Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου 2013 19:08

Σε ανοδική πορεία η "Καρέλια Α.Ε." το 2013 - Παροχές 2,5 εκατ. ευρώ στο προσωπικό (βίντεο και φωτογραφίες)

Γράφτηκε από τον

Παροχές που ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, ύψους 2,5 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε σήμερα προς το προσωπικό της η καπνοβιομηχανία “Καρέλια”. Το τεράστιο αυτό ποσό βρίσκεται φυσικά σε συνάρτηση με την πολύ σημαντική ανοδική πορεία, που σημείωσαν φέτος οι πωλήσεις της εταιρείας εντός και εκτός συνόρων με τον τζίρο να είναι αυξημένος σχεδόν κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες.

Ο οικονομικός απολογισμός

Ως μία ιδιαιτέρως καλή χρονιά χαρακτήρισε το 2013 για την καπνοβιομηχανία “Καρέλια” ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ανδρέας Καρέλιας κατά την οποία μάλιστα ο κύκλος εργασιών της παρουσίασε σημαντική αύξηση της τάξεως του 9.5%. Αύξηση υπήρξε μάλιστα, την οποία χαρακτήρισε “ορόσημο”, και στον αριθμό των παραγόμενων τσιγάρων, ο οποίος έφτασε τα 16,8 δις έναντι 15,8 δις το 2012, αύξηση δηλαδή της τάξεως του 8%. Σε αυτό φυσικά συνέβαλε και η μεγάλη αύξηση στις πωλήσεις τσιγάρων στη διεθνή αγορά, που αποτελούν πλέον το 87% της συνολικής παραγωγής της εταιρείας.

 

Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα ο Ανδρέας Καρέλιας σημειώθηκε:

- Αύξηση 4,5% στη Δυτική Ευρώπη και την Ευρωπαϊκή Ενωση με σημαντικές επιμέρους αυξήσεις σε Ισπανία (30%), Αυστρία και Σλοβακία

- Αύξηση 27% στην Ανατολική Ευρώπη και 54% στην Απω Ανατολή

- Αύξηση 9% στις χώρες της Βορείου και Δυτικής Αφρικής

- Αύξηση 6,7% στα Βαλκάνια (συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας), ενώ σημαντική αύξηση σημειώθηκε στην Τουρκία, που αποτελεί ακόμα μία αρκετά σημαντική αγορά για την εταιρεία

- Αύξηση 32% στις αγορές duty free της Μέσης Ανατολής και του Περσικού Κόλπου

- Μικρή πτώση στην Κεντρική Ασία και το Λίβανο

“Η πολύ καλή και θετική πορεία της εταιρείας μας πραγματοποιήθηκε παρά την έλλειψη ανταγωνιστικότητας σε πολλές από τις παραπάνω αγορές. Το γεγονός μάλιστα ότι δεν διαθέτουμε βιομηχανική μονάδα σε αυτές τις χώρες επιβαρύνει τα προϊόντα μας με υψηλότατους δασμούς” τόνισε ο κ. Καρέλιας και συνέχισε: “Ακολουθώντας όμως σωστή τιμολογιακή πολιτική και παρακολουθώντας τις εξελίξεις στην αγορά καταφέραμε να ξεπεράσουμε αυτά τα προβλήματα”.

Στην Ελλάδα

Σημαντική αύξηση της τάξεως του 2,3% σημειώθηκε στον όγκο πωλήσεων των προϊόντων της μεσσηνιακής καπνοβιομηχανίας, γεγονός που έφερε αύξηση του μεριδίου της από το 10% πέρσι στο 11,6%, ενώ το 20% έφτασε η άνοδος στα ελληνικά duty free.

Σε αυτό συνέβαλε η αυξητική πορεία κατανάλωσης καπνού για στριφτό τσιγάρο. Ενδεικτικά η εταιρεία διέθεσε 640 τόνους καπνού για στριφτό στην ελληνική αγορά καταλαμβάνοντας την 3η θέση και μερίδιο 15%, έναντι 4,75% πέρσι. Αντίστοιχα στις αγορές του εξωτερικού υπήρξε πολύ μεγάλη αύξηση 144% στην διάθεση καπνού για στριφτό, που μεταφράζεται συνολικά σε 86 τόνους.

Η καπνοβιομηχανία “Καρέλια” μάλιστα μέσα στο 2013 συνεισέφερε στα δημόσια ταμεία ποσό 400 εκατ. ευρώ από έμμεσους και άμεσους φόρους, καθώς και 7,1 εκατ. ευρώ σε ασφαλιστικούς οργανισμούς. Η εισροή συναλλάγματος δε από τις διεθνείς πωλήσεις ξεπέρασε τα 170 εκατ. ευρώ.

