Τρίτη, 02 Ιουνίου 2015 18:30

"Πράσινο φως" από το ΣτΕ για μεγάλη τουριστική επένδυση στην περιοχή της Ερμιονίδας

Γράφτηκε από την

Το Ε’ Τμήμα του Συμβούλιο της Επικρατείας άναψε το «πράσινο φως» για την στρατηγική τουριστική επένδυση ύψους 418 εκατ. ευρώ στην «Kilada Hills» του Δήμου Ερμιονίδας Αργολίδας σε έκταση 2.079 περίπου στρεμμάτων.

 

Η επένδυση θα υλοποιηθεί από την εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων «Mind Compass Overseas LTD» (συμφερόντων του Mίλτου Kαμπουρίδη), η οποία είναι θυγατρική της χρηματιστηριακής εταιρείας «Dolphin Capital Investors Ltd» και θεωρείται η μεγαλύτερη της Ανατολικής Μεσογείου.

Ειδικότερα, η «Mind Compass Overseas LTD ανώνυμη εταιρεία αγοράς, ανάπτυξης και εκμετάλλευσης ακινήτων» κατά την περίοδο 2006-2007, με 79 συμβολαιογραφικές πράξεις, αγόρασε τμηματικά 103 γεωτεμάχια συνολικής έκτασης περίπου 2.079 στρεμμάτων στην επίμαχη περιοχή, ενώ σύναψε συμφωνία συνεργασίας με άλλη εταιρεία («Mindcompass Overseas Two SA»), η οποία έχει στην ίδια περιοχή 8 στρέμματα.

Τον Νοέμβριο του 2013, η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων ενέταξε την αξιοποίηση της εν λόγω έκτασης στις διαδικασίες στρατηγικών επενδύσεων του νόμου 3894/2010, ενώ παράλληλα επέτρεψε στον κ. Καμπουρίδη να προχωρήσει στη σύνταξη Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ).

Στη συνέχεια το ΕΣΧΑΣΕ υπό την μορφή σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος κατατέθηκε για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σύμφωνα με τη στρατηγική επένδυση θα κατασκευαστούν 320 επαύλεις, 100 βίλες και 28 κατοικίες, ξενοδοχείο 300 κλινών, κέντρο αναζωογόνησης, beach club με καμπάνες σχεδόν μέσα στη θάλασσα και γήπεδο γκολφ των 768 στρεμμάτων.

Η επίμαχη επένδυση αποσκοπεί στην προσέλκυση διεθνώς αναγνωρισμένων τουριστών με υψηλή ταξιδιωτική δαπάνη (high spenders) σε «παραθεριστικό τουριστικό χωριό», ενώ παράλληλα θα προσεγγίσει τη λογική και την ψυχολογία των high spenders, οι οποίοι σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα και στατιστικές, στην καθημερινότητα τους «καταναλώνουν με αλόγιστο τρόπο» και «αναζητούν άλλοθι» τις ημέρες των διακοπών τους.

Η έκταση της «Kilada Hills» είναι σε εκτός σχεδίου περιοχή και έχει κυρία πρόσβαση από το δρόμο Κρανιδίου-Κοιλάδας Αργολίδος και από τον επαρχιακό δρόμο Κρανιδίου-Δορουφίου.

Όπως αναφέρεται στο εν λόγω σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος η περιοχή χωρίζεται στις εξής τέσσερις ενότητες:

Α) 1η ενότητα (530 στρ.), στο νοτιοανατολικό τμήμα, περιλαμβάνει ξενοδοχείο 300 κλινών (με 12 σουίτες, κέντρο αναζωογόνησης, καταστήματα, εστιατόρια κ.λπ.). Και οικιστική ζώνη με 60 επαύλεις των 600 τ.μ. και 28 κατοικίες των 200 τ.μ. (500 κλίνες). Ακόμη, προβλέπεται η ανέγερση πύργου ύψους 15 μέτρων, ενώ η συνολική δόμηση στην ενότητα αυτή είναι 66.600 τ.μ..

Β) 2η ενότητα (1.425 στρ.) στο βόρειο τμήμα, περιλαμβάνει 260 επαύλεις των 440 τ.μ. (συνολική δόμηση 114.400 τ.μ.) και γήπεδο γκολφ 768 στρεμμάτων με βοηθητικά κτίρια 5.000 τ.μ.

Γ) 3η ενότητα (116 στρ.) στο νοτιοδυτικό άκρο, περιλαμβάνει 100 βίλες των 200 τ.μ. (συνολική δόμηση 20.000 τ.μ.).

Δ) 4η ενότητα (8 στρ.) είναι στην παραλία Λεπίτσα και περιλαμβάνει beach club με 13 ξύλινες καμπάνες (συνολική δόμηση 1.578 τ.μ).

Στο «Kilada Hill» συνολικά θα κτιστούν 178.428 τ.μ. κατοικιών (επαύλεις, κ.λπ.) και 29.150 τ.μ. ξενοδοχειακών και λοιπών εγκαταστάσεων (207.578 τ.μ.), ενώ στην επίμαχη περιοχή υπάρχουν ακόμα 38 στρέμματα που ανήκουν σε τρίτους, ανεξάρτητους, ιδιοκτήτες.

Το «Kilada Hills» αναμένεται να επιφέρει τουλάχιστον 600 άμεσες θέσεις εργασίας κατά την περίοδο λειτουργίας του και 2.000 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευαστική περίοδο, ενώ αναμένεται: α) να προκαλέσει τη δημιουργία δορυφορικών επαγγελματικών δραστηριοτήτων και θέσεων εργασίας στην περιοχή, β) να δημιουργήσει έσοδα από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές και γ) να αποφέρει εισροή συναλλάγματος.

Το Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 36/2015 γνωμοδότησή του έκρινε νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την έγκριση του ΕΣΧΑΣΕ της «Kilada Hill», ενώ επισημαίνεται ότι η επίμαχη έκταση βρίσκεται μεν εκτός των ορίων του κηρυγμένου από το 1980 αρχαιολογικού χώρου του σπηλαίου Φράγχθι, αλλά στον χώρο που πρόκειται να κατασκευαστεί το γκολφ υπάρχουν αρχαία ευρήματα (νεολιθικής και πρωτοελλαδικής περιόδου, κ.λπ.), τα οποία η εταιρεία που αναλαμβάνει το έργο πρέπει να τα αναδείξει χωρίς να τους προξενήσει άμεση βλάβη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