Κυριακή, 04 Νοεμβρίου 2012 13:26

ΑΓΑΝ Μονοπρόσωπη ΕΠΕ - Greektomato: Υδροπονική καλλιέργεια ντομάτας στη Μεσσήνη

Γράφτηκε από τον

 

Ασχολείται με την υδροπονική καλλιέργεια ντομάτας με σκοπό την παραγωγή ποιοτικού προϊόντος καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου: Σε έναν χώρο με απολύτως ελεγχόμενες συνθήκες και αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες στη γεωργική παραγωγή, η εταιρεία ΑΓΑΝ, με έδρα λίγο έξω από τη Μεσσήνη, επιχειρεί πλέον να φέρει την ντομάτα στην κορυφή των αγροτικών προϊόντων της Μεσσηνίας και να κάνει δυναμική είσοδο καταρχάς στην ελληνική αγορά. Βασικές αρχές της είναι βεβαίως η ποιότητα αλλά και η ανάδειξη των ελληνικών προϊόντων.

Ηταν 2 Ιανουαρίου του 2012 όταν ξεκίνησε να λειτουργεί η βιομηχανική μονάδα παραγωγής ντομάτας στην περιοχή Καμίνια, στα περίχωρα της Μεσσήνης. Σε μία συνολική έκταση 36 στρεμμάτων και σε θερμοκήπια έκτασης 23 στρεμμάτων, η ΑΓΑΝ εδώ και αρκετούς μήνες έχει ξεκινήσει την καλλιέργεια ντομάτας με τη μέθοδο της υδροπονίας. Σκοπός της, η χονδρική διάθεση στην ελληνική αγορά -σε πρώτη φάση- υπό την επωνυμία greektomato.gr. 

Το θερμοκήπιο είναι βασισμένο σε σύστημα αυτοματισμών και δομημένο σύμφωνα με τα τελευταία ολλανδικά πρότυπα. Φιλοξενεί περίπου 50.000 ντοματιές και -όπως διαπιστώσαμε κι οι ίδιοι- τηρούνται αυστηρά οι συνθήκες υγιεινής, ώστε το εσωτερικό του θερμοκηπίου να είναι όσο το δυνατόν αποκλεισμένο από παθογόνους μικροοργανισμούς από το εξωτερικό περιβάλλον.

Η καλλιέργεια στηρίζεται στην υδροπονική τεχνική, σύμφωνα με την οποία έτοιμα φυτά προερχόμενα από ελληνικά φυτώρια, που μεγαλώνουν υπό τις αυστηρότερες προδιαγραφές φυτοϋγείας, τοποθετούνται πάνω σε υποστρώματα πετροβάμβακα, διασφαλίζοντας ένα καθαρό ξεκίνημα της καλλιέργειας, ελεύθερο από μικρόβια, ασθένειες, βακτήρια και άλλους εξωγενείς παράγοντες - προστατεύοντας συγχρόνως το έδαφος από τη διάβρωση και περιορίζοντας την άσκοπη χρήση νερού και λιπασμάτων. Αξιοποιείται άριστα ο χώρος και η καλλιέργεια γίνεται σε ετήσια βάση. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η η επικονίαση των καρπών πραγματοποιείται με φυσικό τρόπο, με τη χρήση ειδικών βομβίνων (τύπος μέλισσας).

Η συγκομιδή γίνεται 2 φορές την εβδομάδα. Τα φύλλα γύρω από το ώριμο στέλεχος απομακρύνονται, ώστε η συγκομιδή να γίνει ευκολότερη και το φυτό να απαλλαγεί από τα γερασμένα φύλλα που αποτελούν πιθανά σημεία εισόδου μολυσμάτων που θα απειλήσουν την καλλιέργεια. Οταν οι καρποί φτάσουν στο κατάλληλο μέγεθος και χρώμα, κόβονται με ειδικά αποστειρωμένα ψαλίδια και οδηγούνται στην αποθήκη-ψυγείο μέχρι να φτάσουν στον καταναλωτή.