Ο Ανδρέας Καρέλιας έπειτα στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι “σε μία χώρα, όπου 3 στους 10 Ελληνες ζουν το δράμα της ανεργίας η εταιρεία κατάφερε να αυξήσει το προσωπικό κατά 8%, δηλαδή περίπου κατά 35 άτομα”.

Νέες επενδύσεις

Κατά τον περσινό οικονομικό απολογισμό ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας είχε εξαγγείλει επενδυτικό πλάνο 7 εκατ. ευρώ, το οποίο ολοκληρώθηκε μέσα στο 2013, ενώ πραγματοποιήθηκαν επιπλέον επενδύσεις ύψους 3 εκατ. ευρώ στις παραγωγικές μονάδες της επιχείρησης. Οι επενδύσεις πάντως δεν σταματούν μέσα στο 2014. Οπως σημείωσε κατά τους πρώτους μήνες του νέου έτους έχουν δρομολογηθεί επενδύσεις ύψους 1,9 εκατ. ευρώ, ενώ η εταιρεία εξετάζει σοβαρά παρεμβάσεις, που θα ξεπεράσουν τα 6 εκατ. ευρώ όσον αφορά την εργοστασιακή δομή.

Κοινοτική οδηγία για τα καπνικά προϊόντα

Για την κοινοτική οδηγία και καπνικά προϊόντα μίλησε στη συνέχεια ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Στάθης Καρέλιας, ο οποίος τόνισε ότι η διαπραγμάτευση για όσα θα διέπουν τα προϊόντα καπνού ολοκληρώνεται άμεσα και ουσιαστικά απομένει μόνο η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το θέμα μέσα στο α' τρίμηνο του 2014. Τα νέα μέτρα μάλιστα θα ισχύσουν από το 2016.

Μεταξύ άλλων η νέα κοινοτική οδηγία προβλέπει την κάλυψη των πακέτων σε ποσοστό 65% με μηνύματα προειδοποίησης και αποκρουστικές φωτογραφίες για τους καπνιστές, καθώς και αλλαγή διαστάσεων αρκετών σημάτων.

Ο Στάθης Καρέλιας χαρακτήρισε ευχάριστο το γεγονός ότι από ότι φαίνεται αποφεύχθηκε η κατάργηση των τσιγάρων τύπου slim και κασετίνας, επισημαίνοντας πάντως ότι οι περιορισμοί της οδηγίας δεν σημαίνει ότι σταματούν εκεί, καθώς κάθε χώρα μπορεί, αν το κρίνει σκόπιμο, να επιβάλει ακόμα πιο σκληρούς περιορισμούς. Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων ευρωβουλευτών, που όπως είπε στήριξαν την επιχειρηματολογία της εταιρείας για το θέμα αυτό, καθώς και τα μέλη της Μόνιμης Ελληνική Αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες για τη δική τους συμβολή.

“Οι πολιτικοί σχηματισμοί στη χώρα αντιλήφθηκαν ότι κάποια από τα μέτρα που εξετάζονταν για την κοινοτική οδηγία θα ήταν δυσάρεστα για τον κλάδο. Η άποψή μας είναι ότι όλα τα μέτρα εξετάζονταν από ανθρώπους που δεν είχαν αντιληφθεί τι γίνεται στο χώρο” σημείωσε ο γενικός διευθυντής της εταιρείας και καταλήγοντας προανήγγειλε βάσει της κοινοτικής οδηγίας την σταδιακή κατάργηση των τσιγάρων τύπου menthol με ορίζοντα το 2020.

"Πληγή" το λαθρεμπόριο

“Αυτή τη στιγμή το λαθρεμπόριο κατέχει το 20% της εθνικής κατανάλωσης στην Ελλάδα. Ως εταιρεία είχαμε προειδοποιήσει επανειλημμένως, ότι έτσι όπως είναι διαμορφωμένη η δομή του φόρου κατανάλωσης στα καπνικά προϊόντα είναι αναπόφευκτο, ιδίως μέσα στην κρίση, να υπάρξει τεράστια έξαρση του λαθρεμπορίου και σε αυτό οδηγεί και η κοινοτική οδηγία” υπογράμμισε ο Ανδρέας Καρέλιας. Χαρακτήρισε μάλιστα καταστροφική τυχόν περαιτέρω αύξηση της φορολογίας, “όχι για να πουλήσουμε εμείς περισσότερα τσιγάρα, αλλά για να ομαλοποιηθεί η αγορά”, αφού όπως είπε πολλά σημεία λιανικής πώλησης βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση.

