Παρασκευή, 03 Φεβρουαρίου 2012 23:16

Η κρίση "γονατίζει" τα μαγαζιά - Μείωση μέχρι και 80% του τζίρου στις ταβέρνες

Η κρίση "γονατίζει" τα μαγαζιά - Μείωση μέχρι και 80%  του τζίρου στις ταβέρνες

 

Η κρίση έχει φτάσει και στο φαγητό, με συνέπεια να αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης πολλά καταστήματα. Στις ταβέρνες ειδικά, από τον Οκτώβρη του 2011 και ύστερα καταγράφεται μείωση έως και 80% στον τζίρο, ενώ χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως ελάχιστοι είναι πια οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι οικογένειες που βγαίνουν για φαγητό.

Γενικότερα βέβαια ο κόσμος έχει μειώσει σημαντικά τις εξόδους του, ενώ οι όποιες παραγγελίες είναι πολύ μετρημένες. Οι επαγγελματίες της περιοχής μας, παρατηρούν ότι ο κόσμος έχει γίνει πια πολύ απαιτητικός και θέλει να μείνει ικανοποιημένος με τα λίγα χρήματα που μπορεί να διαθέσει.

Ο Γιάννης Βάγιας περιγράφει με πολύ μελανά χρώματα την κατάσταση. Κάνει λόγο για πτώση στον τζίρο που ξεπερνάει το 50% και πλησιάζει το 70%. "Εμείς καταλάβαμε κρίση μετά το Σεπτέμβριο. Τότε αδειάσαμε εμείς και γέμισαν τα σχολεία", λέει χαρακτηριστικά - για να παρατηρήσει ότι στο δικό του μαγαζί η Δευτέρα και η Παρασκευή είναι οι μέρες που πάνε σχετικά καλά. Βλέπει όμως πως τα πράγματα είναι δύσκολα και ίσως να μην μπορέσουν να κρατηθούν ούτε όσοι δουλεύουν οικογενειακά, αφού τα έξοδα όπως το ΤΕΒΕ είναι αρκετά. "Θα δούμε... Ομως άμα δεν ανοίξουν οι κάνουλες με τα λεφτά, θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα", καταλήγει.

Ο Βασίλης Πολίτης βλέπει ότι τώρα πια η ταβέρνα από χώρος ευχαρίστησης, γέλιου και χορού έχει γίνει… τόπος ανάλυσης των οικονομικών προβλημάτων της Ελλάδας. Οπως λέει η κατάσταση είναι δύσκολη, καθώς ο κόσμος είναι οικονομικά τσιτωμένος. Οι μισθοί μειώνονται, οι φόροι αυξάνονται και το πρώτο που κόβει κάποιος είναι η καλοπέραση. Οπως αναφέρει, μόνο το φαγητό είχε μείνει για καλοπέραση και ο κόσμος το έκοψε κι αυτό. Οσο για τη συνέχεια; "Θα περιμένουμε να περάσει η κρίση και άμα αντέξουμε θα κρατηθούμε στην αγορά".

Ο Κωνσταντίνος Μανιατέας από "Τα Κοψίδια" παρατηρεί πως η πτώση είναι μεγαλύτερη από 50% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Η κατάσταση άρχισε να χειροτερεύει έντονα από τον περασμένο Οκτώβριο και ύστερα, και μετά την αλλαγή της χρονιάς συνεχίζει εντονότερα. Αυτό έχει ως συνέπεια να μην υπάρχει καμιά σταθερότητα, να επικρατεί αλαλούμ. Την Παρασκευή μπορεί να έχει κίνηση, αλλά και πάλι είναι μειωμένη στο 1/3 των προηγούμενων ετών. Και αυτό είναι το καλύτερο που μπορεί να συμβεί. Κατά τα άλλα μπορεί να μπουν από... καμία μέχρι 3-4 παρέες, "σε ένα μαγαζί όπου δεν έβρισκες να καθίσεις" όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Μανιατέας. Σχολιάζει ότι "όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουμε. Η κατάσταση είναι τραγέλαφος και δυστυχώς θα χειροτερέψει. Απ΄ότι φαίνεται δε θα μπορούμε να πληρώσουμε τίποτα. Δεν έχουμε να πληρώσουμε τα βασικά, μας βάζουνε και παραπάνω".

Ο Θανάσης Τσαούσης από την ταβέρνα "Μπαρμπα-Λιάς" είναι της άποψης πως: "Κρατάει ακόμα η δουλειά στην επαρχία. Δεν είναι βέβαια όπως άλλοτε, σε καμιά περίπτωση. Τα πράγματα είναι μειωμένα 20%-30% και οι επιλογές του κόσμου έχουν αλλάξει. Προσπαθούν να τη βγάλουν όσο γίνεται με λιγότερα". Τώρα πια δε μένουν φαγητά στο τραπέζι. Τις καθημερινές η κίνηση έχει μειωθεί σημαντικά, ενώ ακόμα υπάρχει ικανοποιητική δουλειά την Παρασκευή και το Σάββατο, μας λέει.

