Κυριακή, 08 Μαρτίου 2015 08:03

Δεν έρχονται Ρώσοι τουρίστες στην Τριφυλία

Γράφτηκε από τον
Δεν έρχονται Ρώσοι τουρίστες στην Τριφυλία

Συγκρατημένοι είναι οι ξενοδόχοι της Τριφυλίας από τα μηνύματα που παίρνουν από τα τουριστικά γραφεία και το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο. Η αγορά της Ρωσίας φαίνεται ότι έχει παγώσει μετά τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί τα προηγούμενα δύο χρόνια, όταν η περιοχή είδε μεγάλη επισκεψιμότητα από την συγκεκριμένη αγορά.

Από πέρυσι ωστόσο φάνηκαν σημάδια σημαντικής κάμψης, ενώ φέτος αναμένεται να κινηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Μια σειρά από παράγοντες που εμπεριέχουν το οικονομικό στοιχείο φαίνεται ότι έχουν συμβάλει στην αναστροφή του κλίματος και όπως εξηγούν οι ίδιοι οι ξενοδόχοι έχει να κάνει με την οικονομική κατάσταση στην Ρωσία και την ραγδαία υποτίμηση του νομίσματός της ως και 52% σε σχέση με το ευρώ και το δολάριο, πράγμα που για ένα μέσο Ρώσο -στον οποίο και απευθύνεται ο τουριστικός κλάδος της περιοχής- κάνει ακριβότερες τις διακοπές του κατά 52% σε σχέση με δύο χρόνια πριν.
Ενα μέρος της απώλειας αυτής φαίνεται να αντισταθμίζουν οι αγορές της Γερμανίας, Αυστρίας, Ολλανδίας και Σκανδιναβίας, ενώ σημαντικό πλήγμα είναι και η εσωτερική οικονομική κατάσταση της χώρας μας που επηρεάζει τον εγχώριο τουρισμό που επίσης είναι μεγάλο κομμάτι για την περιοχή της Τριφυλίας. Όπως αναφέρουν οι ξενοδόχοι, σημαντικό ρόλο στην όλη διαμόρφωση του κλίματος είναι οι αναφορές που γίνονται από ξένα μέσα ενημέρωσης για την χώρα μας, καθώς ρεπορτάζ με αρνητικές -ως επί το πλείστον- αναφορές δημιουργούν διστακτικότητα και αβεβαιότητα. Επισημαίνεται ωστόσο ότι η περιοχή της Πελοποννήσου και κατά συνέπεια και η Δυτική Μεσσηνία είναι περιοχές που έχουν ζήτηση ως προορισμοί.
Χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων και Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Τριφυλίας και ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου «Αρτίνα» στην Μαραθόπολη Κώστας Αγγελόπουλος επισήμανε: «Είμαστε συγκρατημένοι ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου καθώς οι ενδείξεις που έχουμε μέχρι τώρα δεν είναι και τόσο καλές ακόμη σε σχέση με πέρυσι, που υπήρχε μεγαλύτερο ενδιαφέρον την αντίστοιχη περίοδο. Οι κρατήσεις μέχρι τώρα είναι ελάχιστες και σε αυτό πιστεύω έχει παίξει ρόλο η οικονομική αστάθεια της χώρας μας. Από την άλλη, όλα τα ρεπορτάζ που γίνονται για τη χώρα μας από τα ξένα μέσα ενημέρωσης είναι αρνητικά, δημιουργούν μια αρνητική εικόνα με αποτέλεσμα και στον Ευρωπαίο τουρίστα να δημιουργείται μια αρνητική ψυχολογία. Οτιδήποτε αρνητικό δημοσιεύεται είναι κατά του τουρισμού, ακόμη και κάθε τι μικρό, καθώς λίγο - λίγο περνάει μια αρνητική εικόνα για τη χώρα μας. Όσον αφορά την αγορά της Ρωσίας -και εδώ να διευκρινίσουμε πως όταν λέμε Ρωσία εννοούμε και τις γύρω χώρες, όπως Ουκρανία και Λευκορωσία-, τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά λόγω των εκεί σημαντικών προβλημάτων που υπάρχουν, ευελπιστούμε όμως αυτό να καλυφθεί από χώρες της Ευρώπης. Γενικά πάντως δεν φαίνεται τα πράγματα να είναι τόσο καλά, καθώς η οικονομική αβεβαιότητα δημιουργεί αβεβαιότητα και στον τουρισμό και χαρακτηριστικό είναι ότι και οι κρατήσεις που γίνονται αυτή τη στιγμή γίνονται για διήμερα ή τριήμερα».
Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος ιδιοκτήτης του «Κυπαρισσία Beach» μας είπε: «Ο τουρισμός στην περιοχή μας προβλέπεται να πάει απλά καλά, με την προϋπόθεση όμως ότι και τα ξενοδοχεία 3 και 2 αστέρων που είναι και η μεγάλη πλειοψηφία των ξενοδοχείων σε όλη την Δυτική Πελοπόννησο θα είναι επαρκώς οργανωμένα. Συγκεκριμένα εκτιμώ και περιμένουμε μια αύξηση από χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, όπως Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία, αλλά και Αγγλία, μικρότερη αύξηση από τις Σκανδιναβικές χώρες, αλλά θα υπάρχει σημαντική μείωση από την ρωσική αγορά. Μια μείωση που οφείλεται στο γεγονός ότι το ρούβλι έχει διολισθήσει έναντι του ευρώ και του δολαρίου κατά 52%. Επίσης η τιμή του πετρελαίου -στην εξαγωγή του οποίου στηρίζεται η ρωσική οικονομία- μειώθηκε, όλα αυτά έχουν επηρεάσει το μέσο Ρώσο στον οποίο απευθύνεται η περιοχή μας και όλη η Δυτική Πελοπόννησος. Από την άλλη η ελληνική αγορά όπου κατά 40- 50% αποτελεί  την κίνηση των ξενοδοχείων μας, δοκιμάζεται οικτρά από την οικονομική κατάσταση και συνεχώς παρατηρούμε χρόνο με το χρόνο σημαντική μείωση των Ελλήνων τουριστών, κάτι το οποίο αναμένεται και φέτος».
Ο Μιχάλης Τοάνογλου από το ξενοδοχείο “Messina Mare” στο Καλό Νερό τόνισε: «Την καλοκαιρινή περίοδο βλέπουμε να κινούμαστε τουλάχιστον στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Υπάρχουν τάσεις αύξησης από ήδη υπάρχουσες αγορές αλλά και προσέγγιση νέων αγορών -αυτά τα μηνύματα αποκρυπτογραφούμε από τις τουριστικές εκθέσεις που συμμετέχουμε και τα τουριστικά πρακτορεία. Ενώ θα πρέπει να υπολογίσουμε ότι για πολιτικούς λόγους την περίοδο των εκλογών υπήρχε ένα γενικότερο μούδιασμα, το οποίο όμως έχει ακολουθήσει μια αύξηση της ζήτησης. Όσον αφορά την ρωσική αγορά, είναι γεγονός πως είχε δημιουργήσει προσδοκίες και δούλεψε 2-3 χρόνια στην περιοχή, η συγκυρία όμως, οικονομική και πολιτική, που έπληξε την Ρωσία έχει επηρεάσει την αγορά αυτή. Όμως εκδηλώνεται ενδιαφέρον από την Κεντρική Ευρώπη και την Σκανδιναβία. Η Πελοπόννησος είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και είναι ανερχόμενος τουριστικός προορισμός, είναι ένας προορισμός που ζητιέται και πάνω σε αυτό θα πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί με την Περιφέρεια. Υπάρχει θα έλεγα μια αισιοδοξία, υπάρχει όμως και ένας προβληματισμός για τις πολιτικοοικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα και αν δεν λειτουργήσουν αρνητικά θα πάμε καλύτερα από πέρυσι».


NEWSLETTER