“Ενα μεγάλο μέρος του καταναλωτικού κοινού στρέφεται σε προϊόντα λαθρεμπορίου, καθώς δεν μπορούν να πληρώσουν, ενώ τίθεται και θέμα δημόσιας υγείας, αφού κανείς δεν γνωρίζει που και κάτω από ποιες συνθήκες κατασκευάζονται” τόνισε ο Α. Καρέλιας. Υποστήριξε μάλιστα ότι η πιθανή μείωση της φορολογίας θα φέρει περισσότερα έσοδα στα κρατικά ταμεία, ενώ δεν παρέλειψε να σχολιάσει και την εξοντωτική φορολογία όπως είπε, στο στριφτό.

Η ελληνική οικονομία το 2014

Συγκρατημένα αισιόδοξος, αποφεύγοντας να κάνει όμως συγκεκριμένες προβλέψεις εμφανίστηκε ο Α. Καρέλιας αναφερόμενος στο μέλλον της ελληνικής οικονομίας το 2014. “Τα πράγματα δείχνουν να πηγαίνουν προς ένα καλύτερο δρόμο, αλλά είναι ακόμα πολύ εύθραυστα. Παρατηρείται στη βιομηχανία αύξηση της εξωστρέφειας αρκετών εταιρειών. Χαίρομαι όταν βλέπω ανθρώπους να αναπτύσσουν κάτι καινούργιο. Η κοινωνία μας αλλάζει πιστεύω προς ένα θετικότερο πλαίσιο, το οποίο αναπόφευκτα κάποια μέρα θα φέρει καρπούς” επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. Ειδικότερα για την εταιρεία τόνισε ότι έχει γερές βάσεις, οικονομική ισχύ και απόλυτα ικανοποιητική συνεργασία με τους εργαζόμενους, όροι που εξασφαλίζουν καλούς οιωνούς και για το δικό της μέλλον.

Κλείνοντας σημείωσε ότι οι επενδύσεις δίνουν τη δυνατότητα για παραγωγή νέων σημάτων, έχουν ως στόχο τη μείωση του κόστους και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας. Αυτά οδηγούν συνήθως σε αύξηση πωλήσεων και κατ' επέκταση άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Τον οικονομικό απολογισμό έκλεισε η Βίκυ Καρέλια, η οποία μαζί με τις ευχές της για το νέο έτος, τόνισε ότι η Ελλάδα δεν είναι η πρώτη φορά που περνάει σημαντικές δυσκολίες, εκφράζοντας την αισιοδοξία της ότι έρχονται καλύτερες μέρες.

 

2,5 εκατ. μοιράστηκαν στους εργαζόμενους

Υπεράνω πάσης προσδοκίας, αλλά σε άμεση συσχέτιση με την ανοδική πορεία της εταιρείας μέσα στο 2013, ήταν και φέτος οι έκτακτες παροχές, που μοιράστηκαν στο προσωπικό. Το συνολικό ποσό έφθασε φέτος τα 2,5 εκατ. ευρώ, έναντι 1,8 εκατ. πέρσι καθαρά. Κατά την εξαγγελία των παροχών μάλιστα ο Α. Καρέλιας τόνισε ότι πέρσι η εταιρεία, καλύπτοντας και τους φόρους, δαπάνησε 2,25 εκατ. στις έκτακτες παροχές, ενώ για τη διετία 2012-2013 οικειοθελείς έκτακτες παροχές και άλλα επιδόματα σε στελέχη και εργαζόμενους άγγιξαν συνολικά τα 5 εκατ. ευρώ.

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.



Οι έκτακτες οικειοθελείς εισφορές για το 2013 διαμορφώνονται ως εξής:

  1. Το επίδομα «γαλοπούλας» θα είναι φέτος 200 ευρώ για κάθε εργαζόμενο στην εταιρεία.

  2. Το επίδομα παρουσίας θα είναι 800 ευρώ . Αυτό το δικαιούνται όσοι δεν έλειψαν ούτε μία μέρα από την εργασία τους.

  3. Ο κάθε εργαζόμενος, που έχει παιδιά που σπουδάζουν σε κρατικό πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ, θα λάβει έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.400 ευρώ.

  4. Οι εργαζόμενοι, των οποίων τα παιδιά τους πέτυχαν στις παραπάνω σχολές μέσα στο 2012, θα λάβουν επιπλέον ενίσχυση 525 ευρώ.

