Τρίτη, 23 Μαρτίου 2021 07:54

Αβεβαιότητα ξεναγών σε Μεσσηνία και Λακωνία για την επόμενη μέρα

Γράφτηκε από την
Αβεβαιότητα ξεναγών σε Μεσσηνία και Λακωνία για την επόμενη μέρα

 

Αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα βλέπουν οι Μεσσήνιοι και Λάκωνες ξεναγοί, την ώρα που έχουν χάσει ήδη την περσινή καλοκαιρινή σεζόν λόγω του Covid-19 και είναι άνεργοι.

Μέχρι στιγμής και παρά τις εξαγγελίες για άνοιγμα του τουρισμού από τα μέσα Μαΐου, δεν έχουν καθόλου κρατήσεις, ενώ κάποιοι από αυτούς δεν έχουν πάρει ακόμα το επίδομα του ΟΑΕΔ για τους χειμερινούς μήνες ή το έχουν πάρει κουτσουρεμένο. Ταυτόχρονα τα έκτακτα επιδόματα που έχουν καταβληθεί στους διπλωματούχους ξεναγούς είναι συνολικά 1.868 ευρώ για έναν ολόκληρο χρόνο.

Ο Γιάννης Μανωλούδης από την ομάδα Διπλωματούχων Ξεναγών Μεσσηνίας - Λακωνίας μιλώντας στην “Ε” λέει ότι δεν έχουν εικόνα για το τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες, γιατί οι ξεναγήσεις οργανώνονται μήνες πριν και αφορούν κυρίως σε γκρουπ ξένων τουριστών, και κανείς δεν ξέρει πώς θα ζήσουν χωρίς να έχουν δουλειά ή με περιστασιακές ξεναγήσεις.

 

Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΧΑΘΕΙ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΣΕΖΟΝ

Χωρίς καθόλου, προς το παρόν, κρατήσεις στα τουριστικά γραφεία και “νεκρή” την κρουαζιέρα, ο κλάδος των ξεναγών βρίσκεται εντελώς ξεκρέμαστος και οι περισσότεροι διπλωματούχοι ξεναγοί δεν έχουν δουλέψει καθόλου από πέρυσι ή έχουν κάνει ελάχιστα μεροκάματα. Αλλά και για τη φετινή σεζόν, με τις ανοιξιάτικες σχολικές εκδρομές να έχουν ήδη χαθεί, οι εκτιμήσεις, όπως λέει ο Γ. Μανωλούδης, είναι ότι ουσιαστικά ο περιηγητικός τουρισμός θα επανακάμψει στα μέσα Αυγούστου, αφού χαλαρώσουν κάποιες χώρες τα απαγορευτικά μέτρα για τα ταξίδια εξωτερικού και με την προϋπόθεση πως θα έχουν προχωρήσει τάχιστα οι εμβολιασμοί. 

Εν τω μεταξύ το γεγονός ότι οι αρχαιολογικοί χώροι άνοιξαν, δεν ωφελεί σε τίποτα τους ξεναγούς, οι οποίοι βρίσκονται ακόμα στον αέρα, καθώς δεν υπάρχουν τουρίστες και απαγορεύονται οι μετακινήσεις προς τους χώρους αυτούς με αυτοκίνητο.

 

«ΕΚΠΤΩΤΟΙ ΠΡΕΣΒΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ»

Οι ξεναγοί είναι σαν να… είναι αόρατοι από το υπουργείο Εργασίας, παρατηρεί ο Γιάννης Μανωλούδης, και η σπουδαιότητα του έργου τους και η συνεισφορά τους στην τουριστική ανάπτυξη της χώρας φαίνεται ότι αναγνωρίζεται στα λόγια. “«Οι πρεσβευτές του τουρισμού»: έτσι μας έλεγε πάντα το κράτος, θα έλεγα ότι πλέον είμαστε οι έκπτωτοι πρεσβευτές ή εν αποστρατεία πρεσβευτές του τουρισμού, σαν να μην υπάρχουμε για την κυβέρνηση…”, αναφέρει. Θέση, την οποία υποστηρίζει και το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών, όπου ανήκουν και οι τουριστικοί ξεναγοί Μεσσηνίας-Λακωνίας. Ζητούν λοιπόν να ληφθεί μέριμνα από το κράτος και όπως έκανε και για άλλους εργασιακούς κλάδους, έτσι να μεριμνήσει και για την επιβίωση των διπλωματούχων ξεναγών, για την περίοδο που δεν θα έχει τουρίστες. “Να μας βοηθήσει η κυβέρνηση να επιβιώσουμε, γιατί ο τουρισμός θα επιστρέψει· οι άνθρωποι δεν πρόκειται να σταματήσουν τα ταξίδια, αλλά μέχρι τότε πρέπει οι ξεναγοί να επιβιώσουμε”, λέει καταλήγοντας ο κ. Μανωλούδης.

 

ΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΞΕΝΑΓΩΝ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών, εκπροσωπώντας όλους τους ξεναγούς της Ελλάδας και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ξεναγών τον περασμένο Φεβρουάριο, διαμαρτύρεται για την εγκατάλειψη του κλάδου από την κυβέρνηση. “Η στήριξή μας γίνεται με δόσεις και οι ξεναγοί ζουν το μαρτύριο της σταγόνας. Ο υπουργός Εργασίας κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε μέτρα στήριξης λόγω της πανδημίας που μαστίζει τη χώρα, αλλά για τους ξεναγούς διαγράφηκαν οι μήνες Νοέμβριος και Δεκέμβριος και αποζημίωση ειδικού σκοπού θα δοθεί για Ιανουάριο και Φεβρουάριο”, αναφέρει το σωματείο. Επισημαίνει δε πως το 2020 οι ξεναγοί δεν εργάστηκαν καθόλου και πήραν ενίσχυση 1.868 ευρώ για έναν ολόκληρο χρόνο, όταν σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Σωματείων Ξεναγών (FEG), οι Ευρωπαίοι ξεναγοί έχουν εισπράξει από κρατικές ενισχύσεις στις άλλες χώρες της Ευρώπης έως και 19.000 ευρώ. Ζητούν λοιπόν α) την αναδρομική στήριξη των ξεναγών για τους μήνες Μάιο ως Αύγουστο, οπότε δεν πήραν καμία ενίσχυση, β) αποζημίωση ειδικού σκοπού για Νοέμβριο και Δεκέμβριο, γ) η αποζημίωση ειδικού σκοπού να συνεχιστεί μέχρι Απρίλιο τουλάχιστον και μετά, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας.

(Φωτογραφία αρχείου)


NEWSLETTER