτικό γονεϊκό περιβάλλον, βρίσκει καταφύγιο σε κάποιο σκοτεινό, σχεδόν εφιαλτικό χώρο και σανίδα σωτηρίας σε ένα βιβλίο του αγαπηµένου του φιλοσόφου. Ακολουθεί το διήγηµα όπου παρακολουθούµε δύο φίλους που ανακαλούν µε φρίκη αλλά και πολύ µαύρο χιούµορ την τραυµατική παιδική τους ηλικία. Στο δε τελευταίο διήγηµα ένα όνειρο καταστροφής αποδοµεί τα παραδεδοµένα συµβατικά κοινωνικά ιδεώδη. Τελικά, η ίδια η λογοτεχνία του Μπέρνχαρντ είναι ένα καταφύγιο από την παραφροσύνη της ζωής.

Σημ. Η ανορθογραφία του τίτλου («πεθένει» αντί για «πεθαίνει») ακολουθεί κατ’ αναλογία την ανορθογραφία στον πρωτότυπο τίτλο («schtirbt» αντί για «stirbt»), η οποία αποκαλύπτει τη σκωπτική ματιά του συγγραφέα στη γερμανόφωνη/γερμανική πολιτισμική παράδοση και στον Γκαίτε, ως κύριο εκπρόσωπο αυτής, καθώς και τη στάση του απέναντι στον θάνατο.

 

Ο Τόµας Μπέρνχαρντ γεννήθηκε το 1931 στην Ολλανδία και πέθανε το 1989 στην Αυστρία. Είναι ένας από τους σηµαντικότερους και πλέον δηµοφιλείς γερµανόφωνους µοντερνιστές συγγραφείς της µεταπολεµικής περιόδου. Για το εκτενές έργο του τιµήθηκε µε πολλά βραβεία της γερµανικής και ευρωπαϊκής λογοτεχνίας.