Ο Γιάννης Τσαούσης από "Το Λιοτρίβι" πιστεύει πως η αύξηση του ΦΠΑ στο 23% και τα χαράτσια έκαναν το μεγαλύτερο κακό, με συνέπεια τα πράγματα να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Το μαγαζί του πάντως ως την ώρα δεν έχει επηρεαστεί σημαντικά. Μπορεί να υπάρχει μια μείωση της τάξης του 15%-20%, όμως το γεγονός πως είναι ιδιόκτητο το κτήριο παίζει σημαντικό ρόλο. "Φανταστείτε τι γίνεται με τους συναδέλφους που έχουν ενοίκια", παρατηρεί - και εξηγεί στη συνέχεια ότι "όλη αυτή η πολιτική χτυπάει την κατανάλωση. Ούτε χρήματα μαζεύονται, και οι άνεργοι γίνονται περισσότεροι. Δυστυχώς, αυτή η καυτή πατάτα έπεσε στα χέρια μας".

Ο Μιχάλης Βασιλειάδης από το "Τζιβαέρι" κάνει λόγο για πολύ μειωμένη δουλειά: "Παρότι έχουμε ζωντανή μουσική, η Παρασκευή δεν υπάρχει πια και το Σάββατο είναι μειωμένο". Ο ίδιος έκανε μια προσπάθεια να κρατήσει το μαγαζί ανοιχτό καθημερινά, όμως είδε πως ο κόσμος ζητάει τη ζωντανή μουσική, με αποτέλεσμα να ανοίγει μόνο Παρασκευή και Σάββατο - με την κίνηση να έχει διαρκώς πτωτική πορεία. Γενικότερα βλέπει πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στις ταβέρνες, αφού λόγω της γενικότερης κατάστασης "κάποιος προτιμά να μαζευτεί με 10 φίλους, να κάνει μια παραγγελία στο σπίτι του και να κόψει μια σαλάτα, λόγω οικονομίας φυσικά". Βέβαια, "ο Ελληνας θέλει πάντα να διασκεδάζει. Ομως με αυτά που γίνονται τώρα… Και να φανταστεί κανείς πως οι περισσότεροι πελάτες μου ήταν δημόσιοι υπάλληλοι. Αλλά τώρα τίποτα. Η μείωση κυμαίνεται σε ποσοστό πάνω από 50% και φτάνει μέχρι 70% και 80%".

Ο Παναγιώτης Μπούχαλης από την "Ταϋγέτη" υπολογίζει πως η κίνηση έχει σπάσει, πέφτοντας 30%-40%. Αυτή την περίοδο βέβαια το μαγαζί του λειτουργεί μόνο Σάββατο και Κυριακή μεσημέρι. Ειδικά την Κυριακή όμως, που άλλοτε υπήρχε πολλή δουλειά, τα πράγματα είναι ιδιαίτερα πεσμένα αφού έχουν μειωθεί σημαντικά οι οικογένειες με παιδιά που βγαίνουν για φαγητό. Και οι παραγγελίες όμως έχουν μειωθεί όσον αφορά τα ορεκτικά. Ετσι, όσο και αν υπάρχει κίνηση και τα τραπέζια γεμίζουν όπως παλιά, καταγράφεται σημαντική μείωση στον τζίρο. Και ο ίδιος επισημαίνει πως κρατάει ακόμα το μαγαζί γιατί είναι ιδιόκτητο.

Ο Γιάννης Πανταζής από την "Αγριλιά" υπολογίζει ότι η πτώση είναι μεταξύ 30% και 50% τόσο στις παραγγελίες και στον τζίρο όσο και στην προσέλευση του κόσμου. Βέβαια, το συγκεκριμένο μαγαζί δουλεύει καλύτερα το καλοκαίρι. Ετσι, από τον Οκτώβριο και μετά τα πράγματα έγιναν πιο δύσκολα. Οπως λέει ο κ. Πανταζής όμως, χρειάζεται "υπομονή, υγεία κι αισιοδοξία".

Ο Παναγιώτης Μπούνας από την ταβέρνα "Γιάννιτσα" βλέπει επίσης πως η μείωση κυμαίνεται γύρω στο 50%. Ανοίγει κάθε βράδυ, αν και υπάρχουν βραδιές που δεν μπαίνει κανείς και κλείνει. Τα Σαββατοκύριακα όμως η δουλειά κινείται περισσότερο. Οπως παρατηρεί, οικογένειες και δημόσιοι υπάλληλοι έχουν μειώσει δραματικά τις εξόδους τους. Γενικά σχολιάζει πως "δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, μόνο περιμένουμε".

Ο Παναγιώτης Τενέντες από το "Βαγένι" θεωρεί ότι "η μουσική είναι αυτή μου μας κρατάει. Ο κόσμος έχει γίνει απαιτητικός, κι αυτά τα λίγα χρήματα που έχει να διαθέσει θέλει να τα απολαύσει". Ετσι, τις καθημερινές είναι αρκετά πεσμένη η κίνηση, αλλά η Παρασκευή και το Σάββατο πάνε καλύτερα. Σε κάθε περίπτωση όμως υπάρχει μείωση γύρω στο 20% με 30% σε σύγκριση με πέρυσι. Και όπως εξηγεί: "Τα τραπέζια είναι γεμάτα, αλλά ο τζίρος μειωμένος. Ο κόσμος είναι απαιτητικός και πολύ μετρημένος".