Τρίτη, 08 Ιανουαρίου 2019 16:39

Οδηγίες για την επιστροφή φόρου

Οδηγίες για την επιστροφή φόρου

Με τον αριθμό IBAN, το ΑΦΜ τους και... στο Τμήμα Εσόδων της ΔΟΥ Καλαμάτας: Εκεί θα πρέπει να απευθύνονται οι φορολογούμενοι οι οποίοι δεν έχουν πάρει ακόμη την επιστροφή φόρου.

Βέβαια, οι λογιστές -όπου επίσης μπορούν να απευθύνονται όσοι έχουν τέτοιο θέμα- παρατηρούν, όπως και το μέλος των Δ.Σ. του Συλλόγου Επαγγελματιών Λογιστών και του ΟΕΒΕΣ Μεσσηνίας Κων. Πετρόπουλος με τον οποίο μιλήσαμε, ότι αυτές οι καθυστερήσεις έχουν να κάνουν και με την είσπραξη του ΕΝΦΙΑ. Λένε λοιπόν πως το κράτος προκειμένου να γεμίσει τα ταμεία με το φόρο ακινήτων περιμένει μέχρι και την τελευταία δόση (αυτό το μήνα), ώστε να γίνει ο συμψηφισμός τυχόν οφειλών των φορολογουμένων και ανάλογα να δράσει.

Βέβαια, η υποδιευθύντρια της ΔΟΥ Καλαμάτας Γεωργία Διονυσοπούλου δεν συγχέει την είσπραξη του ΕΝΦΙΑ με αυτές τις καθυστερήσεις.

ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΟΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Μιλώντας στην "Ε" η υποδιευθύντρια της υπηρεσίας λέει ότι "οι επιστροφές φόρου έχουν δρομολογηθεί με προτεραιότητα". Και για όσες επιστροφές παρατηρείται καθυστέρηση στην καταβολή τους "οι φορολογούμενοι να απευθυνθούν στη ΔΟΥ, γιατί για εμάς είναι πρωτεύον ζήτημα". Προσθέτει δε ότι θα υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος, ενώ διαβεβαιώνει ότι οι διαδικασίες ακολουθούνται με γρήγορους ρυθμούς. Εξηγεί ακόμη ότι, όπως ορίζει ο νόμος, "πάντα όταν υπάρχουν βεβαιωμένα χρέη θα γίνει πρώτα ο συμψηφισμός κι αν ο φορολογούμενος οφείλει περισσότερα δεν θα πάρει την επιστροφή φόρου". Αν τώρα συμβαίνει κάτι τέτοιο, μπορεί κανείς να το δει και με το λογιστή του ή μόνος του μέσω του Taxis, αλλιώς στη ΔΟΥ που υπάγεται φορολογικά.

ΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ

Το μέλος των Δ.Σ. του Συλλόγου Επαγγελματιών Λογιστών και του ΟΕΒΕΣ Μεσσηνίας Κώστας Πετρόπουλος εξηγεί αρχικά τους τρόπους με τους οποίους γίνεται η επιστροφή φόρου: Ενας τρόπος είναι η απευθείας πίστωση στον τραπεζικό λογαριασμό που έχει δώσει ο ίδιος ο φορολογούμενος. Ενας άλλος είναι αφού πρώτα απευθυνθεί στο αρμόδιο Τμήμα Εσόδων της ΔΟΥ όπου ανήκει, να δώσει εκεί τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού για να μπουν τα χρήματα. Ο τρίτος τρόπος είναι ο συμψηφισμός, όταν δηλαδή ένας φορολογούμενος έχει βεβαιωμένες οφειλές, θα συμψηφιστεί το ποσό της επιστροφής με το ποσό το οποίο χρωστά κι αν μείνει κάτι, θα εισπράξει και ο φορολογούμενος. Σε περιπτώσεις λοιπόν που έχει καθυστερήσει η καταβολή της επιστροφής φόρου, ο ίδιος συμβουλεύει είτε να απευθυνθούμε στο λογιστή μας, είτε να πάμε στο αρμόδιο Γραφείο Εσόδων στο ισόγειο της ΔΟΥ Καλαμάτας, έχοντας μαζί το IBAN του λογαριασμού μας και το ΑΦΜ μας.

ΜΙΛΑΜΕ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΒΕΒΑΙΩΜΕΝΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ

Οπως διευκρινίζει ο κ. Πετρόπουλος, η καθυστέρηση στην πίστωση των λογαριασμών "δεν έχει να κάνει με το ύψος του ποσού", αλλά "με το αν έχει ο φορολογούμενος βεβαιωμένες οφειλές". Κι επειδή υπήρξε μια σύγχυση ότι θα αφαιρεθεί το ποσό από τα τέλη κυκλοφορίας ξεκαθαρίζει ότι "δεν μπορεί για κάτι όπως είναι τα τέλη κυκλοφορίας, που για το 2019 δεν είναι βεβαιωμένη οφειλή μέχρι τις 11 Ιανουαρίου και δεν φαίνεται στο σύστημα ότι τα χρωστά ο φορολογούμενος, να γίνει συμψηφισμός". Από την επόμενη μέρα που θα λήξουν μπορεί, όμως θα έχουν διπλασιαστεί! Οπότε μιλάμε πάντα για βεβαιωμένες και όχι για μελλοντικές οφειλές.

ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΩΣΤΑ ΣΕ ΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Επίσης, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι για να πάρει κάποιος την επιστροφή "δεν θα πρέπει να οφείλει σε ρύθμιση στο Δημόσιο". Σε αυτή την περίπτωση, "δεν θα την λάβει την επιστροφή αν δεν πληρωθούν οι ρυθμισμένες οφειλές", λέει ο Κ. Πετρόπουλος. Κι αυτό εξηγεί ισχύει τα τελευταία 3-4 χρόνια, όπως ισχύει "και για τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ". Λέει λοιπόν ότι τόσο από τον ίδιο όσο και από συναδέλφους του "έχει παρατηρηθεί ότι -επειδή το κράτος επιδιώκει να εισπράττει τις οφειλές από τον ΕΝΦΙΑ- καθυστερεί σκόπιμα την επιστροφή φόρου μέχρι αυτές να βεβαιωθούν". Οπως και να 'χει, όπως και η κ. Διονυσοπούλου, προτρέπει τους φορολογούμενους να το ψάξουν, εφόσον δεν έχουν πάρει την επιστροφή φόρου, για να δουν τι έχει γίνει κι αν υπάρχει κάποια οφειλή και θα πρέπει να γίνει συμψηφισμός. Οπότε "πάμε με το IBAN και το ΑΦΜ στο αρμόδιο Τμήμα Εσόδων της ΔΟΥ Καλαμάτας όπου είναι εξυπηρετικοί και βοηθούν τον φορολογούμενο", καταλήγει ο ίδιος.

N.K.