Τετάρτη, 11 Μαϊος 2016 08:16

Διεθνές Συμπόσιο Αρχαιομετρίας στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας

Η 41η παγκόσμια διοργάνωση ISA (International Symposium on Archaeometry) θα φιλοξενηθεί στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας την εβδομάδα 15 - 20 Μαΐου. Η διοργάνωση έγινε από το Νίκο Ζαχαριά, ο οποίος είναι υπεύθυνος στο Εργαστήριο Αρχαιομετρίας του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (του οποίου Τμήματος είναι και πρόεδρος).

Αποτελεί κορυφαίο επιστημονικό γεγονός στο χώρο της αρχαιομετρίας και αρχαιολογικής έρευνας, με την συμμετοχή περισσότερων των 700 συνέδρων από 47 χώρες, καταρίπτοντας σε ρεκόρ συμμετοχής κάθε άλλη σχτετική και προγενέστερη διοργάνωση.
Το Διεθνές Συμπόσιο Αρχαιομετρίας είναι μία διεπιστημονική συγκέντρωση που γίνεται κάθε δύο χρόνια. Η αρχή του τοποθετείται στην δεκαετία του 1960, όταν και η εφαρμογή των φυσικών επιστημών στην αρχαιολογία ξεκίνησε να έχει μεγαλύτερη απήχηση και σημασία. Ενώ στην αρχή της η διοργάνωση επικεντρωνόταν στην αρχαιολογική αναπαράσταση με γεωφυσικές μεθόδους, σήμερα καλύπτεται θεματολογία από όλες τις αρχαιολογικές επιστήμες, όπως χαρακτηρισμός ανόργανων και οργανικών υλικών για την αναγνώριση της προέλευσης και τεχνολογίας, χρονολόγησης, βιοαρχαιολογίας, κτλ. 
Οι διοργανώσεις του ISA δίνουν την ευκαιρία στην παγκόσμια κοινότητα των επιστημόνων και του τεχνικού κόσμου της αρχαιομετρίας, αρχαιολογίας και διαχείρισης πολιτιστικής κληρονομιάς να συγκεντρωθούν και να συζητήσουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων όπως, της επιστήμης και τεχνολογίας υλικών, των ψηφιακών εφαρμογών, τις τεχνολογικές εξελίξεις στον χώρο κ.ά. Παράλληλα στο Συμπόσιο θα παρουσιαστούν οι νέες εξελίξεις - τεχνολογικές και επιστημονικές - αλλά και νέα ευρήματα, ενώ θα συζητηθούν σημαντικά θέματα όπως διεθνείς προκλήσεις στην αρχαιολογία και την πολιτιστική ιδιοκτησία και προστασία.
Οι διοργανώσεις ISA γίνονται στη διάρκεια μιας πλήρους εβδομάδας (5 εργάσιμων ημερών και ενός εκπαιδευτικού σαββατοκύριακου) με παρουσιάσεις σε συνεδρίες ανά θεματολογία από επιλεγμένα σχετικά επιστημονικά πεδία. Πολύ σημαντική πτυχή του Συμποσίου αποτελεί η ειδικά σχεδιασμένη μακράς διάρκειας συνεδρία αφισών που προσελκύει τον μεγαλύτερο αριθμό δημοσιεύσεων και δημιουργεί μεγάλη πηγή θεμάτων συζήτησης κατά την συνεδρία, αλλά και τα διαλείμματα.  
Το πρόγραμμα του ISA2016 περιλαμβάνει θέματα από όλο το φάσμα της Αρχαιομετρίας μεταξύ αυτών: - Τεχνολογία και προέλευση υλικών / λίθοι, κονιάματα, χρωστικές. - Κεραμικά, σμάλτα, γυαλιά και υαλώδη αντικείμενα / μέταλλα και μεταλλουργικά κεραμικά. - Ραδιοχρονολογήσεις / Βιοαρχαιολογία / Αρχαιολογία πεδίου. - Τηλεπισκόπηση, γεωφυσική έρευνα / Αλληλεπίδραση ανθρώπου - περιβάλλοντος.