  5. Παράλληλα, η εταιρεία θα κάνει δώρο έναν υπερσύγχρονο φορητό υπολογιστή Apple σε κάθε παιδί που πέτυχε την εισαγωγή του σε μία από τις παραπάνω σχολές μέσα στο 2013.

  6. Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές πάνω από 2.001 ευρώ, θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 750 ευρώ.

  7. Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές 1.701 έως 2.000 ευρώ, θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 800 ευρώ.

  8. Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές 1.401 έως 1.700 ευρώ, θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.570 ευρώ.

  9. Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές 1.201 έως 1.400 ευρώ, θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.600 ευρώ.

  10. Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές 1.001 έως 1.200 ευρώ, θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 2.550 ευρώ.

  11. Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές κάτω από 1.000 ευρώ, θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 2.600 ευρώ.

Επίσης:

  1. Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές 1.201 έως 1.700 ευρώ, που έχουν από 3 ανήλικα παιδιά και πάνω, θα λάβουν επιπλέον 750 ευρώ.

  2. Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές έως 1.200 ευρώ, και οι οποίοι έχουν από 2 ανήλικα παιδιά και πάνω, θα λάβουν επιπλέον 450 ευρώ για κάθε ανήλικο παιδί.

  3. Ο κάθε λαχνός της γιορτής αντιστοιχούσε σε 800 ευρώ

Οι παραπάνω παροχές δίνονται «καθαρές» στους εργαζομένους, αφού η εταιρεία θα καλύψει όλες τις φορολογικές και ασφαλιστικές κρατήσεις.

 

Οι τυχεροί των λαχνών

Αναμφισβήτητα η μεγάλη τυχερή ήταν η Μαρία Πολυδούρη (φωτό κάτω), καθώς σε αυτή έτυχε φέτος ο “χρυσός” λαχνός των 8.000 ευρώ. Από εκεί και πέρα σε ακόμα 40 εργαζόμενους της εταιρείας από όλα τα τμήματα έτυχαν οι υπόλοιποι λαχνοί,καθένας εκ των οποίων αντιστοιχούσε σε 800 ευρώ. Οι τυχεροί ανά τμήμα έχουν ως εξής:

 

ΚΟΠΗ-ΣΙΓΑΡΟΜΗΧΑΝΕΣ-ΦΙΛΤΡΟΜΗΧΑΝΕΣ

ΨΩΡΟΜΥΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΣΙΓΑΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

 

ΠΑΚΕΤΑΡΙΣΤΙΚΕΣ–ΤΑΙΝΙΑΣΤΙΚΕΣ

ΖΑΜΠΑΡΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ

ΛΟΡΑΚΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ

ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΚΑΛΛΙΓΙΕΡΗ ΜΑΡΙΑ

ΒΑΤΣΙΝΕΑ ΕΛΕΝΗ

ΠΑΠΑΔΕΑ ΟΛΓΑ

 

ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΣΙΓΑΡΟΠΟΙΗΣΗΣ-ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΙ-ΜΗΧΑΝΟΥΡΓΕΙΟ-ΘΕΡΜΑΣΤΕΣ-ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ

ΜΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΚΑΡΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΦΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΚΑΡΡΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ

ΚΑΡΑΜΠΙΛΑΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΗΣ

 

ΑΠΟΘΗΚΗ ΚΑΠΝΟΥ-ΧΑΡΜΑΝΙΑ-ΠΕΡΙΣΥΛΟΓΗ ΚΑΠΝΩΝ

ΠΟΛΥΧΡΟΝΗΣ ΗΛΙΑΣ

ΜΑΝΔΗΛΑ ΧΡΥΣΟΥΛΑ

 

ΦΟΡΤΩΣΕΙΣ-ΕΞΑΓΩΓΩΝ-ΦΥΛΑΚΕΣ

ΛΑΜΙΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΤΣΑΟΥΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

 

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ-ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ-ΛΟΙΠΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ-ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ-ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ

ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

ΞΑΝΘΑΚΗ ΕΛΕΝΗ

ΞΙΑΡΧΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ

 

ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ-ΕΡΕΥΝΑΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ-ΑΠΟΘΗΚΗ ΥΛΙΚΩΝ

ΚΟΝΔΥΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΓΚΟΣΔΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ΤΑΣΣΙΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

 

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΑΘΗΝΩΝ

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

ΜΠΟΥΡΙΚΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

ΣΙΟΥΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΜΑΚΡΗ ΑΡΓΥΡΩ

ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΤΥΛΙΑΝΑΚΗ ΠΑΓΩΝΑ

 

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΓΡΕΚΟΣ ΠΑΥΛΟΣ

ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