Τα φυτά, παρά το γεγονός ότι δίνουν καρπούς, συνεχίζουν την ανάπτυξή τους και ψηλώνουν κατά 20 εκατοστά εβδομαδιαίως. Κάθε φυτό φτάνει έως τα 9 μέτρα και δίνει περίπου 30 κλώνους ετησίως, όταν βρεθεί σε κατάλληλες συνθήκες και δεν παρουσιάσει προβλήματα ανάπτυξης.

Η ΑΓΑΝ απασχολεί 28 Ελληνες εργάτες, καθώς και κάποιους μόνιμους γεωπόνους που επιβλέπουν από κοντά την παραγωγική διαδικασία. “Πιστεύουμε στις δυνατότητες του Ελληνα βιομηχανικού εργάτη, και με αυστηρά κριτήρια έχουμε επιλέξει άτομα από την ευρύτερη περιοχή των εγκαταστάσεών μας, που να μπορούν να προσφέρουν στην επιχείρηση, σε αρκετά καλές συνθήκες εργασίας” σημειώνει ο υπεύθυνος γεωπόνος της μονάδας Νίκος Σιατής. 

Γιατί όμως επελέγη η Μεσσηνία για την εγκατάσταση μίας τέτοιας βιομηχανικής μονάδας;

Οπως μας ενημέρωσε ο κ. Σιατής, οι κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής (ήπιος χειμώνας, αυξημένη ηλιοφάνεια, μικροκλίμα κ.ά.) είναι ο σημαντικός παράγοντας για τον οποίο η Μεσσηνία προσέλκυσε την ΑΓΑΝ, όπως και η εύκολη πρόσβαση προς τις κεντρικές αγορές, δεδομένου και του νέου αυτοκινητόδρομου. Ο ήλιος άλλωστε με τη σωστή αξιοποίηση βοηθάει πολύ στη γεύση της ντομάτας. Σε όλα αυτά μπορεί να προστεθεί επίσης το νερό και η διαθεσιμότητα βιομάζας, καθώς η εταιρεία χρησιμοποιεί σε σημαντικό βαθμό το πυρηνόξυλο ως θερμαντική ύλη. 

Σημαντικό ρόλο στην επιλογή της Μεσσηνίας έπαιξε και η μεσσηνιακή καταγωγή του επενδυτή, το όνομα του οποίου δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό.

“Η Μεσσηνία βρίσκεται μισή μοίρα νότια της ισπανικής Αλμερίας, που είναι ο λαχανόκηπος της Ευρώπης και διαθέτει αγροτικό πληθυσμό έμπειρο και ικανό να προσφέρει”, σημειώνει ο κ. Σιατής.

Οσον αφορά την αποδοχή που είχε η μονάδα από τους κατοίκους της περιοχής, οι υπεύθυνοι μας ενημέρωσαν ότι έχουν τύχει ζεστής υποδοχής, τόσο από τους περίοικους όσο και από τις αρχές. 

Αξιοσημείωτο είναι, όπως μάθαμε από το Νίκο Σιατή, ότι επί της ουσίας είναι η πρώτη φορά που μια βιομηχανική μονάδα αυτού του επιπέδου δημιουργείται με τη συνεργασία αποκλειστικά ελληνικών εταιρειών. Ειδικότερα, τη μελέτη εκπόνησε η εταιρεία QMC με έδρα την Αθήνα και την κατασκευή υλοποίησε η Ι. Διαμαντόπουλος και ΣΙΑ ΟΕ από την Κυπαρισσία, ενώ τον εξοπλισμό ανέλαβε η Greentech.

Το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή η ΑΓΑΝ είναι από τις λίγες και μία από τις πιο οργανωμένες μονάδες στον τομέα της υδροπονικής καλλιέργειας, ανοίγει σημαντικούς ορίζοντες, τόσο για την ίδια την εταιρεία όσο και για την περιοχή της Μεσσηνίας. Οσο για τη γεύση του προϊόντος προφανώς είναι δύσκολο να τη μεταφέρουμε στο χαρτί... αλλά κόβοντας μία ντομάτα απευθείας από το θερμοκήπιο με την παρότρυνση των υπευθύνων, είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε μια πολύ ωραία γεύση!

 


ΑΓΑΝ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ – GREEKTOMATO

Καμίνια Μεσσήνης
Site: www.greektomato.gr
e-mail: info@greektomato.gr
ngs@greektomato.gr